sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Рецепта от Турция

Флаг Турция    Турция

  Турска кухня – характерни особености
  Публикувана от djenka77 на 30 юли 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 300 пъти, рейтинг: 1.00

    Турската кухня е микс от арабска, средиземноморска и типична балканска кухня. Могъществото на Османската империя е с важно значение за формирането на турската кухня такава, каквато я познаваме днес. Завладените арабски и балкански народи обогатяват турската кухня с характерните особености на националните си кухни. Ислямската религия също е определяща за турската кухня.

Двата големи празника “Шекер Байрам” и “Курбан Байрам” на практика определят менюто на турските мюсюлмани за няколко месеца от годината. “Шекер Байрам” продължава три месеца, всеки от които има религиозно название - “Реджеп”, “Шабан” и “Рамазан”. По време на Рамазана се пости. “Курбан Байрам” се празнува 4 дни. На този празник се коли животно, което се принася в курбан. По-голямата част от месото се раздава на бедните, а с останалото се приготвят разнообразни месни ястия.

Турската кухня не е хомогенна, а в отделните региони може да бъдат открити различни местни специалитети или едни и същи турски ястия да са приготвени по различен начин. В черноморския регион (северна Турция) доминират ястията с царевица и аншоа. Югоизточният – Урфа, Газиантеп и Адана, е известен със своите кебапи, мезета и тестени десерти от рода на баклава, кадаиф и кюнефе. В западните части на Турция, където маслиновите дръвчета са в изобилие, зехтинът е най-използваната мазнина.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp