sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Традиция или обичай от Мароко

Флаг Мароко    Мароко

  Как да се държите, ако ви поканят на гости в мароканско семейство
  Публикуван от tot11t0 на 09 май 2011 г.
  Този запис е прочетен 1264 пъти, рейтинг: 3.50

    Ако сте решили да пътувате до Мароко, за да се отървете от тълпите - може и да успеете. Ако искате да забравите за проблемите на модерната западна цивилизация - и това може да ви се отдаде.

Ако обаче искате да се отървете от покани за домашни посещения, това няма как да стане. И затова с помощта на ehow.com ще ви открехнем как да се държите и най-вече какъв етикет да спазвате на масата във всяко традиционно мароканско семейство.

За начало
Отидете в дома на домакините почти навреме, тоест, можете да закъснеете спокойно с 15-20 минути. Доведете със себе си своята законна половинка или партньор, стига да не става дума изцяло за мъжко или женско парти. Занесете скромен дар на домакините - опаковка маслини, смокини, фурми или сладки. Ако те имат дете, непременно му пригответе подарък, но внимателно го опаковайте. Родителите ще се зарадват на детска книжка на английски език. Не се учудвайте ако не посегнат да разопаковат подаръка преди да си тръгнете.

Събуване - обуване
Събуйте се преди да влезете в дома на домакините или веднага, след като прекрачите прага. Разбира се, очаква се да сте с чисти чорапи и измити крака. Домакинът може да ви даде да обуете жълтеникави домашни обувки, които се наричат бабуш или някакви евтини сандали. С тях можете да ходите до тоалетната, в кухнята и по пода, където няма килим. На килима в хола трябва да се събуете и останете само по чорапи.

Поздрави
Когато се ръкувате с хората, се изправете, ако сте седнали. Ако сте поканени на гости в берберско семейство, или с други думи казано, по-обикновено и непретенциозно, след ръкуването е добре да докоснете сърцето си или да целунете кокалчето на палеца си.

Внимание:
Ако пред вас стои жена, скрита зад фередже, не протягайте първи ръка към нея. Нека тя сама реши дали да се ръкувате.
Ако тя е с открито лице, спокойно се ръкувайте и направете това, което тя реши да направи след това.

На масата
Има разлика между западната трапеза и мароканската. Вместо на стол, ще седнете на колене или на пода. Ще ви се наложи да се храните с ръце от чиния, към която се пресягат всички останали. Разбира се, че преди това можете да измиете ръцете си.

Напитки и храни
Хранете се и посягайте към напитките с дясната ръка. Лявата се счита за нечиста, тъй като с нея се извършват разни хигиенизиращи тялото дейности. Пред вас ще поставят купата с кускуса или тажина. Представете си, че това е пица и триъгълната част пред вас е вашето парченце.

Най-вероятно пред вас ще поставят и чинията с месото с най-апетитните парчета. Със салфетката попивайте устните си, но недейте да бършете ръцете си. Ще имате възможност да се измиете по-късно. Като цяло може би няма да имате и напитки пред вас, защото мароканците не употребяват по време на хранене.

Хляб насъщен
Пред вас ще поставят и хляба. Откъсвайте си спокойно парчета от него, защото с тях ще можете да загребвате от другите ястия. Не се притеснявайте да дъвчете шумно и да примлясквате. Дори можете лекичко да се оригнете. Но не и да си "изпускате душата".

Накрая
Благодарете за поканата на тръгване с "шокран". Отново можете да се ръкувате с всички. Не бързайте да си тръгвате. Пийнете от ментовия чай и хапнете от сладките за десерт. Мароканците вечерят късно, особено ако е в месеца на Рамадана през есента.

И още няколко съвета
Дръжте се внимателно, бъдете търпеливи и мили. Повечето мароканци обичат живота, живеят за момента и като цяло възприемат нещата откъм веселата им страна.

С няколко заучени фрази на марокански ще спечелите моментално своите домакини.

Носете си малко тоалетна хартия или хартиени кърпички за всеки случай. В някои марокански домове няма да я откриете в тоалетната.

Недейте да носите алкохол като подарък за домакините - като цяло в Мароко не е прието да се пие така, както в Западния свят.

Actualno.com

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мароко      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мароко      Екскурзии и почивки в Мароко, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp