sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Традиция или обичай от Мозамбик

Флаг Мозамбик    Мозамбик

  Мозамбик
  Публикуван от nansi_g на 17 март 2011 г.
  Този запис е прочетен 483 пъти, рейтинг: 1.00

    Създадена е национална компания за сценичните изкуства, наречена Nambu Productions, както и национална танцова компания, и двете от които подкрепят съвременните продукции, основавани на традициите на страната. Правителството също създаде национален културен институт, който събира и съхранява традиционната народна музика, занаяти, истории и митове.
Литературни производство е ограничено поради бедност и ниска грамотност. Налице е силната устна традиция на разказване, и много съвременни писатели от страната се позовават на тази традиция. Литературата исторически е свързана със съпротивата към португалската колониализъм и поради тази причина е била до голяма степен цензурирана преди независимостта. Писатели като Луис Бернардо Хонвана били хвърлени в затвора за тяхната работа. Хонвана е правил и документални филми, но е най-известен с книгата ‘We killed Mangy-dog’, която съчетава личната и културната автобиография. На практика всички поети и писатели използват колониален португалски език. Поетът Хосе Кравейриня вижда португалския, особено със смесването на местните африкански думи, като важна част от културното наследство на страната и е привърженик на запазването му като национален език. Поради слабостите на образованието и други недостатъци, жените са слабо представени в литературната сфера. Единственото изключение е Ноемиа де Суза, която е известна като майка на писателите в Мозамбик. Когато тя започва да пише през 1950 и 1960, се превръща в глас за жените от своята страна.
Мозамбик е известен с традиционните скулптура и дърворезба, създавани от племената маконде на север. Използват твърда дървесина за изработването на маконде маски и скулптури, известни като "фамилни дървета", големи изображения на различни фигури, които разказват за поколенията. Мозамбик също е родина на няколко добре известни съвременни художници, в това число Малангатана Валенте, чиито големи платна изобразяват конфликта между колониалните и родната култура. Двама съвременни скулптори са Нкатунга и Чисано.
Има сложни добре развити традиции на танца в цялата страна. Танците често имат религиозно значение. В Чопи изпълняват ловен танц, в който танцьорите, облечени в кожи на лъв и с опашки на маймуни, носят копия и мечове, и разиграват действие в битки.
Разказването на истории е друга традиционна форма на изкуството. Националната култура е богата на приказки, притчи, митове, и вицове, които са се предавали от поколение на поколение

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мозамбик      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мозамбик      Екскурзии и почивки в Мозамбик, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp