sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Рецепта от Парагвай

Флаг Парагвай    Парагвай

  Стевия
  Публикувана от gogi99 на 14 февруари 2011 г.
  Тази рецепта е прочетена 298 пъти, рейтинг: 1.00

    Стевия е естествен подсладител и заместител на захарта. Тя е многогодишно растение от сем. Астроцветни. В естествено състояние достига до 60-80 см. височина. Стевията е силно разклонен храст, с прости листа и малки, бели цветове. Кореновата система на растението стевия е силно разклонена и добре развита.

Стевия произхожда от Южна Америка, района, в който се намира днешен Парагвай, където в полузасушливите територии се среща от равнините до планините. Поради принадлежността си към сем. Астроцветни, за разлика от другите тропични и субтропични растения, стевия може да бъде отглеждана в широк диапазон от почвено-климатични зони. Това позволило стевия да бъде интродуцирана в различни страни: Южна Корея, Китай, Япония, Канада.

Още преди откриването на Америка от Колумб, индианците от племето гуарани са използвали стевията като подсладител. Достатъчно било да добавят няколко листа от стевия в напитките си и те ставали удивително сладки. Гуараните нарекли тази трева “ка-а-хе-е”, което в превод означава “сладка трева” или “медени листа”.

За първи път стевия е открита и описана за западната наука през 1899 г. от южно-американския учен натуралист М.С.Бертони, като Eupatorium Rebaudianum Bertoni, по-късно той отнесъл растението към рода Стевия (1905). В природата са известни около 80 вида растения от този род. От тях само Stevia Rebaudiana и два други, вече изчезнали вида, притежават качествата на естествен подсладител.

Сладостта на стевията се определя от сложната по своя състав молекула, наречена стевиозид. Този гликозид и родствените му вещества определят качествата на стевията, като естествен подсладител.

Листата от стевия в естествената си форма са приблизително 10-15 пъти по-сладки от обикновенната захар, а под формата на екстракт на стевиозиди сладостта дотига от 100 до 300 пъти по-високи стойности от тази на захарта. При това без нито една калория :) В нашият магазин може да си поръчате семена и сух лист от Стевия, които ще да ви бъдат доставени до всяка точка на България.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Парагвай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Парагвай      Екскурзии и почивки в Парагвай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp