sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Рецепта от ЮАР

Флаг ЮАР    ЮАР

  Африканска кухня
  Публикувана от gogi99 на 28 февруари 2011 г.
  Тази рецепта е прочетена 476 пъти, рейтинг: 1.00

    Овкусяващи съставки: люти чушки, мляко от кокосов орех, пипер мелегета /много люти червени чушки/, фъстъци, олио от палмови ядки, лайм /зелен лимон/.
Основни храни: боб “черно око”, пиле, патица, фу-фу /нишестена паста от различни видове брашна/, дивечово месо, козе месо, различни зеленчуци, просо, царевица, бамя, таро /тропическо растение, чиито корени се ядат/, йамс /ядивна гулия на тропическо увивно растение, известно още като сладък картоф/, банани, заешко, ориз.
Африканската кухня
Африканската кухня е резултат от смесването на културни и колониални влияния, търговски пътища и история. Африка представлява огромен континент – от безводни пустини, субтропични влажни равнини и джунгли. Екзотичната природа, в съчетание с дългите колониални традиции, оформят облика на местната кухня.
доро уат
Африканската кухня доскоро не беше позната извън пределите на континента, но напоследък кулинарната етно мода я превърна в обект на засилен интерес. Естествено, понятието “африканска кухня” е неточно, защото не може с една дума да се обеме разнообразието от традиции, разпрострели се върху цял континент. Ако безстрашно се отправите на сафари из Африка, ще усетите осезаемо разликата между повлияните от английската и френската кухня ресторанти в Йоханесбург, типичното за Етиопия ястие “доро уат”, повлияните от португалските колонизатори подправки в Ангола и Мозамбик и яхнията от кокосово мляко и риба в Найроби. Всички тези ястия, обаче, са част от африканската кухня.
Тук ще се спрем на кулинарното многообразие в страните на юг от Сахара. Северна Африка – по крайбрежието на Средиземно море от Мароко до Египет няма да бъде разглеждана, защото, от една страна, е повлияна от мюсюлманските традиции, а от друга – от средиземноморската кулинария. Населението на пустинята пък Сахара едва задоволява нуждите си от храна, така че тук не може и да се говори за кулинария.
На юг от Сахара отделни области се отличават със запазената си автентична кухня, а други смесват местни традиции и външни влияния. Тези влияния са резултат от търговия, колонизация и се изразяват най-ярко в приобщаването на вносни продукти, като например чушките, царевицата и фъстъците, донесени от Новия свят. С такова съчетаване се отличават Етиопия, Нигерия, Източна и Западна Африка, бившите португалски колонии Ангола и Мозамбик, и Южна Африка. Екзотичният аромат на местните кухни може да бъде усетен от любознателния пътешественик в множество местни хотели и ресторантчета.
Съставки
Фу-фу
Много от съставките в африканската кухня идват от Америка. Царевицата /”меалие”, както я наричат африканците/, се е превърнала в основна суровина за приготвянето на качамак и различни панировки, изключително характерни за африканската кухня днес. “Фу-фу” – ястие, пренесено в Америка от нигерийските роби, представлява гъста каша от царевица или ямс, характерна за южните райони на Африка. От смляно просо, сорго, теф, ечемик тапиока се приготвят панировки за месо и зеленчуци, плоски питки и вкусни каши.
Основната характеристика на автентичната африканска кухня е широкото използване на нишестето. То стои в основата на яхнии от месо или зeлeнчуци.
ямс
Нишестето допълва ястията по същия начин, по който това прави оризът на Изток. Тапиоката и ямсът се основните грудкови растения. Задушените зеленчуци, подправените с лютиво грудки, яхнии с месо, особено с пилешко – всички тези популярни ястия са вдъхновени от африканската кухня. Фъстъците присъстват в почти всяко ядене, употребяват се като гарнитура и за приготвяне на фъстъчени супи . Пъпешите, дините и други подобни плодове са много популярни.
Жителите на Нигерия и крайбрежните части на Западна Африка подправят храната си с много люти чушки. Рецептите от крайбрежните области включват риба, маринована в джинджифил, домати и лют кайенски пипер, а след това опържена във фъстъчено олио. Френското влияние върху кухнята на Сенегал е довело до прибавянето на лимонов сок, нарязани зеленчуци като лук и чесън и много маринади. Популярни са фъстъченото, палмовото и понякога кокосовото олио. Бобът черно око е основен хранителен продукт за западна Африка. Бамята, позната и у нас, произхожда от Африка, и се използва като компонент на супи и яхнии. Африканското й
сорго
име е “гомбо”. Важни храни на трапезата са и тропическите плодове, особено бананът и кокосовият орех.
С изключение на мюсюлманските части, в Африка алкохолът се употребява често. ЮАР е известна с производството на бели и червени вина с високо качество. Там се произвежда и ликьорът “Ван Дер Хум”, който има вкус на мандарина. “Тъскър”, прочутата бира от Кения, се изнася за цял свят. По принцип бирата е подходящо допълнение към африканските ястия.
Най-известното алкохолно питие от вътрешността на Африка е етиопското вино с мед “Тей”, което се приготвя там от векове. Пчелите са първите опитомени животни по тези земи. Виното, приготвено с техния мед има специфичен вкус, към който се привиква постепенно, но безвъзвратно. Етиопия има претенции да е първа и в друго – в култивирането на кафето. Етиопската “кафена” церемония започва със запалването на тамян, след което зърната кафе се предават от ръка на ръка между всички гости, за да бъдат одобрени от тях, а накрая се пекат в тиган. От Етиопия кафето било пренесено в Йемен, а чрез арабския свят – в Европа.
След като изредихме тези общи характеристики на кухните от Африканския континент, нека започнем нашето кулинарно пътешествие от север на юг.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в ЮАР      Потърси и резервирай online самолетен полет до ЮАР      Екскурзии и почивки в ЮАР, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp