sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Традиция или обичай от Египет

Флаг Египет    Египет

  Египетски богове
  Публикуван от tot11t0 на 11 април 2011 г.
  Този запис е прочетен 566 пъти, рейтинг: 4.33

    Древните Египтяни са вярвали в много богове. РА-Богът на слънцето, както и на всички богове.Хората го изобразявали като човек с глава на Сокол.Според легендата богът на Хаоса пазел Ра.Хората вярвали, че за да изгрее слънцето, Ра трабвало да мине през дванайсетте порти на нощта.

Собек е изобразен от хората като човек с глава на крокодил. Той е богът на водата. Древните египтяни са отдавали почит на Собек, вярвайки, че река Нил извира от потта на божеството, носейки плодородие и богат урожай. Култови центрове са били Крокодилопол (Фаюм) и Ком Омбо в Горен Египет. Силно поклонение имало в епохата на XII династия, установила се във Фаюм. При династията Птолемеи Собек се обвързал с бога Хелиос, и се появяват изображения на Хелиос държащ крокодил в ръце.
Баст (наречена по-късно Бастет) е богиня на любовта, радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология.Също е въплъщвала животворната и лекуваща сила на слънцето,за разлика от Сехмет-символ на изпепеляващата му сила.Вярвало се,че лекува болните и помага на реколтата да узрее. Изобразявана е като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце. Понякога изобразявана просто като котка. Дъщеря на бога на слънцето Ра. Покровителка е на Бубастис – градът, където е почитана. През гръко-римския период в Древен Египет е бил разпространен култ, в чийто център е стояла Бастет: жертването на мумифицирани котки.
Изида (позната е още като Изис) — древноегипетска богиня на магията и на живота, на семейството, символ на матримониалната хармония и брачната вярност на съпругата към мъжа, дори и след смъртта му. Възкресявала мъртвите. Изида е сестра и жена на бог Озирис, и майка на Хор. Тя е изобразявана като жена с дете.
Озирис (Осирис, Асар) в египетската митология един от главните богове и културни герои, най-големият син на Геб и Нут, брат на Изида (и неин съпруг), Сет и Нефтида, баща на Хор, според Плутарх и хелиополската комогония — и на Анубис. Озирис бил сложносъставен образ, божество-персонификация на царската власт, бог на производителните сили на природата и владетел на подземното царство. Предполага се, че бил приемник на царските инсигнии от Анеджти.Смятат, че той е бил господар на отвъдното. Описват го също и като предвестник на прилива.
Озирис бил четвъртият от боговете, царували на Земята, след като наследил властта от прадядо си Ра, дядо си Шу и баща си Геб. Когато царувал над Египет, Озирис отвикнал хората от примитивния начин на живот и от людоедството, научил ги да сеят зърнени храни, да отглеждат лозя и овощни дървета, да добиват и обработват медта и златото, обучил ги да строят градове, разкрил им чудните тайни на лечителското изкуство, въвел религията. Но неговият завистлив по-малък брат Сет - злият бог на пустинята - го убил, за да му отнеме властта. Озирис бил разкъсан на безброй парчета и разпръснат из цял Египет. Вярната и предана Изида успяла да открие посечения труп на мъжа си, извлякла по тайнствен начин скритата у него жизнена сила и заченала син Хор. Когато той възмъжал, победил злодея-братоубиец и съживил Озирис. Възкресеният Озирис обаче не пожелал да остане на Земята и възкачил там на престола Хор, а той зацарувал и раздавал правосъдие в отвъдния свят.
Тот е божество в египетската митология - бог на занаятите и науката. Неговото животно е павианът.Египетските богове съответсват и на 12 - те зодиакални знаци. Тот е богът на мъдростта , представител на знак Дева. Тот също така е считан за богът на писмеността. Негово дело е и Книгата на живота или Книгата на бог Тот. Във 108 златни ламини той описва човешкият живот и съптстващите го цикили, както и свещенната тайна за съществуването му . За съжаление до наши дни много от тези ламини не са запазени във същинската си цялост , но те се считат за една от големите мистерии съпътствали Египет в развитието му. Той има участие и в ЕГИПЕТСКАТА КНИГА НА МЪРТВИТЕ, или по тогавашно време наричана КНИГА ЗА ВЪЗЛИЗАНЕТО НА ДУШАТА КЪМ СВЕТЛИНАТА НА ДЕНЯ. Той записвал присъдата. Ако се отсъди, че сърцето е с "изтинен глас", чрез изпитанието на Великия Баланс, той може да стъпи в Царството на Мъртвите. Но ако не е, Великия Баланс го отсъжда и сърцето се поглъща от сърцеяда, тъй като е по-тежко от перото на истината. Сърцеядата Аммат има глава на крокодил и тяло на лъв и хопопотам.
Гръцкото име на египетския бог Хор е Хорус и означава Този, който е горе или Този, който е далече. Божеството има глава на сокол и носи двойната корона на Египет и ореол от слънчевия диск.
Хор е смятан за първият фараон. Фараонът на Египет е негово въплъщение и именно тази божествена същност дава законното основание за владичеството.
Според един папирус от Рамезеума, епосът на Хор вероятно е бил представян и като театрална пиеса или по-скоро като средновековна мистерия в различни храмове по време на някои празници, и най-вече на зимния празник в Едфу, с който била чествана победата на Хор над Сет и привържениците му.
Хор е баща на четири божества, свързани с канопите от египетските погребални вярвания: Имсет (Амсет) (човек), Хапи (маймуна), Дуамутеф (чакал), и Кебехсенуф (сокол).
Анубис (Инпу) — бог, съпровождащ душите през тъмнината в древноегипетската митология. Докато човек е жив, той води душата му през мрака на невежеството, а след смъртта – води душата в небесния Дуат. Считан е също за бог, покровител на балсамирането. Роден е от случайното съчетаване на Озирис с Нефтида – съпругата на Сет. Звездата Инпу е също така Звезда на Изида — Сириус - пътеводна звезда. Земното изображение на Сириус е град Кхем (на гръцки - Летопол). Това е град, разположен право на север от пирамидата на Хуфу,тоест хеопсовата пирамида. Анубис е бил изобразяван като чакал или човек с глава на чакал. Помогнал е на Изида да събере частите от тялото на Озирис, след като Сет ги разпръснал из цял Египет.
Сет е богът на войната в Древен Египет.Той е бог и на подземното царство.Според древни източници,най-вече изображения, Сет притежава човешко тяло, рижа коса и глава на хрътка. Сет е брат и убиец на Озирис. След като го убива, той нарязва тялото му на парчета и ги скрива на четиринадесет тайни места. Бил е женен за сестра си Нефтида. Свещено животно на Сет е магарето. Древните елини го отъждествяват с Тифон.
Амон е древноегипетски бог, който е покровител на град Тива. От 17 век пр.н.е., когато е времето на Новото царство, той се отъждествява с бог Ра (Амон Ра) и става върховен египетски бог, закрилник на фараона, заедно с властта и управлението му. Първоначално Амон бил бог на въздуха и вятъра. По-късно бил почитан като бог на плодородието и създател на целия свят. Името на бог Амон означава „скрит“. Той е представян като човек с глава на овен със спираловидни рога — символ на плодовитостта — или като човек с шапка от пера.

http://dreven-egipet.hit.bg/Gods.html

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
Poli
Нерегистриран
2011-11-06 19:26:24
  Написано е много добре!!!
Страхотно е!!!
 
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн магазин за парфюми и козметика
sp
sp

sp
sp
sp