sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сантяго де Чиле, Чили Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Чили

Флаг Чили    Чили

  Следобеден отдих
  Публикуван от nansi_g на 31 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 421 пъти, рейтинг: 1.00

    ...Историята на следобедната дрямка има дълбоки корени и е трудно да се каже коя нация има най-голям принос.

От римско време идва терминът Hora Sexta, шестият час, който е за почивка. Смята се, че той дава началото и на днешната сиеста.

Отвоюването є в оригинал, такава, каквато е и днес обаче, се отлага с няколко века.

Наложеният от южните нации следобеден отдих идва скромно и без особени претенции. Първоначално като по-дълга почивка. След обедното хранене чиновниците се възползват от възможността да останат в дома сред семейството и близките си.

Първите данни за "официална" сиеста са от времето на Испанската гражданска война. След края є обеднелите работодатели били принудени да въведат разкъсано работно време, което давало възможност за по-продължителен отдих по обяд. Много преди това обаче подобна традиция има в Латинска Америка и други страни, които са под испанско влияние.

В някои държави на Южна Азия дори има ритуал с масаж. Той се прави със синапено масло, което скоростно вика съня.

В Бангладеш и Индия наричат сиестата rice-sleep - или сън след хапване по обяд.

Дрямката между два и четири е традиция в Китай и Тайван. На китайски се нарича xiuxi or wushui. Днес тя е въведена официално в някои предприятия и училища.

...Следобедният отдих е традиция в Северна Испания, Южна Аржентина и Чили, където климатът не е по-различен от този в Канада и Северна Европа. В Германия съвременните почитатели на сиестата са 2 пъти повече, отколкото в Испания.

В последните години и Франция възприе модела, въпреки че там градусите по обяд рядко надвишават 30. Всички обществени заведения хлопват кепенци между 14 и 16. Ако човек закъса на пътя, не може дори да налее бензин, изключено е да похапне. Трябва да разчита на някой сандвич.

Да се работи в следобедните часове, когато градусите са над 32, е невъзможно - а тези, които издевателстват над организма си, са слабопродуктивни. Доказват го редица медицински проучвания.

След храна всеки четвърти изпада в леност, виновни за това са хормоните. Когато в стомаха попадат повече въглехидрати - хляб, ориз, картофи, те изискват инсулин, за да се поемат и усвоят. Тялото обаче не знае колко въглехидрати ще получи и предвидливо отделя повече инсулин. В резултат на това захарта в кръвта пада и води до сънливост.

Следобедната дрямка не само хармонизира биоритъма на човека, но е и лек срещу стреса. Тя намалява и риска от инфаркти, установиха испански лекари.

Въпреки безспорните медицински доводи няма надежда българите официално да се уредят със сиеста. Темата стана повод за дискусии през миналата година и срещна отпор. Доводите бяха железни....

Още на http://www.monitor.bg

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Чили      Потърси и резервирай online самолетен полет до Чили      Екскурзии и почивки в Чили, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp