sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Рецепта от Мароко

Флаг Мароко    Мароко

  Храненето на мароканците
  Публикувана от tot11t0 на 09 май 2011 г.
  Тази рецепта е прочетена 458 пъти, рейтинг: 1.00

    Първият истински супермаркет в Маракеш /Марджан/ отваря врати през януари 2000. Оттогава в страната има много нови обекти от този тип, а малките бакалийки – особено в централната част на големите градове с принудени да прекратят дейността си. Все повече хора от средната класа и онези с по-високи доходи предпочитат да пазаруват в супермаркети.
Това влияе на здравето в 2 аспекта: първо има интерес към консумирането на повече преработени храни, а някои нови „съвременни” храни заместват традиционните. Наблюдава се и промяна в качеството на храните.
Пицата и сладоледа стават задължителни храни за децата с по-богати родители
Преди откриването на супермаркетите през 2000 г. на пазара нямаше толкова преработени храни. След отварянето на супермаркетите през 2000, на местния пазар се появиха нови видове храни е мароканците, които разполагат с повече средства промениха начина си на хранене. Все повече хора ядат повече пържени картофи, чипс, пици, сладолед, спагети, царевица, ориз, повече бял хляб. Повечето хора в активна възраст продължават да ядат полезни храни, а децата и младежите – са отдадени на пакетираните храни.
Повечето семейства и ниски доходи също си променят начина на хранене. Домашните прислужници в по-богати домове или персонала в ресторанти и заведения може да изнася храна на домашна употреба.
До 1999 в Мароко има много малко възможности да закупуване на полуфабрикати: няма супермаркети, само няколко ресторанта за бързо хранене - сега вече са повече, но са скъпи и ги посещават предимно хора с хо-високи доходи. В някои части на страната има семейства, които нямат хладилници.
Преди разпространението на хладилниците, се пазарува ежедневно. Купуват се само онези продукти, които са необходими за приготвяне на яденето. Праната се сервира съм 1 часа пред деня, а остатъка от обяд се изяжда надвечер.
В разпространението на супермаркетите, все повече хора купуват продукти – за няколко дена напред. Този вид магазини са далеч от домовете на хората. Това означава, че купувачите са от семейства, които имат коли. Все пак откритите пазари за плодове и зеленчуци още са твърде популярни и посещавани от онези представители на средната класа, които не се притесняват да бъдат видяни там.
Като цяло, качеството на пресните продукти в супермаркетите се понижава, а в супермаркетите се предлагат все по-богати на въглехидрати храни. Те са от особен интерес за децата от средната и над средната класа.
Второто влияние, което супермаркетите оказват на здравето е по отношение на качеството на пресните продукти. То като цяло е по-ниско от това на щандовете за плодове и зеленчуци, продавани на открито. Поради изисквания на пазара и ценообразуването, производителите на селскостопанска продукция започваха да изчезват. Така местните разчитат все повече на продуктите от супермаркета. Според мароканска радиостанция, най-добрите продукти от район като Агадир се изнасят за Европа. – тъй като потребителите там плащат по-висота цена от мароканците. По принцип продукцията, която не се изнася, се продава на пазара на открито или в супермаркетите. Така или иначе, често продуктите в супермаркета са останали от преди няколко дни.
Мароканците все още предпочитат плодове и зеленчуци, които да пресни – все едно откъснати вчера или днес. В последните години, продукцията пътува в тирове, вече стигнали до пазара, някои продукти нямат така здрав и апетитен вид.
В някои градове ще видите продавачи с колички, които обикалят града и разнасят плодове, зеленчуци, подправки. Така ако сте забравили нещо за обяда, можете да си купите.
Все повече и повече марокански деца, които имат наднормено тегло, особено тези от семейства с по-високи доходи изяждат по един пакет чипс. При това става въпрос за т.нар. „семейни пакети”. Някои семейства смятат, че е добре да дават на децата си това, което искат. Други купуват чипсове, защото другите също носят тази храна и понеже даването на чипс е по-лесно от приготвянето на здравословна закуска, която детето може и да не изяде. Така или иначе, по-малко деца от семейства с ниско доходи могат да купуват чипсове, понеже да скъпа храна. В Мароко цената на хляба се субсидира и така и хората с ниски доходи могат да закупят по-голямо количество.
Преди години, по-богатите деца си носеха малка опаковка /цилиндър/ чипс Pringles на училище, но сега вече малките опаковки не са популярни. Според песнолата на частно училище, много деца могат да си позволят да носят по една нова опаковка всеки ден и си я изяждат сами.
Често домашните помощнички приготвят закуската за училище и даването на чипс е по-лесно и им спестява усилия.
Преди масовото разпространение на пликовете с чипс, семействата изпращаха на децата бисквити и сокове (често пъти и по-малко сок и повече захар), но количеството и калориите са по-малко, отколкото в цял плик чипс.
Обикновените марокански семейства обикновено се хранят по-късно сутрин или следобед като закуската – сутрешна или следобедна е хляб и зехтин или арганово олио (понякога смесено с мед), хляби сирене – по-скоро извара или пляб и масло със сладко.
Същите тези марокански семейства, които имат деца на училищна възраст,прекарващи часове наред в училище (повечето училища в Мароко имат обедна почивка и децата се връщат вкъщи на обяд, обратно на училище в 2.00 часа) се изпращат на децата си студени пици с телешко, макарони или салати с ориз или царевица (високо въглехидратни храни). Някои деца дори носят МасДоналдс менюта. Много марокански домашни помощнички изпращат за закуска пържени картофи.
Този картофен чипс е само един от примерите. Има и семейства, които полагат много усилия да предоставят качествена и здравословна храна на децата си. Накои деца харесват здравословната храна, други се опитват да си набавят чипс, бисквити или кексчета, тъй като другите деца ядат това.

А като тук разнемаме темата за храната, в София има марокански ресторант - казва се АНЕТ, и готвачката вече не е мароканка, но помагат мароканец, които живеят в града. Цените са добри и обстановката - интересна. Ако не сте били там, поискайте да се качите на 2-рия етаж. Там има миндерчета, ниски маси, могете да хапнете с ръце, а в долния салон..... много европейско. www.annette.bg

http://breitman.homestead.com

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мароко      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мароко      Екскурзии и почивки в Мароко, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp