sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    





Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Мексико, Мексико Forecast
 
sp
Рецепта от Мексико

Флаг Мексико    Мексико

  Бурито
  Публикувана от tot11t0 на 23 ноември 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 889 пъти, рейтинг: 1.00

    Бурито или Буритос (произношение на испански език - bəˈriːdoʊ, умалително от испанската дума burro - магаре) е традиционно ястие от Мексиканската и Tex Mex (тексаско-мексиканска кухня), много популярно в цяла Северна Америка.

Питката се произвежда от брашно (тортиля) и много прилича на арабските питки, с които се правят познатите в България дюнери, като консумирането им става по същият начин - опаковани или сгънати след като са напълнени с различни пълнежи. Мексиканската царевична питка обикновено преди консумация леко се загрява на скара, плоча или на пара, за да омекне и стане по-лесна за сгъване.

В Мексико плънката се прави традиционно от мачкан боб, мексикански ориз или месо. В Съединените щати обаче, пълнежите обикновено включват комбинация от най-различни съставки като: мексикански ориз, боб, маруля, салца, месо, авокадо, сирене, сметана, както и варира размерът на питката, като някои буритос са значително по-големи от своите мексикански „роднини“. Поради вкусовите си качества, буритос увеличава популярността си, и е реална конкуренция за други традиционни американски ястия, като Хот Дог, хамбургери, пица и други бързи и удобни за консумация в движение храни (особено в Мексико и южните щати на САЩ).

Думата Burrito буквално означава "малко магаре" на испански, идващи от товарно магаренце, което означава "магаре". Името Burrito вероятно произтича от появата на навитата мексиканска пшеничена питка, която прилича визуално на ухото на магаре.

История
Мексиканския фолклор разказва за историята на един човек, на име Хуан Мендес, който се издържал продавайки „такос“ на улична количка, придвижвана с помощта на магаре (от тук и името „Храната на Буритос“), по време на периода на Мексиканската революция (1910-1921), в квартала Бела Виля, град Сиудад Хуарес, щата Чихуахуа.

Приготвяне на бурито.За да запази топла храната, Хуан използвал идеята за опаковане на храната, завита в голяма, домашно приготвена мексиканска царевична питка (като индивидуални салфетки). Той имал големи успехи, и при него започнали да идват хора от различни места по границата на САЩ и Мексико, специално за да търсят "Храната на Буритос", като думата в крайна сметка е приета като име за тези големи „Такос“.

Буритос е традиционна храна от Сиудад Хуарес, град в северната част на мексиканския щат Чихуахуа, където хората ги купуват както в специализирани ресторанти, също така и в крайпътни щандове.

Северните гранични мексикански градове като Вила Ахумада, имат наложена репутация при приготвянето на буритос, но те са доста различни от американските варианти на ястието. Автентичните мексикански буритос обикновено са малки и тънки питки, които съдържат само една или две съставки - вид месо, картофи, боб, сирене, чушки „раджас“ или чушки „релено“[1]. Други видове съставки могат да включват печено на барбекю, и нарязано наситно месо, доматен сос, нарязан кренвирш, домати и чили сос, мачкан боб, сирене, опечена и нарязана на бавен огън пържола).

САЩ

Бурито „Чимичанга“В САЩ и други страни извън Мексико е много популярна разновидността на ястието - Бурито „Чимичанга“, което представлява запържено бурито, сервирано в чиния и поднесено със салата.

от Уикипедия, свободната енциклопедия

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецепта



Коментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robot



Потърси и резервирай online хотел в Мексико      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мексико      Екскурзии и почивки в Мексико, оферти







sp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp