sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Рецепта от Турция

Флаг Турция    Турция

  Турската кухня
  Публикувана от dori368 на 02 юли 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 1037 пъти, рейтинг: 3.60

    Турската кухня е добре позната на българите още от древността. Дългогодишното Османско иго и географската близост задълбочават сходството между нашата и турската кухня. Но различните религии в двете страни, водят до някои различия в кухните.
•Турска кухня – характерни особености
Турската кухня е микс от арабска, средиземноморска и типична балканска кухня. Могъществото на Османската империя е с важно значение за формирането на турската кухня такава, каквато я познаваме днес. Завладените арабски и балкански народи обогатяват турската кухня с характерните особености на националните си кухни. Ислямската религия също е определяща за турската кухня.

Двата големи празника “Шекер Байрам” и “Курбан Байрам” на практика определят менюто на турските мюсюлмани за няколко месеца от годината. “Шекер Байрам” продължава три месеца, всеки от които има религиозно название - “Реджеп”, “Шабан” и “Рамазан”. По време на Рамазана се пости. “Курбан Байрам” се празнува 4 дни. На този празник се коли животно, което се принася в курбан. По-голямата част от месото се раздава на бедните, а с останалото се приготвят разнообразни месни ястия.

Турската кухня не е хомогенна, а в отделните региони може да бъдат открити различни местни специалитети или едни и същи турски ястия да са приготвени по различен начин. В черноморския регион (северна Турция) доминират ястията с царевица и аншоа. Югоизточният – Урфа, Газиантеп и Адана, е известен със своите кебапи, мезета и тестени десерти от рода на баклава, кадаиф и кюнефе. В западните части на Турция, където маслиновите дръвчета са в изобилие, зехтинът е най-използваната мазнина.

Кухните в районите на Егейско, Мраморно и Средиземно море са с характеристиките на Средиземноморската кухня и са богати на зеленчуци, билки и риба.

•Турска кухня – закуска
Типичната закуска в турската кухня се състои от хляб, овче сирене, домати, краставици, маслини и супа от леща (mercimek çorbasi).


•Турска кухня – предястия (мезета)
Традиционните предястия са в основата на турската кухня. Турците не сядат на маса без мезе. Те са много засищащи и често заместват цяло хранене. Типичен пример е “имамбаялдъ” (“Imam Bayildi”), едно от най-обичаните зеленчукови предястия, което може да замести основно ястие в турската кухня. “Имамбаялдъ” (“припадналият имам”) представлява патладжани, запечени с домати, лук и чесън . Според легендата един имам (мюсюлмански духовник) припаднал от възторг като видял приготвения по този начин от жена си пълнен патладжан.


•Турска кухня – ястия с месо
Ислямът забранява консумацията на свинско месо, но турците си наваксват с агнешко. Ястията с телешко, пилешко и риба също са много разпространени в турската кухня. Но безспорно най-популярното месно ястие в турската кухня е кебапът. Той представлява агнешко или пилешко месо, приготвено на шиш (подобен на меч) по различни начини. Някога турските войници пекли месо на мечовете си. По-късно бурският готвач Искандер изобретил вертикалната скара за кебап. Има много видове турски кебап, най-популярните от които са: “дюнер кебап”, “адана кебап”, “урфа кебап” и т.н. Традиционните гювеч, капама, кавърма, мусака, кюфте и т.н. звучат твърде познато, тъй като се приготвят и в българската кухня.


•Турска кухня – кафе и чай
Традиционното турско кафе се приготвя в специални джезвета и се пие от миниатюрни чашки без дръжки. Турците пият и много чай, който също се сервира в малки чашки.


•Турска кухня – десерти
Турската кухня се отличава с богато разнообразие от десерти, но начело стои баклавата (baklava). Тя представлява много сладки кори с орехова плънка, обилно напоени със сироп, поръсена с настърган шам фъстък. Турският локум, турският кадаиф, турската халва и турският марципан също са известни в цял свят с уникалния си вкус.

http://dieti.rozali.com

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp