sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Традиция или обичай от Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  В Боливия плащат на служители, за да ходят навреме на работа
  Публикуван от nansi_g на 24 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 396 пъти, рейтинг: 1.00

    Във всеки голям град по света можете да се окажете хванати в задръстване между 7 и 9 часа сутринта. Такова нещо обаче не може да ви се случи в столицата на Боливия – Ла Пас. Там часът пик стартира чак в 9 сутринта, когато хората започват да се придвижват към работните си места, въпреки че от тях се очаква да са в офисите си 30 минути и дори 1 час по-рано. Всъщност в Боливия това е нормална практика. Там всеки закъснява, за където и да е тръгнал. Според местните жители, ако имаш среща в определен час, твърде вероятно е да седиш и да чакаш поне 30 минути. Просто боливийците са пословични с това, че вечно закъсняват за навсякъде.

Правителството на Боливия обаче е измислило начин да се справи с проблема. Следващия месец в парламента ще бъде гласувана реформа на трудовата система. Тя предвижда отпускането на финансови бонуси на служителите, които идват навреме на работа. В една от най-бедните южноамерикански държави се очаква тази стъпка да доведе до положителни резултати и да даде добър стимул на много хора. По този начин в хазната на държавата ще влязат допълнителни средства, тъй като работният ден ще започва навреме и (при добро стечение на обстоятелствата) ще продължава реално обявените часове.

Предприетите от боливийското правителство мерки са твърде екстравагантни дори и за държава, където проблемът е вкоренен в народопсихологията. На много места по света голям процент от хората не успяват да стигнат навреме на работното си място и това се смята за нещо нормално. В други райони точността се цени като златото. Пример за това е Япония, където закъснението на влак може да доведе до оставката на министър. За японците точността е една от основните ценности и те са готови да си направят харакири от срам, когато трябва да обяснят закъснение на градския транспорт с "феноменалните" минута и половина например.

При други народи като арабските точността никак не е сред ценените добродетели. Най-типичната гледка в държави като Алжир е как две коли спират по средата на пътното платно и шофьорите им небрежно започват да си говорят. За тях няма никакво значение дали отзад става задръстване, нито пък дали самите те имат спешна работа. Просто въпрос на възпитание е да спреш да си поговориш, било то насред пътя. Съвсем типична гледка в тези държави са и пълните с посетители кафенета, където хората седят с часове и блажено отпиват от чашките си чай или кафе. Те просто не бързат за никъде.

Същото важи и за администрацията. „Букра иншаала!” (в превод от арабски това означава "Утре, ако пожелае Аллах!) е фразата, която чувате най-често, ако ви се наложи да свършите някаква административна задача. Това, разбира се, е в състояние да съсипе добрите намерения дори на най-съвестния гражданин. Просто трябва да се примирите, че ще трябва да обикаляте като луд от кабинет на кабинет и да се надявате наистина на помощ свише, за да успеете да свършите задачата, която сте си поставили. Другият вариант, разбира се, е и вие, както повечето местни, да махнете с ръка и да седнете в най-близкото кафене да изпиете един ободряващ чай и да изпушите едно наргиле.

В южните европейски държави сиестата, както и закъсненията за срещи и работа са напълно естествени. Първоначално сиестата се налага като по-дълга обедна почивка. След обяд чиновниците се възползват от възможността да останат в дома сред семейството и близките си. Първите данни за "официална" сиеста са от времето на Испанската гражданска война. Много преди това обаче подобна традиция има в Латинска Америка и други страни, които са под испанско влияние.

В държави като Гърция и Португалия точността също не е едно от качествата, на които се държи. Отивайки на среща там, човек трябва да е подготвен, че ще чака поне половин час и дори трябва да бъде щастлив, ако чакането не се проточи по-дълго време.

Освен народопсихологията обаче в голям процент от ситуациите се оказва, че закъснението е по-скоро лош навик, отколкото резултат от реално съществуващи пречки. Извиненията, които изтъкват закъсняващите за работа служители, например варират от проблеми с трафика и мотаещи се деца до развален часовник.

В повечето случаи всичко това са просто оправдания. Когато човек закъснява, той трябва да даде някакво обяснение и затова казва първото нещо, което му идва на ум. За всички, които срещат трудности да измислят такива, ето някои забавни предложения:

1. Парното ми спря и трябваше да си остана вкъщи да топля змията.

2. Мъжът ми смята, че е много забавно да крие ключовете от колата ми, преди да тръгне на работа.

3. Синът ми ме заключи в багажника на колата.

4. Ухапа ме язовец и трябваше да отида в болница, за да проверя дали не е болен от бяс.

В случай обаче, че не живеете в държава, където на закъсненията се гледа с добро око, просто се постарайте да си предвидите малко повече време за придвижване, тъй като при всички случаи е малко вероятно на друго място освен в Боливия да ви предложат пари, за да не закъснявате.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp