sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
Снимка
Снимка от Тунис
 
sp
Традиция или обичай от Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  В Боливия плащат на служители, за да ходят навреме на работа
  Публикуван от nansi_g на 24 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 402 пъти, рейтинг: 1.00

    Във всеки голям град по света можете да се окажете хванати в задръстване между 7 и 9 часа сутринта. Такова нещо обаче не може да ви се случи в столицата на Боливия – Ла Пас. Там часът пик стартира чак в 9 сутринта, когато хората започват да се придвижват към работните си места, въпреки че от тях се очаква да са в офисите си 30 минути и дори 1 час по-рано. Всъщност в Боливия това е нормална практика. Там всеки закъснява, за където и да е тръгнал. Според местните жители, ако имаш среща в определен час, твърде вероятно е да седиш и да чакаш поне 30 минути. Просто боливийците са пословични с това, че вечно закъсняват за навсякъде.

Правителството на Боливия обаче е измислило начин да се справи с проблема. Следващия месец в парламента ще бъде гласувана реформа на трудовата система. Тя предвижда отпускането на финансови бонуси на служителите, които идват навреме на работа. В една от най-бедните южноамерикански държави се очаква тази стъпка да доведе до положителни резултати и да даде добър стимул на много хора. По този начин в хазната на държавата ще влязат допълнителни средства, тъй като работният ден ще започва навреме и (при добро стечение на обстоятелствата) ще продължава реално обявените часове.

Предприетите от боливийското правителство мерки са твърде екстравагантни дори и за държава, където проблемът е вкоренен в народопсихологията. На много места по света голям процент от хората не успяват да стигнат навреме на работното си място и това се смята за нещо нормално. В други райони точността се цени като златото. Пример за това е Япония, където закъснението на влак може да доведе до оставката на министър. За японците точността е една от основните ценности и те са готови да си направят харакири от срам, когато трябва да обяснят закъснение на градския транспорт с "феноменалните" минута и половина например.

При други народи като арабските точността никак не е сред ценените добродетели. Най-типичната гледка в държави като Алжир е как две коли спират по средата на пътното платно и шофьорите им небрежно започват да си говорят. За тях няма никакво значение дали отзад става задръстване, нито пък дали самите те имат спешна работа. Просто въпрос на възпитание е да спреш да си поговориш, било то насред пътя. Съвсем типична гледка в тези държави са и пълните с посетители кафенета, където хората седят с часове и блажено отпиват от чашките си чай или кафе. Те просто не бързат за никъде.

Същото важи и за администрацията. „Букра иншаала!” (в превод от арабски това означава "Утре, ако пожелае Аллах!) е фразата, която чувате най-често, ако ви се наложи да свършите някаква административна задача. Това, разбира се, е в състояние да съсипе добрите намерения дори на най-съвестния гражданин. Просто трябва да се примирите, че ще трябва да обикаляте като луд от кабинет на кабинет и да се надявате наистина на помощ свише, за да успеете да свършите задачата, която сте си поставили. Другият вариант, разбира се, е и вие, както повечето местни, да махнете с ръка и да седнете в най-близкото кафене да изпиете един ободряващ чай и да изпушите едно наргиле.

В южните европейски държави сиестата, както и закъсненията за срещи и работа са напълно естествени. Първоначално сиестата се налага като по-дълга обедна почивка. След обяд чиновниците се възползват от възможността да останат в дома сред семейството и близките си. Първите данни за "официална" сиеста са от времето на Испанската гражданска война. Много преди това обаче подобна традиция има в Латинска Америка и други страни, които са под испанско влияние.

В държави като Гърция и Португалия точността също не е едно от качествата, на които се държи. Отивайки на среща там, човек трябва да е подготвен, че ще чака поне половин час и дори трябва да бъде щастлив, ако чакането не се проточи по-дълго време.

Освен народопсихологията обаче в голям процент от ситуациите се оказва, че закъснението е по-скоро лош навик, отколкото резултат от реално съществуващи пречки. Извиненията, които изтъкват закъсняващите за работа служители, например варират от проблеми с трафика и мотаещи се деца до развален часовник.

В повечето случаи всичко това са просто оправдания. Когато човек закъснява, той трябва да даде някакво обяснение и затова казва първото нещо, което му идва на ум. За всички, които срещат трудности да измислят такива, ето някои забавни предложения:

1. Парното ми спря и трябваше да си остана вкъщи да топля змията.

2. Мъжът ми смята, че е много забавно да крие ключовете от колата ми, преди да тръгне на работа.

3. Синът ми ме заключи в багажника на колата.

4. Ухапа ме язовец и трябваше да отида в болница, за да проверя дали не е болен от бяс.

В случай обаче, че не живеете в държава, където на закъсненията се гледа с добро око, просто се постарайте да си предвидите малко повече време за придвижване, тъй като при всички случаи е малко вероятно на друго място освен в Боливия да ви предложат пари, за да не закъснявате.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp