sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Индия

Флаг Индия    Индия

   Холи
  Публикуван от Ilina_georgieva на 31 юли 2010 г.
  Този запис е прочетен 573 пъти, рейтинг: 3.50

    Холи е един грандиозен и значим празник за Северна Индия, който се празнува пищно във всички северни щати и символизира пъстротата и красотата на живота.
Индия е страна на нюансите и пъстротата и празникът Холи се нарича още "Празникът на цветовете". Той спада към религиозните празници, но в днешно време повечето фестивали в Индия са преминали по-скоро към социални празненства, така че може да се каже, че е съчетал в себе си както строгата религия, така и местните традиции и обичаи, което пък от своя страна го прави наистина уникален като изживяване.
Всъщност истинското религиозно значение на празника е победата на Доброто над Злото, свързана с битката на Бог Вишну със злия крал Нiranyakashipu, който тероризирал всички богове. Но тъй като по традиция на този ден хората оцветявали лицата си с различни цветове в знак на щастие, фестивалът днес е добил именно такава популярност по света. Буквално обаче на хинди "холи" значи "изгаряне" и името му е тясно свързано с древната индийска митология и легендата за Бог Вишну и Краля-тероризиращ боговете.
Типичното за всички празници на Индия е, че хората се събират на големи обществени места като площади или градски сцени, където пеят, танцуват и изнасят пиеси с религиозен характер. И този ден също не прави изключение. Независимо, че не се познават, те изразяват дружелюбието си към останалите и своите благопожелания към тях и семействата им.Празникът е пролетен и се провежда обикновено през месец март или началото на април. Според индийския каледар той се пада задължително на ден, в който има пълнолуние /както е при повечето други празници, защото пълнолунието там има важно символично значение/.Трае 2дни като вторият от тях е по-същественият. През първият ден се пали огън край който се събира целия град. Този ден се нарича "денят на изгарянето". Този ден носи това име точно заради легендата за Бог Вишну и Краля-тероризиращ боговете.

По времето, когато Бог Вишну управлявал земите на Индия, същвествувал демон на име Нiranyakashipu. Този демон имал брат - също демон, който за щастие бил убит от Бог Вишну преди много време. Живият брат решил да отмъсти кърваво за мъртвия си брат и това станало едничка цел на живота му. Затова той започнал всеки ден да се моли на своите демонски богове да го благословят и да му дадат безмерна сила, с която да надвие Вишну и да седне на неговия трон. Манията на този демон била да управлява индийските земи с терор вместо Бог Вишну, който управлявал мъдро и милостиво. Молейки се силно, демонът най-накрая получил благословията на своя бог и пристъпил към действие. Първоначално обаче пречка за него бил синът му Прахалад, който бил предан служител на Вишну. Демонът мразел сина си и със силата, която получил, решил да го отстрани от пътя си, за да не може Прахалад да предаде на Вишну намеренията на баща му. За тази цел той повикал Холика - по-малката си сестра. Тя получила от боговете благословията да не може да изгаря в огън. Възползвайки се от това, демонът наредил на Холика да вземе сина му в ръцете си и да започне да му разказва приказка, докато през това време той запали огън край тях, където Прахалад да изгори. Планът им се осъщствил, но след като огънят отшумял, демонът с ужас видял, че Холика се е превърнала в пепел, а синът му Прахалад е останал жив.По-късно самият демон също бил убит от Вишну.

Именно поради тази причина първият ден от Холи се нарича "изгаряне" и символизира изгарянето на Холика/ Злото/ и победата на Прахалад /Доброто/. Огънят се пали в късно вечер , когато пълнолунието е ясно. Хората се събират край него, пеят и танцуват почти до зори. Този ден се счита за ден на пречистването от зли духове и демони,а огънят в Индия се приема като пречистваща сила.Вторият ден се нарича "дуланди" и в днешно време се приема като по-любимата част от празника, защото това е социалната част и е много по-разкрепостена от строгата религиозна традиция. На този ден хората оцветяват един на друг лицата си с цветна пудра и вода, слагат различни цветове, които символизират красотата и разнообразието в живота.Канят приятелите си и близките си по домовете си и черпят с различни сладкиши, приготвени от предния ден.Празнува се до късно вечерта.Жените се обличат в най-пъстрите и фини дрехи.Децата през целия ден рисуват и правят цветни гирлянди или други фигурки от цветна хартия.Тийнейджърите през този ден флиртуват и се закачат един друг като момчетата тайно оцветяват саритата на момичетата , а момичетата дрехите на момчетата. Този обичай се е запазил от легендата за Бог Кришна, който се славел с веселия си и шегобийски нрав.Той обичал да плиска вода, размесена с цветна пудра върху дрехите на селските девойки.Отначало те били крайно ядосани, но после тази игра започнала да им харесва. А в днешно време на този празник девойките разбират кое момче ги харесва, защото се счита според легендата, че Кришна закачал само онези момичета, които му били присърце Затова този празник е приеман много радушно от младите.
Освен това днес Холи е придобил голяма значимост за индийците от северните части, защото е станал прекрасен повод да се разчупят кастовите ограничения и строгите догми на традицията; хората забравят за своя произход и да се забавляват заедно дълго и задружно. Дружбата между момичета и момчета не се следи толкова изкъсо от възрастните и те могат да се радват на миговете заедно. Всичко е обградено с пъстра феерия от цветя и краски, много фойерверки и усмихнати лица.


      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp