sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Турция

Флаг Турция    Турция

  НАМАЗЪТ
  Публикуван от merito на 02 юли 2010 г.
  Този запис е прочетен 619 пъти, рейтинг: 1.00

   
Намаз (от перс. نماز) на турски и персийски означава молитва. Тя е една от стълбовете на исляма - фарзове (задължения) на мюсюлманина. Петкратна е. Аллах казва, че първото нещо, за което ще търси сметка на хората, когато отидат в Ахирета (отвъдното) е дали са правили намаз, защото това е единственото нещо, което ги отличава от немюсюлманите. Всяка една молитва трябва да бъде извършена навреме. За мъжете е най-добре да я изпълнят в джамия, докато за жените не е задължително. Всяка една молитва се състои от рекяти (части), които са в различен брой за различните молитви. Рекятите биват фарз рекят (задължителен) и сунна рекят (не е задължителен, той е правен от пророка допълнително).

Неизпълнението на петкратната задължителна молитва, без да има някоя религиозна причина за това, е голям грях.

Една от многото ползи, която се извлича, при изпълнението на задължителната молитва е опрощението на малките грехове, които са направени във времето между молитвите.

Пророкът Мохаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е казал:
„Ако в двора на някой от Вас тече река, и Вие се миете в нея по пет пъти на ден, би ли останала мръсотия по телата Ви.” Сподвижниците му казали: „Не, не би останала.” Тогава пророкът (Аллах да го благослови и с мир да го дари) казал: „Същото е и с петкратната молитвата, благодарение на която Аллах опрощава греховете.”

Допълнителен намаз:

Петъчен намаз.

Петъчната молитва (Джумуа) се изпълнява групово на мястото на обедната молитва. Тя е задължителна за мъжете и по желание за жените. Състои се от церемонна хутба, след което се изпълняват два рекята.
Cuma (джума) - петък

Дженазе намаз.

Тази молитва се изпълнява на мюсюлмански погребения. Тя се различава от останалия намаз по това, че не се състои от рекяти. Вместо това се произнасят четири такбира, между които се чете сура Ал-Фатиха, молитва за Мохамед и две дуи.

Уитр.

Уитр намаз е бил задължителен за Мохамед и пожелание за останалите. Изпълнява се между Иша и Фаджр. Броят на рекятите е от един до 11, по желание на молещия се.

Йид.

Йид или още Байрам намаз е задължителен и се изпълнява между Фаджр и Зухур след тържествена церемония в джамията. Състои се от два рекята, в началото на които се произнасят 7 такбира.

Тахаджуд.

Изпълнява се през нощта по желание. Състои се от неопределен брой рекяти, които се изпълняват по двойки.

--> Предварителни изисквания

1. Изпълняващият молитвата да е чист. С други думи, да е в састояние на абдест, гусул или таямум.
2. Изпълняващият молитвата да носи чисти и скромни дрехи.
3. Мястото, на което се изпълнява молитвата да е чисто.
4. Молещият се да е обърнат към Кааба.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp