sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Москва, Русия Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Русия

Флаг Русия    Русия

  Руска баня
  Публикуван от yonyo на 31 октомври 2010 г.
  Този запис е прочетен 1172 пъти, рейтинг: 3.50

    Как да се парим на руска баня?
------------------------------------
Банната процедура с паренето – това е цяла наука.

Основни правила при паренето:

- да не се бърза - най голямото удоволствие от банята е, когато без да се бърза, да се правят няколко посещения в парилката с кратки интервали на почивка;

- накрая задължително е нужна продължителна почивка;

- да се избягва паренето при лошо здравословно състояние ;

- да не се влиза в банята веднага след обилно хранене, а също в нетрезво състояние;

- да се свалят предварително всички украшения от тялото: часовник, очила, обици, синджирче;

- да не се пуши и по малко да се движите;

- да не се поливат камъните по време на първото посещение в парилката;

- да се почива след банята не помалко от 20 минути и през това време да се вземе душ;

- и на края най важното!!! - да не се изтривате с хавлия, а да оставите тялото само да изсъхне тъй като въздухът след подобна баня изсушава кожата.

-----------------------

Паренето в банята може да става не по рано от 1 час след приемане на храна. В никакъв случай не трябва да се пият и много течности, още повече алкохол, но не трябва да се влиза в банята и на гладен стомах.

Брезовата или дъбовата метличка отначало се разпалва в съда с гореща вода около 40-50 сек.след това леко се изтръсква за да падне излишното количество вода и е готова за парни процедури.

Водата, в която е натопена метличката не трябва да се изхвъля, с нея най-накрая се поливате като в никакъв случай след това не трябва да си миете главата и тялото със сапун.

Преди началото на парни процедури е необходимо да вземете душ, да се изтриете с кърпа и тогава се влиза в парилката.

Лежанките в парилката могат да бъдат много нагрети, за това със себе си взимайте чаршафи, хавлии или нещо подобно. Те се разстилат на горната лежанка и се ляга върху тях по гръб, като краката се вдигат нагоре на подставка предназначена за това.

Нормалното време за пребиваване в парилката при t 90°C и влажност на въздуха 10% е 10 мин,като след това се излиза и се прави почивка от 10-15 мин.

След 2-3 посещения се приема студен душ или се плува в басейн със студена вода и на края се почива в стаята в легнало положение.

При второ влизане в парилката, за да се парите взимате метличка. За да усилите парата в добре загрятата баня трябва да плискате гореща вода върху силно нагретите камъни, които со в печката.


----------------------

Внимание:

------------------------

- в добре загрятата и суха баня при плискане на камъните с гореща вода температура в помещението не се увеличава, а именно увеличава силата на парата с която се правят процедурите.

Влажната метличка се вдига нагоре и се задържа няколко секунди под тавана на банята като леко се разклаща.
След излизане от банята метличката се взима със себе си,защото от горещия въздух бързо увяхва. Ако случайно метличката поизсъхне задължително да я пуснете в гореща водаза няколко секунди.

Задължителното условие за да не ви пари по ръцете и главата е банята се влиза с шапка и ръкавици, желателно от вълнен плат. Ние можем да ви предложим специални за банята.

Паренето с метлички е желателно да се извършва от двама. Този който го парят ляга по корем върху хавлия, кърпа или чаршаф и се отпуска, метличките действат като махало, като подават горещ въздух на петите от там с постепенно разтръскване се приминава нагоре към горните чести на тялото – гърба, раменете докато не се появят първите капки на изпотяване- признак на равномерно и правилно провеждане на парните процедури. След това се обръщате по гръб и парене продължава по същите правила.

При второто влизане в парилката може да си позволите тупане с метличката като се съобразявате с създадената температура в момента,колкото е по висока-ударите са по слаби и обратно.

След излизане от парилката се взима хладен душ и се отпускате върху удобна пейка или канапе.

В парилката трябва де се диша с отворена уста.

Последователните посещения в парилката зависятот самочувствието при което нормално е да се правят 2,3 посещения с продолжителност от 10-15 мин. и време на почивка 10 мин.

Ако почувствате тежест, затруднено дишане, главозамайване, сърцебиение трябва да прекратите паренето и да излезете в стаята за почивка.

При трето посещение на парилката се дава по възножност по-голямо количество пара,като тук е паренето е по чевръсто, а времетраенето по кратко – около 5 мин. Така при необходимост тялото се загрява достатъчно добре и способства за провеждането на такива процедури като плуване в студен басейн, скачене в пряспа със сняг и др.

При тези обстоятелства нагрятото тяло е защитено от простудадаже в минусови температури.

След банята силно се усеща жаждата . Утолява се жаждата с квас (руска национална напитка), лимонада, минерална вода или бира.

А този който иска да се избави от излишните килограми след банята трябва да се въздържа от употреба на напитки в продължение на 2 часа.

------------------------

С ЛЕГКИМ ПАРОМ!
http://www.ruskabania.com/usefuladvices.htm

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Русия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Русия      Екскурзии и почивки в Русия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp