sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Турция

Флаг Турция    Турция

  Искане на ръка
  Публикуван от pnar на 13 февруари 2011 г.
  Този запис е прочетен 3472 пъти, рейтинг: 5.38

    Макар Турция все повече да се "европеизира",една от традициите,скоро няма да бъде променена.Това е традицията "Искане на ръка" или казано на турски "Kiz isteme" или "Soz". Как протича тя?

Семейството на момчето на чело с най-възрастния мъж се събират и в определена вечер отиват в дома на момичето.Още на входната врата ги чака девойката и целува ръка на всички възрастни от страна на момчето.Младежът и роднините му биват приветствани в дома на момичето.Мъжете от страна на девойката и на младеца се настаняват около една маса (в съвремието и жените сядат с тях).Девойката поднася турско кафе на всички. Особеност има само кафето,което се поднася на младежа.В неговото кафе девойката слага черен пипер,сол и каквото друго се сети.Целта е момчето да докаже,че наистина иска да се ожени за това момиче.Когато се поднесе кафето на младежа,хората започват да го питат :"Как е кафето,как е кафето?". Ако момчето наистина иска да се ожени за това момиче,той трябва да изпие кафето независимо от вкуса му.
След като кафетата бъдат изпити, най-възрастния роднина на момчето започва с думите:" И сега нека изясним целта на посещението ни. С разрешение на Аллах и с одобрението на Пророка,искаме дъщеря ви еди коя си,за сина ни еди кой си".
Тук следва най-възрастния мъж от страна на момичето да поиска добитък за да бъде подкупен. Макар да е смешна традиция, все още в някои части на Турция,а и някои етнически турци в България спазват тази част от традицията.
Ако са съгласни роднините на момичето казват:"Дадохме я,отиде" ( Verdik,Gitti!)
Момчето дава пръстен (като нашите годежни) на момичето.Пръстенът се нарича "Soz yuzugu" или "пръстен на обещанието".С този пръстен тя обещава да се омъжи за него.

Обикновено на момичето се носят цветя.Като се подаряват бонбоните (най-често на най-възрастния в семейството) те се дават с думите :"Да похапнем сладко,да поговорим сладко",т.е. идеята е да се подкупят със сладко,та да не откажат да дадат девойката.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp