sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Рецепта от Мозамбик

Флаг Мозамбик    Мозамбик

  Африканската кухня
  Публикувана от nansi_g на 16 март 2011 г.
  Тази рецепта е прочетена 329 пъти, рейтинг: 1.00

    Африканската кухня е резултат от смесването на културни и колониални влияния, търговски пътища и история. Африка представлява огромен континент – от безводни пустини, субтропични влажни равнини и джунгли. Екзотичната природа, в съчетание с дългите колониални традиции, оформят облика на местната кухня.

Африканската кухня доскоро не беше позната извън пределите на континента, но напоследък кулинарната етно мода я превърна в обект на засилен интерес. Естествено, понятието “африканска кухня” е неточно, защото не може с една дума да се обеме разнообразието от традиции, разпрострели се върху цял континент. Ако безстрашно се отправите на сафари из Африка, ще усетите осезаемо разликата между повлияните от английската и френската кухня ресторанти в Йоханесбург, типичното за Етиопия ястие “доро уат”, повлияните от португалските колонизатори подправки в Ангола и Мозамбик и яхнията от кокосово мляко и риба в Найроби. Всички тези ястия, обаче, са част от африканската кухня.
Тук ще се спрем на кулинарното многообразие в страните на юг от Сахара. Северна Африка – по крайбрежието на Средиземно море от Мароко до Египет няма да бъде разглеждана, защото, от една страна, е повлияна от мюсюлманските традиции, а от друга – от средиземноморската кулинария. Населението на пустинята пък Сахара едва задоволява нуждите си от храна, така че тук не може и да се говори за кулинария.
На юг от Сахара отделни области се отличават със запазената си автентична кухня, а други смесват местни традиции и външни влияния. Тези влияния са резултат от търговия, колонизация и се изразяват най-ярко в приобщаването на вносни продукти, като например чушките, царевицата и фъстъците, донесени от Новия свят. С такова съчетаване се отличават Етиопия, Нигерия, Източна и Западна Африка, бившите португалски колонии Ангола и Мозамбик, и Южна Африка. Екзотичният аромат на местните кухни може да бъде усетен от любознателния пътешественик в множество местни хотели и ресторантчета.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мозамбик      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мозамбик      Екскурзии и почивки в Мозамбик, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp