sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Рецепта от Парагвай

Флаг Парагвай    Парагвай

  Фъстъци
  Публикувана от nansi_g на 15 февруари 2011 г.
  Тази рецепта е прочетена 248 пъти, рейтинг: 1.00

    Английски: peanut, ground-nut
Руски: арахис

Културният вид Arachis hipogeae L. Спада към сем Бобови (Leguminosae). Този вид се дели на 3 подвида: ssp. аustraliamericana (южноамерикански фъстъци), ssp. аsiatica (азиатски фъстъци) и ssp. vulgaris (обикновени фъстъци). Първите два подвида са разпространени в Бразилия, Перу, Боливия, Колумбия, Индия, Китай, Индонезия и африканските страни.

Фъстъците произхождат от Южна Америка. Като естествен център на възникването на вида се счита региона между 10 и 28 ° на изток от Кордилерите (Бразилия, Уругвай, Парагвай, Боливия). В Европа са пренесени от Азия, откъдето произлиза и първоначалното им наименование „китайски орех“. Някои източници смятат, че в Европа са пренесени директно от Америка и, че главна заслуга за това имат португалските мореплаватели.

Повечето отглеждани в България сортове фъстъци спадат към типа Валенция. Първите сведения за отглеждането на фъстъци в България се отнасят към 1896 г., но практическо значение културата има от 1930 г.

Фъстъците са ценна маслодайна култура. В семената се акумулират 47–54 % мазнини с много високо качество, белтъчини (20–37 %) и въглехидрати. Те са богати на витамин В1. Маслото от фъстъци се приближава по качество до маслиновото и в консервната промишленост се предпочита пред слънчогледовото. При редица народи фъстъченото масло се явява основно при храненето.

Фъстиците са отлична храна и като ядки. Препоръчва се да се консумират след тежки заболявания и при силна анемия. Печени, осолени или подсладени, ядките от фъстъци са предпочитано лакомство.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Парагвай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Парагвай      Екскурзии и почивки в Парагвай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp