sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сеул, Южна Корея Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Южна Корея

Флаг Южна Корея    Южна Корея

  Защо точно Южна Корея?
  Публикуван от nansi_g на 13 октомври 2010 г.
  Този запис е прочетен 2606 пъти, рейтинг: 5.57

    Южна Корея...

Далечна и непозната страна, ким и много безсолен ориз, люти подправки, корейското икономическо чудо, земя, близка до Китай и Япония и оставаща някак след тях в съзнанието ни, или просто Азия. Всичко това и много повече. Различна култура, различни обичаи, различна кухня, различни хора. Различни от европейския модел, но някак симпатично различни.

12 часа полет и ето ви там - насред Азия, летището е Инчеон и само час път с кола или автобус ви делят от Сеул - столицата на Южна Корея. Извити мостове, всъщност ужасно много мостове се появяват и изчезват от погледа ви. Индустриални зони развалят първото впечатление, натрапвайки онази грубост на предприятиятията, която може да развали всяко романтично приключение.

По-късно разбирате защо - Сеул е индустриален град, със стабилна икономика. Огромни небостъргачи, колосални сгради и големи улици се ширят навсякъде. Ето, че сте вече там. Как ще познаете ли - ами много просто - веднага щом прекрачите прага на този любопитен град няма как да пропуснете хилядите коли, борещи се за надмощие сред километрите от задръствания, забързаните корейци, крачещи дори без да ви видят.

Първото впечатление - корейците са много заети, винаги тичащи нанякъде и до толкова обсебени от собствените си проблеми, че никой не забелязва другия! Всеки е погълнат от своя свят и не обръща внимание на абсолютно нищо друго. Мислех си, че ще им бъда странна, защото всъщност други европейци наоколо нямаше, но уви, те дори не ме забелязаха.

За да отговоря на въпроса защо Южна Корея, с какво е по-различна, по-завладяваща тя, ще се опитам да ви разкажа това, което успях да науча за една седмица престой в столицата. Корея е толкова интересна и в същото време толкова голяма страна, че и месец няма да ви стигне да разгледате всичко и да отидете навсякъде, дори само в Сеул! Затова пък има някои основни дестинации, които непременно трябва да посетите, особено ако сте фен на културата и историята.

Но да започнем от самото начало.

Първо трябва да опитате от традиционната корейска кухня, за да се потопите в атмосферата на типично корейското. След уморителния полет корейската храна би могла да ви помогне много да се съвземете. Но е важно да се знае, че тя не е за всеки вкус. Малките заведения, предлагащи корейска кухня са навсякъде, и без да ги търсите, те ще се окажат на две крачки от вас, а хубавото на ястията е, че няма да се наложи да ги чакате повече от 15 минути - корейската храна се севира направо вряща.

Не се учудвайте, корейците ядат много горещо и много люто. Наистина не е за всеки вкус, но си струва да опитате. Ако все пак азиатската храна не ви понася, офертата за американски бургери, гофрети, кафета и всякакви закусвални, си важи. Те не са на всяка крачка, но и не може да се каже, че липсват. Струва си да опитате традиционния бибимбап или иначе казано ориз със зеленчуци и яйце, поднесен, разбира се, врящ.

Ако имате познати в Корея, те със сигурност ще ви препоръчат да опитате цам ге тан - представлява цяло пиле, в сърцевината на което има ориз, а самото пиле "плува" във вода. То е нещо като супа, но не точно, защото се сервира с лъжица, но и с традиционните чот кара - пръчиците, с които се яде в азиатските страни. С него ще полуячите и отделна чиния, за да можете да вадите ориза и месото и да го ядете като ястие.

Много е безсолно, разбира се, като всичко в корейската кухня, което не е облято в лютив сос. Корейците се хранят или без никаква сол, или със страшно много лютиво. Поръчвайки едно ястие, ще останете учудени, че след него ще ви отрупат с още поне 5-6 малки чинийки, в които има най-различни кълнове, риба и листенца, продукти, специфични за корейската кухня, които за съжаление обаче дори самите корейци не могат да обяснят на английски. Те служат идеално за "подлютяване" на блюдата и всъщност се използват, за да доофотмят вкуса на иначе безсолното ястието.

Корейската кухня се слави с използването само на натурални продукти, които са здравословни и не натоварват организма. Корейците се гордеят със своя афинитет към природата и обичат да се хвалят, че макар и индустриален градът им използва даровете на природата във всичко.

Петте дворцови комплекса, останали от времето на управлението на династия Ли, са построени с традиционните за азиатската култура линии и извивки, украсени с типичните цветни орнаменти. Тръгнало от Китай, през Япония и стигнало до Корея, изкуството на строителството на дворците е в хармония с природата най-вече в Корея.

Корейците държат да построят своите дворци, следвайки извивките на Нам-сан - планината, чиито хълмове се ширят зад величествените постройки. Покривите следват формите на планината, като по този начин народът изразяват почитта към природното начало, силно изразено в културата на Южна Корея.

Но да се върнем на храната - водорасли, различни видове листа, годни за ядене, ориз, всякакви кълнове се превръщат в интересни ястия със странен вкус, в най-различни сосове, които корейците обожават. Храната им е изцяло натурална, самите те рядко прекрачват прага на американските закусвални. Младите също обожават традиционната си храна и я предпочитат, въпреки, че за разнообразие ядат и бъргъри, например.

Ким, освен че е едно от най-известните имена в Южна Корея (над 40 % от населението се казва така), представлява и изсушена риба. Обикновено в японската кухня ким се използва за суши. В Корея от ким правят супа, която много помага на бременни жени за плода и като цяло е полезна за здравето на родилката.

Интересни са въобще супите на тази азиатска страна. Супа в България значи да употребиш всичко, което имаш в кулинарното шкафче, в Корея водното количество взима превес за сметка на двете листенца ким, които плуват в него. Такава е и супата с лук. Може би това е така, защото корейците гледат на храната си като на нещо, дадено им, за да подпомагат тялото си физически и да му дават нужното, за да се развива здраво.

Много рядко кореец ще седне на масата, за да помете всичко на нея. Обикновено след един обяд голяма част от чинийките са си пълни. Особено чинийката с кимчи - по нашенски туршия, но много кисела и лютива. Кимчи е може би най-известното "ястие" от корейската кухня в България. Въпреки, че корейците казват, че отваря апетита, самите те си хапват от него по малко, тъй като вкусът му е много специфичен.

Много известно в Корея, а и в цял свят, е лечебното въздействие на така наречения джин сенг - кълн, който корейците отглеждат години в специални условия, за да се получи натурално лекарство, помагащо за главоболие, за махмурлук, имащо благотворно въздействие върху цялото тяло. Веднъж засадиш ли джин сенг на една земя, след неговото вадене от нея, тя става негодна за повторно садене, което прави самият продукт много скъп.

Той може да се намери в супермаркетите, вакуумиран и готов за готвене, както и в джин сенг центъра в Сеул, където може да се закупи под формата на солети, крекери, или таблетки лекарства. Обикновено корейците се снабдяват с него от хранителни магазини и го слагат в супите си, например, но може да се готви по всякакъв начин.

Колкото до алкохола в Корея, хората не пият много. На масата в заведенията водата е безплатна, те и не поръчват друго. Казват, че в свободното си време пият бира - най-известаната и най-предпочитаната е Kass. Въпреки че алкохолът в нея е 4,5 %, е трудно да се определи какъв е вкусът й. Нещо между газирана вода и безалкохолно може би. Както и в Европа, за да пиеш бира в Корея, трябва да си поне на 18 години.

Същото важи и за твърдия алкохол. Най-масово корейците сядат на маса със су джу - традиционно питие с 19 % алкохол. Казват, че е евтино и обикновено пият това, но за съжаление не успяха да споделят какъв точно е вкусът му, дали е нещо като водка или по-скоро ракия, от което аз лично си правя заключението, че тези хора не сядат на по чашка често. Цигарите също не са най-голямата им страст, като се има в предвид, че по улицата много рядко можеш да срещнеш пушещи корейци, в заведение пък - никога.

Корейците са хора с минало, но не това е впечатляващото - с минало могат да се похвалят не е една и две държави. В Южна Корея хората пазят традициите си, гордеят се с народа си. Няма кореец, било то малък или стар, който да не може да те разведе като професионален водач в Националния музей, намиращ се в Сеул. Няма такъв! От малки посещават музея, слушат и помнят историята си, разпознават периоди дори само по картинки и старинни предмети.

Това прави огромно впечатление. Тези хора са възпитавани да обичат и уважават народността си, и го правят! Все още в хотелите камериерките се покланят по стара традиция, правят го често и някои от по-възрастните хора. Запазени са и кътчета, в които можеш да се храниш седнал на пода, както е било някога (те, разбира се, са някои по-скъпи ресторанти, но има и заведения, в които си има както маси, така и отделено място за хранене на пода).

И въпреки, че не го правят вкъщи, корейците обичат да се връщат към тези мигове. Сами признават, че отдавна няма семейство, което да спи и яде на пода, страната им се развива, което е неоспорим факт, с нея и те продължават своето развитие. Но непрестанно се връщат към изконното начало, към прадедите си, към миналото, което е дало отпечатък на сегашното.

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5Снимка 6

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Южна Корея      Потърси и резервирай online самолетен полет до Южна Корея      Екскурзии и почивки в Южна Корея, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp