sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Рецепта от Турция

Флаг Турция    Турция

  Пийте повече чай!
  Публикувана от elso на 04 юли 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 389 пъти, рейтинг: 1.75

    Историята на чая е изпълнена с интрига и приключение. Много процеси оказват влияние върху пътя на чая – късмет, противоречиво приемане, данъци и такси, контрабанда, революции, изкуство, религия, социална промяна. Откритието чай е тайнствено, вълнуващо и впечатляващо.
Днес милиони хора по света пият чай всеки ден. Някои от тях знаят всичко за древната напитка, други – почти нищо. Но всички те са подвластни на чаената магия и украсяват деня си с гореща чаша чай.
Пием чай, защото е полезен, защото е знак за класа и положение, защото е интересно хоби, или просто, защото ни харесва.

Събрахме няколко интересни факти за чая, които са истинско знание и забавление.

Факт # 1 „Чаят има само две наименования в цял свят”

Английската дума за чай “tea”, както и нейните вариации tay, tey, the, произлиза от китайски диалект (Amoy). Другото наименование, чиято разновидност използваме и в България, идва отново от китайския език (Mandarin) – “cha”. В различните страни наричат чаят по един от двата начина. Някои използват и двете наименования. Ако в Англия си поръчате “hot cup of cha”, с удоволствие и без съмнение, ще Ви сервират гореща чаша чай.

Гайд за някои страни:

Te: Дания, Норвегия, Испания, Швеция, Латвия, Италия
Tea: Англия, Унгария
Тее: Германия, Финландия, Корея
Thee: Холандия
Cha: Гърция, Япония, Португалия
Chai, Chay: Русия, България, Сърбия, Турция, Чехия

Факт # 2 „На колко години е чаят?”

Може би именно чаят е най-старата напитка в света. Първите сведения за чая датират от преди 4,700 години. Най-ранните документирани записки за чая са от 4 в. в Китай. Смята се, че хората населявали Източна Азия са пили чай стотици години преди това. В древността, чаят е бил използван широко за медицински нужди – лечение на рани и различни заболявания.
Чаените листа са били изсушавани и стривани, преди да се залеят с гореща вода. Варенето на чай в чайник се въвежда много по-късно от династията Минг (1368-1644), от което излиза, че съвременния начин за приготвяне на чай е на около 700 години!

Факт # 3 „Зеленият и черния чай – два различни чая?”

Дали в действителност зеленият и черният чай произлизат от едно и също растение? През 17, 18 в. никой не е бил сигурен в това, защото чаените търговци не са били допускани в Китай и информацията за производството на чай е била оскъдна. По-късно, през 19 в. , англичани откриват диво растящи чаени храсти в Индия. През 1905г. чаят получава и официалното си латинско наименование – Camellia silensis. Именно това растение, само по себе си, е суровината за производство и на зеления, и на черния чай. Разликата е в периода на ферментация.

Факт # 4 „Чаят е невероятно полезен”

Една чаша бял чай съдържа същото количество антиоксиданти, колкото десет чаши ябълков сок! Независимо, че повече внимание се обръща на здравословните ефекти на зеления и белия чай, черният чай и оолонгът притежават също много полезни съставки. Чаят регулира холестерола, подпомага имунната система, влияе благотворно на сърцето, оказва положително въздействие върху зъбите и венците. Смята се, че консумацията на чай е превенция срещу ракови заболявания.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp