sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Индия

Флаг Индия    Индия

  Изкуството на индийския танц
  Публикуван от Ilina_georgieva на 31 юли 2010 г.
  Този запис е прочетен 1060 пъти, рейтинг: 4.00

    Обикновено, говорейки за Индия, не можем да пропуснем да отбележим и красотата на индийския танц с цялата му грациозност, пищност и мистика. Мнозина вероятно смятат, че той е смесица от някакви странни движения и чупки на кръста и ръцете, но всъщност индийският танц крие в себе си широка философия, почерпила основите си още от древната индийска митология, защото за индийците танцът не е само вид "език на тялото"- за тях танцът е преди всичко израз на емоция. Затова и всичките му форми и разновидности се базират на 9-те емоционални степени: hasyа (щастие), krodha (гняв), bhibasta (неприязън), bhaya (страх), shoka (тъга), viram (кураж), karuna (състрадание), adbhuta (учудване) and shanta (спокойствие).
Класическите индийски танци са свързани изцяло с индийската митология. Както вече беше споменато, те не са просто някакви откъслечни движения, а изкуство с цел да въздейства върху зрителя като предаде определено послание. Тясно свързани с религията и митологията, индийските танци винаги пресъздават случки и епизоди от нея. Ето защо за покровител на това изкуство в Индия се смята богът Шива, който е основният Бог на хиндусите, наричан още "кралят на танца". Един от най-трайните символи, запазен и до днес и смятан за символ на "вечния танц на душата" е фигура, изобразяваща космическият танц на Шива. Индийците вярват, че този танц изразява 3те основни сили на Вселената - съзиданието, съхранението и разрушението.

Принципно индийският танц съчетава 3 елемента: ритъм, емоция и драматичен елемент. Те присъстват задължително в сюжета на всеки един танц като първите 2 елемента се прилагат съответно с определена част от тялото . Например ритъмът се изразява чрез движенията на кръста, коремната област и краката. Емоцията се изразява само с очи и ръце и особено пръстите на ръцете - всяко свиване или изпъване на пръст, събиране, раздалечаване и образуване на фигури от пръсти означава различна емоция. Съчетанието на всички тези движения формира цялостното послание на танцьорите към публиката.
Класическите индийски танци, подобно на стиловете музика, се подразделят на няколко форми в зависимост от различните региони и щати на страната.

Bharatnatyam за щат Тамил Наду
Kathakali за щат Керала
Kuchipudi за щат Андара Прадеш
Manipuri за щат Манипур
Kathak за щат Утар Прадеш
Odissi за щат Орисса

(Индийските щати са около 12 на брой като всеки един е автономен и се различава по своя диалект и традиции от останалите. Основните форми на индийския класически танц са 6 като за останалите щати са типични традиционни танци, които се практикуват на празненства и събирания на нерелигиозна основа или ако са на религиозна основа, се припокриват с основните 6 форми)


Отделно от класическите танци, съществуват още множество други традиционни танци, които носят спецификата на отделния регион. Те не са толкова строго религиозни. Такъв е например популярният стил Бангра за щата Пенджаб, който е изключително ритмичен и създава прекрасно настроение за танци. Типичен танц за щата Гуджарат е "гарба". При тях няма строго определени позиции и движения, а няколко водещи елемента, които могат да се "доукрасяват" в последствие индивидуално от всеки танцьор.
Музиката на индийския танц е много свежа, наситена с ритъм, бърза , по-рядко бавна.
Обикновено индийските танци се изпълняват на инструментална класическа индийска музика (такова линкче съм дала малко по-горе в предишната тема за стиловете музика). А сега ми се иска да ви дам едно линкче за песен, подходяща за фолклорен индийски танц


И тъй като индийският танц безспорно е свързан с празненства и религиозни чествания, тук е моментът да споменем и факта, че в индийския религиозен календар се наброяват около 300 фестивала, свързани с определено божество от индийската митология. Неотлъчна част от тези фестивали са фойерверките, огньовете, танците и пищните облекла


      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp