sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Турция

Флаг Турция    Турция

  Турска баня / Хамам
  Публикуван от dori368 на 02 юли 2010 г.
  Този запис е прочетен 1910 пъти, рейтинг: 4.25

    Турската баня или хамам се нарича тази процедура на къпане, която е предимно социално преживяване. Традициите при турската баня могат да бъдат проследени назад във времето, когато Тюрките пристигнали в Анатолия, където се сблъскали с традициите на къпане на римляните и византийците. Смесването на всички тези традиции с парна баня или Манчу комбинирано с римската и византийската култура на къпане се е получила Турската баня или хамам. Имайки предвид огромната важност, която мюсюлманите поставят на чистотата, Турската баня става важен социален център, който се асоциирал с множество церемонии.

Хамамът представлява куполообразна структура, която насочва слънчевите лъчи вътре. Състои се от множество парни помещения с доста висока температура. Хамамът определени е бил важна част от живота на турската култура у живот. По време на Отоманската империя се увеличило страшно много строителството на хамами. По традиция се строени като част от благотворителна организация (вакиф), хамамът подчертавал интериора. Двойни турски бани били отваряни както за мъже, така и за жени, въпреки че никога не били на едно място.

Хамамът се състои от серия помещения с различни функции. След като влезете в хамама, първото помещение, което виждате е камеканът. Камеканът е квадратен двор, който се състои от индивидуални преградени кабинки, които обграждат мраморен фонтан с орнаменти. Оттам влизате в соджуклука, който представлява малка секция за разхлаждане. Тази стая се отваря към харарета, който е всъщност основния компонент на структурата на хамама. Хараретът е куполообразно помещение с формата на осмоъгълник или квадрат. В центъра на харарета се намира нагрята мраморна платформа позната още като военноморски камък. Подът на харарета обикновено се състои от сложно изработени и покрити с орнаменти плочици. Докато лежите на камъка вие получавате ексфолиране на тялото и след това масаж. След всичко това отивате в студена стая и взимате студен душ.

За жените хамамът не е било само място да се изкъпеш, но и място където можеш да си направиш процедури за лице, коса и тяло чрез билкови процедури. За турците хамамът служел и като място за социализиране. Хамамът е бил място, където се срещаш с различни хора без значение възраст, социален ранг и доход. В допълнение на това хамамът служел и за извършване на много церемонии:

40 дни на новородено
Къпане преди сватба
Церемония на оплакване
Обрязване на момченцата
Хамамът служел и за традиционните церемонии по намиране на съпруга за синовете.

Въпреки че днес ползването на турската баня е изгубило огромното значение в Турция, все пак има доста хамами в цялата страна. Освен това турските бани се строят и в други държави за да пресъздадат луксозното изживяване от процедурите там. Ако търсите приятно изживяване, което ще ви пречисти психически и физически, препоръчваме ви горещо да посетите турска баня.

http://spaidea.bg

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp