sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Традиция или обичай от Испания

Флаг Испания    Испания

  Томатина
  Публикуван от nansi_g на 20 май 2011 г.
  Този запис е прочетен 383 пъти, рейтинг: 1.00

    Томатина (на испански: La Tomatina) е ежегоден фестивал, провеждащ се в последната сряда от месец август в испанския град Буньол в автономна област Валенсия. Десетки хиляди идват на фестивала всяка година от различни части на света, за да участват в грубо сражение, в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.

Продължаващият една седмица фестивал включва музика, паради, танци и фойерверки. През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на ястието паеля.

Приблизително 20 000-40 000 туристи идват на боя с домати и така увеличават неколкократно населението на град Буньол, което е едва 9 000 души. Местата за преспиване в Буньол са ограничени, което принуждава хората да пропътуват 38 км. от град Валенсия с автобус или с влак. Като подготовка за мръсната бъркотия, която ще настъпи след фестивала търговците използват огромни найлони, с които покриват магазините си, за да ги защитят.

Покриването на стълба с мазнина
В 10:00 часа сутринта първото събитие от Томатина започва. Много камиони докарват изобилие от домати в центъра на града. Доматите идват от Естремадура, където са по-евтини. Технически фестивалът не започва преди някой смелчага да се изкачи по двуетажен дървен стълб, покрит с мазнина, и да достигне пушен свински бут на върха на стълба. Това е почти невъзможно и никой не успява да достигне бута, но въпреки това боят с домати започва. След като започне, настава пълен хаос. Всеки се бие за себе си. Всички, които участват, трябва да носят защитни очила и ръкавици. Като допълнение участниците трябва да смачкват доматите, преди да ги хвърлят като предпазна мярка. Друго правило е, че никой няма право да хвърля нищо, което може да провокира някого и да възникнат сериозни скандали, като например стъклени бутилки. Въпреки, че е забранено хората да си късат дрехите, никой не спазва това и постоянно къса горната дреха на някой облечен човек, мъж или жена. След точно един час сражението спира и повече домати не могат да бъдат хвърляни.

Почистването след доматената битка се извършва от пожарни камиони, които пръскат улиците с вода, осигурена от римски акведукт. Властите изглеждат по-заинтересовани да почистят града, отколкото да почистят посетителите и затова някои хора използват водите на река Буньол, за да се измият. Някои жители на града пък използват маркучи и пръскат с тях всички хора, за да ги измият. Веднъж след като доматът се полее със силна струя вода, земята остава чиста, благодарение на киселинноста на плода.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Испания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Испания      Екскурзии и почивки в Испания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp