sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Техеран, Иран Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Иран

Флаг Иран    Иран

  Наказание за разврат в Иран: бой с камшици за впити тениски
  Публикуван от ir3ni7a на 05 юли 2010 г.
  Този запис е прочетен 644 пъти, рейтинг: 4.75

    Предупреждения, арести, бой с камшици: от повече от седмица иранската полиция предприе брутални действия срещу „неморално” облечените граждани – с безмълвното покровителство на президента на страната Махмуд Ахмадинеджад. Освен неподобаващо облечените жени засегнати са и мъжете.

Големи слънчеви очила и много грим, цветна кърпа за глава, която скрива само половината от боядисаните руси коси, къси панталони и вталени палта, които не покриват коленете и подчертават извивките на тялото: така са облечени хиляди жени в Техеран и другите големи градове на Иран.

Досега ортодоксалният президент Махмуд Ахмадинеджад приемаше тази неприятна за него и за привържениците му гледка и не предприемаше действия. Основна причина за апатията му бяха обвиненията на противниците му по време на президентските избори през юни 2005 г., които предупреждаваха, че той ще въведе сурови правила на обличане и ще предприеме сурови мерки срещу носещите се по западен модел граждани. Предупрежденията принудиха Ахмадинеджад да обещае по държавната телевизия „свобода на младежите при избора им на облекло и на прически”.

Сега времето на популистките речи отмина, а президентът се огъна под нарастващия и все по-явен натиск на консерватиното духовенство и неговите закостенели представи за морал.

Иранската полиция нарича борбата си срещу „неморалността” „поощряване на моралната сигурност на обществото”. От една седмица акцията тече с пълна сила. Стотици полицаи и полицайки в сътрудничество с доброволни паравоенни сили наблюдават обществените места, за да осуетят всяко нарушение на ислямските норми за обличане. Особено пикантен е фактът, че този път жертви на репресиите не са само жените, но и мъжете. Онези от тях, които са с прекалено тесни тениски, верижки и натрапчиви „западни” прически, са спирани на улицата и им се иска обяснение.

Повече от 170 задържани за един ден

Ако „корекцията” на външния вид е възможна веднага, пазачите на морала са доволни. Ако не, нарушителят се води в участъка. В такива случаи членовете на семейството му се викат в полицията, за да донесат „порядъчно” облекло. Освен това задържаните трябва да платят и глоба. Рецидивистите се наказват с бой с камшици или затвор. Според данни на техеранската полиция само за един ден са предупредени 2198 жени и мъже, 47 коли, чиито водачи са били „неморално” облечени, са били спрени от движение, а 161 жени и 12 мъже са били арестувани.

По всичко личи, че правосъдната система е претоварена от новата вълна арестанти. Затова Махмуд Хашеми Шахруди, председател на Върховния съд на Иран, критикува инициативата на полицията и подчерта, че затварянето на хора, които до този момент не са попадали в обсега на правосъдната система, ще има негативни последствия за обществото. Въпреки това акцията продължава.

Борбата срещу „неморалността” обаче може да струва скъпо на Ахмадинеджад: той знае, че подобно поведение в най-кратко време ще го направи непопулярен. Досега той не се е изказвал открито за акцията, а говорителят на правителството му, Голам-Хюсеин Елхам, дори се опита да набеди правосъдната система за репресиите. Правителството не се намесвало в подобни неща, заяви той във вторник на пресконференция.

„Ще сме сурови към тях”

Привържениците на Ахмадинеджад подкрепят акцията открито. Ултраконсервативният всекидневник „Резалат” например цитира в статия иранския министър на вътрешните работи Мустафа Пурмохамади, който твърди, че допитването до общественото мнение е показало, че постоянната борба срещу „неислямски облечените хора” се подкрепя от населението. Министърът на културата Сафар Харанди не се поколеба да заплаши открито критично настроените вестници: „Тези медии трябва да са наясно, че ще бъдат толерирани до определена степен. Ако не престанат с критиките, ще сме сурови към тях.”

Ахмадинеджад и привържениците му видяха една от възможните последици от кампанията за моралност в град Ширас, южен Иран. След като бяха въведени новите правила, в студентските общежития имаше двудневни протести. А това, което се чува в града, напомня за затвор: според новата „морална харта” на университета в Ширас студентите не могат да носят в границите на студентския град свободно облекло. Охраната има право да прави изненадващи посещения по стаите, за да предотврати евентуалните нарушения на ислямските норми.

Според иранския сатирик Ибрахим Набави, който е в изгнание, реформаторите трябва да наградят полицейските шефове, защото улесняват значително работата им за следващите президентски избори. „Силата на Ахмадинеджад беше, че не се занимаваше с това, как са облечени хората и какво пият”, написа Набави в онлайн-изданието Rooz. Но нещата се промениха. Съперниците на президента могат да си отдъхнат – те ще спечелят следващите избори.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Иран      Потърси и резервирай online самолетен полет до Иран      Екскурзии и почивки в Иран, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp