sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
Видео
Видео от
 
sp
Рецепта от Парагвай

Флаг Парагвай    Парагвай

  Парагвайски чай
  Публикувана от gogi99 на 14 февруари 2011 г.
  Тази рецепта е прочетена 432 пъти, рейтинг: 1.00

    lex paraguariensis) е вечнозелено дърво, растящо диво край реките на Южна Америка, а днес култивирано като храст в Аржентина, Бразилия и Парагвай, откъдето се събира продуктът за износ. Известно е и с името "парагвайски чай".

В древността местното индианско население е събирало и използвало листата на диворастящото матé. За първи път дървото е култивирано от йезуитски мисионери. Подобно на черния и зелен чай, матéто се обработва в зелен и ферментирал вид чай. Съдържа кофеин. В голяма част от Южна Америка пият като дневен стимулант повече матé, отколкото кафе или чай. Наименованието матé произлиза от името на традиционния съд, в който се приготвя чая с вряща вода, лимонов сок и подсладител.
В Парагвай запарката от матé има лечебно приложение като стимулант, диуретик и стомашен тоник. Комерсиалното отглеждане на матé причинява изчезването на ниската растителност в джунглата, флората и фауната. Малко птици остават там, където се отглежда матé. Експериментират се по-малко деструктивни методи за отглеждането на растението. Например без изсичане на долните етажи растителност.
Традиционното лечебно приложение на билката се разпространява от Южна към Северна Америка, Европа и Индия. Във фармакопеята на Аюрведа матé се прилага при психогенно главоболие, умора, нервна депресия и ревматични болки. В Германия от листата се приготвя воден извлек, който се използва самостоятелно или в комбинация с други билки за бъбречни, слабителни чайове и главоболие. Сухият екстракт от матé е компонент на различни инстантни чайове и алкохолни тинктури. В САЩ се използва като монопрепарат и като съставна част на хранителни добавки за стимулиране на централната нервна система, при умствена и физическа умора.
Утвърдените съвременни лечебни приложения на матé се основават на неговата дълга история като лечебно растение в доказалата се през вековете народна медицина; както и на фитохимически изследвания, ин витро и ин виво фармакологични експерименти.
За фармацевтичните продукти листата матé се обработват чрез силно сгорещяване и сушене. Изследват се за идентичност макроскопски и микроскопски. Стандартът за качество изисква съдържание на минимум 20% водноразтворим екстракт.
Състав и фармакология
Листата съдържат ксантен алкалоиди (1-2% кофеин, 0.45-0.9% теобромин, 0.05% теофилин), подобни на танина вещества (4-16% кофеинова и хлорогенова киселини), аминокиселини, флавоноидите кемпферол, кверцетин и рутин; витамините В2, В6, С, ниацин и пантотенова киселина; летливи масла.
Установени са следните свойства: аналептично (стимулиращо централната нервна система), диуретично, антиревматично, инотропично (повлияващо положително мускулните съкращения), леко аналгетично. Фармацевтичното приложение се основава на кофеина.
Матé се прилага при умора, нервна депресия, ревматични болки, психогенно главоболие, както и специфично при главоболие от умора. Германската "Комисия Е" (независима научна комисия за растителните лекарства) одобрява вътрешното приложение на матé срещу умствена и физическа умора. Във Франция препаратите с матé са разрешени за лекуване на обща слабост, като допълващо орално и външно лечение в програми за отслабване и като диуретик.
Не са известни странични ефекти, противопоказания или взаимодействия с други лекарства.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Парагвай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Парагвай      Екскурзии и почивки в Парагвай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp