sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Исламабад, Пакистан Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Пакистан

Флаг Пакистан    Пакистан

  Етикет в Пакистан - какво можем и какво не
  Публикуван от ALF на 08 август 2010 г.
  Този запис е прочетен 1702 пъти, рейтинг: 4.33

    Благодарение на своите разнообразни пейзажи и хора Пакистан е страна с богато културно наследство. Големите планински райони, древни руини и зашеметяваща архитектура са само някои от причините, поради които туризмът е една разрастваща се индустрия в Пакистан. Въпреки това, трябва да се отбележи, че Пакистан е една мюсюлманска страна, и в тази връзка преди да я посетите трябва да се запознаете с местните обичаи и етикет.

Езици
Множество езици се говорят в Пакистан, въпреки това урду се счита за официален език в страната. Повечето образовани хора говорят английски, тъй като той се смята за универсален език. Въпреки това може да се приеме за неуважително предположението, че всички пакистанци могат да говорят на английски език. За да покажете уважение и учтивост, можете да се опитате да усвоите някои често употребявани изрази на урду, което ще ви е от полза по време на вашето посещение в Пакистан.

Ислям
Повечето пакистанци изповядват вярата на исляма. Религията има голямо влияние в много аспекти на пакистанският живот, включително в семейните и политически въпроси. В Пакистан се очаква да се придържате към някои аспекти на исляма, като например скромното обличане, отбелязването на петъка, като свят ден, както и на всички ислямски празници (особено Рамазан).

Ако планирате да посетите Пакистан по време на Рамазана, трябва да се отбележи, че през това време мюсюлманите гладуват от сутрин до здрач. Поради това е се счита като лош етикет и изключително неуважително да пиете, ядете, дъвчете или пушите през това време. Тъй като някои мюсюлмани не преглъщат дори собствената си слюнка по време на Рамазана, то не е необичайно да видите много плюещи хора по това време. Затова никога не трябва да реагирате с отвращение или да правите сцени, ако срещнете някой плюещ човек.

Винаги трябва да се обличате скромно в Пакистан. За жените, това означава, покриване на главите, раменете и горната част на ръцете, носенето на рокли, които в идеалния случай да обхващат целия крак. За по-малко консервативните области, е допустимо носенето на поли, които падат под коляното или до средата на прасеца, макар че е препоръчително дори и там винаги да сте готови да се покриете с голям шал възможно най-бързо. Мъжете винаги трябва да покриват ръцете и раменете си, да носят дълги, а не къси панталони. Жените трябва да бъдат наясно, че не е приемливо те да пътуват сами и това се счита за напълно неуместно. В идеалният случай поне един мъж трябва да придружава една жена. Несемейните двойки не трябва да участват в публични прояви на привързаност, включително милвания и целувки. Имайте предвид, че там толеранса за хомосексуалността е много нисък, като дори връзките между двойки от един и същи пол могат да привлекат вниманието на властите. Като цяло, мъжете и жените трябва да спазват известно разстояние помежду си, а контактът с очите между тях не трябва да бъде продължителен.

Поздрави
Пакистан е изключително йерархично и патриархалното общество, с акцент поставен върху важността на семейството и най-вече на възрастните. Когато поздравявате в Пакистан, трябва задължително да започнете от по-възрастните членове на семейството. Когато имената са малко по-сложни, трябва да позволите на вашите пакистански събеседници да се представят изцяло. Ако все още не сте сигурни за начина на произнасяне на името, не се страхувайте да попитате учтиво. Никога не прибързвайте да използвате малкото име на събеседника, тъй като това може да се разглежда като неуважение.

В по-консервативни семейства, само хора от един и същия пол могат да се посрещнат помежду си. Мъжете ще си стиснат ръцете, а жените ще се целуват и прегръщат помежду си. При по-неформални обстоятелства, мъжете също могат да се прегръщат помежду си, като си разклащат ръцете. При поздрав е прието да се отправят запитвания за приятелите и семейството, въпреки че трябва да избягвате да питате един мъж за жена му. Това може да се разглежда като натрапване и неучтиво, тъй като пакистанските семейства са сравнително изолирани, особено когато се отнася за женски роднини.

Хранене
Пакистанците са много гостоприемни и можете без проблеми да получите покана в дома им. Ако това се случи, трябва да сте наясно, че мъжете и жените не могат да общуват или обядват заедно не само в по-консервативните семейства, но и в по-"западни" семейства. Не забравяйте винаги да събуете обувките си преди да влезе в дома на пакистанец.

Вие трябва да сте сигурни, че сте облечени консервативно, и би трябвало да пристигнете не повече от половин час след определения срок от началото на вечерята или социалното събитие. Подходящо е да донесете малък подарък или да изкажете благодарността си за поканата. Цветя, бонбони и шоколади, или нещо показателно за вашата страна, винаги ще се приеме добре. Алкохол не трябва да се дава като подарък, тъй като е забранен в исляма. Мъжете трябва да се отбележат, че ако предлагат подарък за една жена, то тя трябва да се разбира, че подаръка идва от един от неговите женски роднини. Приема се като неподходящ човек, този който дава подаръци и цветя на жените.

Храненето обикновено се прави с дясната ръка - трябва да сте наясно, че лявата ръка се счита за нечиста и яденето с нея ще се счита за напълно вулгарно и много лош етикет! Вие ще установите, че пакистанските домакини непрекъснато ще ви подканят за допълнително храна. В началото може да откаже, но вашият домакин ще настояват и тогава е прието да приеме благосклонно.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Пакистан      Потърси и резервирай online самолетен полет до Пакистан      Екскурзии и почивки в Пакистан, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp