sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Вашингтон, District of Columbia Forecast
 
sp
Традиция или обичай от САЩ

Флаг САЩ    САЩ

  Трапезата на Деня на благодарността
  Публикуван от yonyo на 20 ноември 2010 г.
  Този запис е прочетен 443 пъти, рейтинг: 1.00

    4-ят четвъртък на ноември, Thanksgiving Day,
Ден на благодарността

От вкусното меню не се дебелее
Пуйката, полята със сос от борвинки и гарнирана със сладки картофи, е полезна за здравето, пише “Харвард хелт летър”. Американците вече могат да похапват спокойно традиционното блюдо на Деня на благодарността, без да се страхуват за поетите калории и натрупаните килограми.

Пуешкото се усвоява по-лесно от организма и не вреди на сърцето.
Сравнено с другите меса, то е по-добър източник на протеини, съдържа по-малко мазнини и калории. Например порция пуешко месо от 100 г съдържа 133 калории, 25 г протеини и по-малко от грам наситени мазнини. Бялото пуешко е по-малко калорично дори от пилешкото. За сравнение дори и нетлъстото свинско е доста по-тежка храна и има 217 калории, 13 грама мазнини и 23 грама протеини.
Пуешкото месо също така е добър източник на аминокиселини.

Денят на Благодарността не минава и без боровинков сос. С него американските домакини гарнират пуйката. Известно е, че боровинките съдържат различни видове антиоксиданти, които стимулират клетките да се борят и предпазват организма от сърдечно-съдови болести.

Сладките картофи и тиквата също присъстват на празничната трапеза и също са много полезни. Те са богати на витамин А и С, на бета-каротин и на калий. Освен това сладките картофи съдържат фибри, а тиквата е нискокалорична и съдържа малко мазнини.
Обичайното меню за празника включва също и орехи, известни като много здравословна храна. Те също така са и добър източник на ненаситени мазнини, които пък намаляват нивото на холестерол в организма.
Няма нищо лошо да си похапнете повечко пуйка и сладки картофки на Деня на благодарността, твърдят здравните експерти. Стига само да не продължите в същия дух и през следващия месец.

Отбелязва се в САЩ за първи път през 1621 г., Линкълн го обявява за официален празник
Денят на благодарността бил в чест на индианци
Пуйката с боровинки е задължителният деликатес на трапезата

Деня на благодарността

Празникът е сред любимите на американците заедно с приближаващата Коледа. Пуйката е традиционният специалитет, който присъства на трапезата във всеки дом. Денят на благодарността традиционно се отбелязва в последния четвъртък на месец ноември.

През 1620 г. кораб, пълен с повече от 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Пилигримите се установяват в района, където днес се намира щата Масачузетс. Първата зима, която изкарват в Америка, била доста трудна, тъй като пристигнали доста късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци. Липсата на прясна храна довела до разпространението на болести, които повалили заселниците и голяма част от тях починали. В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе – ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна. Индианците им разкрили и тънкостите при лова на дивеч и риба. Благодарение на наученото от индианското племе, през есента на 1621 г. пилигримите се радвали на изобилна реколта от царевица, тикви и др., която им осигурила прехраната през годината. Колонизаторите били много щастливи от постигнатото и решили да организират специален празник, за да благодарят на ирокезите. Пилигримите поканили вожда на индианците заедно с най-близките му хора, за да им благодарят и да ги нагостят с природните дарове. Местните жители от своя страна пък донесли дивеч и така трапезата била претрупана с храна. Така бил отбелязан първият Ден на благодарността в Америка през 1621 г. С течение на времето колонизаторите се научили да приготвят различни специалитети с плодовете и зеленчуците по рецепти на индианците.
След отбелязването на първия Ден на благодарността празникът става популярен и в останалите части на страната, но заселниците си избирали различни дни, в които го отбелязвали. След като САЩ станали независима държава, Конгресът препоръчал този празник да се празнува само един ден в годината от цялата нация. През 1789 г. Джордж Вашингтон, първият президент на Америка, обявява официално 26 ноември за Деня на благодарността. Празникът обаче продължава да се чества в САЩ на различни дати в различните щати, докато с проблема не се заема Сара Джоузеф Хейл, редактор на изданието “Гуди’с Лейди’с Бук”. Повече от 30 години тя пише писма на губернаторите и президентите, като им предлага Денят на благодарността да бъде признат за национален празник.
Накрая, през 1863 г., US президентът Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на ноември във всички щати и от всички вярващи.
През 1939 г. тогавашният американски президент Франклин Рузвелт изтегля с една седмица напред празника. Идеята била по този начин да се увеличи със седмица времето, през което американците купуват подаръци за Коледа. Въпреки това в някои щати денят се чествал на новоопределената дата, а в други – продължавали да празнуват в последния четвъртък на ноември. Две години след изтеглянето на празника седмица напред обаче е решено Денят на благодарността се върне в последния четвъртък на ноември, като продължава да бъде отбелязван и до днес.
Денят на благодарността не минава без традиционното хапване на пуйка. Този обичай е поставен от Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка. Той избрал птицата, защото тича бързо, хитра е, с остро зрение, а има и величествена осанка. Така постепенно пуйката се превръща в задължителната храна за празника. Прието е да се гарнира и със сос от боровинки.

Голямото коледно пазаруване в САЩ стартира в петъка след Деня на благодарността. Всяка година по това време традиционно милиони американци се втурват в магазините, за да изберат първите подаръци за най-близките си хора.
В този ден, известен още и като “Черния петък”, магазините правят между две трети и три четвърти от целия си оборот за годината, показват проучванията.
Най-голямата верига магазини в Америка “Уол Март” например миналата година след Деня на благодарността регистрира рекордни продажби на стойност 1,52 млрд. долара. Най-много се търсят детски играчки, украшения за елхата и козметични продукти.

Празници на САЩ

1 януари
New Year’s Day Първият ден от новата година
20 януари
Inauguration Day Встъпване в длъжност на президента
3-ят понеделник на януари
Martin Luther King, Jr. Day Рожденият ден на Мартин Лутър Кинг, младши
3-ят понеделник на февруари
Presidents’ Day (Washington’s Birthday) Денят на президентите
последният понеделник от май
Memorial Day (Decoration Day) Денят на загиналите във войните
4 юли
Independence Day Денят на независимостта
1-ят понеделник на септември
Labor Day Денят на труда
2-ят понеделник на октомври
Columbus Day Денят на Колумб
11 ноември
Veterans Day Денят на ветераните
4-ят четвъртък на ноември
Thanksgiving Day Денят на благодарността
25 декември
Christmas Рождество/Коледа

http://gotvarstvo.georgievi.net/a/den_blagodarnost

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в САЩ      Потърси и резервирай online самолетен полет до САЩ      Екскурзии и почивки в САЩ, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp