sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Традиция или обичай от ЮАР

Флаг ЮАР    ЮАР

  Вувузела - символ на Световното първенство в ЮАР
  Публикуван от nansi_g на 02 март 2011 г.
  Този запис е прочетен 563 пъти, рейтинг: 2.67

    Произход
Спорно е откъде идва вувузелата. Според едни, името й произлиза от местния диалект IsiZulu (правене на шум), според други - от звука, който издава. За нас европейците инструментът може и да е нещо ново, но за южноамериканските отбори, които се впускат често в различни турнири като "Копа Либертадорес" например, той си е направо навик.

Досадният шум съпровожда мачовете от началото на този век, а пък в Африка - с години по-рано. Масовото производство започва от фирмата Masincedane Sport през 2001 г. и оттогава дългата около метър пластмасова тръба е притежание на хиляди футболни фенове.
Вувузелата като хит
След като редица отбори на Световното се оплакаха на ФИФА от шума, Световната централа излезе с решението... "Свиквайте". Така всички ние бяхме изправени пред дилемата - да псуваме превъртелите южноафриканци и досадните им вувузели или пък да вземем да понаучим нещо за инструмента на принципа "опознай, за да обикнеш".

Така в цял свят звукът се превърна в тотален хит - продажбите се увеличиха главоломно, като над милион и 300 хиляди бройки от инструмента бяха изнесени от ЮАР за броени дни, редица онлайн сайтове го предлагат като мелодия за мобилни телефони, а китайски производители дотолкова се вдъхновиха, че решиха да продават вувузели на всички големи спортни събития.
Южноафриканец пък забогатя, след като продаде онлайн уроци как се свири на инструмента. Въобще, мания отвсякъде...

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в ЮАР      Потърси и резервирай online самолетен полет до ЮАР      Екскурзии и почивки в ЮАР, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp