sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Традиция или обичай от Бразилия

Флаг Бразилия    Бразилия

  Традиции и настояще в празнуването на карнавала в Бразилия
  Публикуван от gogi99 на 21 февруари 2011 г.
  Този запис е прочетен 704 пъти, рейтинг: 4.33

    За Бразилия казват с усмивка, че съществуват три годишни времена – преди карнавала, по време на карнавала и след карнавала.

Първият сезон е изпълнен с трескаво очакване и нетърпение, с които е зареден въздухът. Следва поканата за празника на жизнелюбието и красота
А след карнавала в страната цари леко меланхолична атмосфера и копнеж, дори лека тъга

Карнавалът е признат за най-важната част от годината за бразилците, а безспорно Бразилия е център на най-ярките и грандиозни карнавали в света, а Рио Де Жанейро приютява най-запомнящото се парти в международен план.

Има различни мнения, свързани с произхода на карнавала.

Според предположенията на част от учените традицията на карнавала простира своите корени десетки хиляди години преди Рождество Христово.

Едната от версиите отвежда към думата “carrum novalis” (т.нар. “морска колесница”), събитие в древен Рим, което според изследователите ознаменува началото на празника.

Съществува и още една гледна точка за произхода на карнавала – етимологията на израза “carnelevale” се свързва с двата латински корена carno (месо) и vale (сбогуване) и се смята, че празникът протича 40 дни преди страстната неделя и бил своеобразна граница, след която води началото си Великият пост.

Корените на карнавала могат да бъдат потърсени още в езическите церемонии в чест на древноегипетския Бог Озирис, Дионисиевите тържества и в римските Сатурналии. След идването на християнството на много традиции е била наложена забрана, сред тях попада и карнавалът. Но през възраждането, след мрачната атмосфера на инквизицията този празник е като свеж бриз, хората забравят за всичко, празник на свободата, волността, жизнелюбието и фантазия

Общото в отбелязването на карнавала по света е свързано с езическата и християнска традиция – с прогонването на зимата, с посрещането на пролетта, но и с жизнелюбието, радостта, свободата. Това е времето преди Великите пости и пепелната (чистата) сряда (46 дни преди Великден).

Бразилската традиция на карнавала

В Бразилия традицията за провеждане на карнавала са установили португалските имигранти. Интересното е, че традиционният празник е бил по-скоро подобен на улични боеве, в които се използват сурови яйца и черупки от яйца, пълни с гипс или брашно, балони, пълни с вода. А обитателите на околните къщи изсипвали върху главите на минувачите кошници с фасул и царевични зърна.

Не много по-късно Европа също дава своя принос в карнавалната традиция като използва маски и маскарадни костюми, а в много от шумните шествия могат също да бъдат видяни барабанчици.
И така вече в продължение на много години основен елемент бразилската традиция се явяват парадите на самба
Най-колоритният карнавал в Бразилия се случва в Рио де Жанейро. Празникът започва 40 дни преди Страстната седмица. Официалните мероприятия траят три дни – от неделя до вторник.

За провеждането на това грандиозно шествие е построен специален Sambadrom – алея с дължина около 700 метра.

В дъното на тази алея, която със сигурност е най-магическото място по време на карнавала, се намират трибуни, които могат да поберат 700 000 човека. А около 40 000 места на тези трибуни са оборудвани с барове и столове

В продължение на две нощи се изявяват най-добрите школи по танци, в тези училища се подготвят спектаклите, пишат се сценариите, музиката, текстовете на песните за карнавала.

В рамките на тези феерични спектакли под светлината на прожекторите, под грохота на барабаните и дъжд от конфети в продължението на алеята се движат шествията с ослепителни костюми, много от които тежат повече от няколко десетки килограма.

Само за една нощ в шествието взимат участие около 5 000 човека, за Има жури, което оценява всичко – от костюмите до музиката и песните по зададената тема. Накрая се избира най-добрата школа по самба, която с гордост носи най-престижното отличие на страната.

Определено става дума за най-големия парад в света. Карнавалът в Рио – разнообразен, див, страстен, хармоничен, оргиастичен, пъстър и завладяващо ритмичен.

Един своеобразен свят на фантазията, за които танцьорите от школите по самба подготвят почти цяла година. Свят на виталността, ритъма и любовта към живота, които заразяват и завладява

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Бразилия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Бразилия      Екскурзии и почивки в Бразилия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp