sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Токио, Япония Forecast
 
Пътепис
Пътепис за Чили
 
sp
Рецепта от Япония

Флаг Япония    Япония

  Бенто-японското изкуство на красивата храна
  Публикувана от yonyo на 27 ноември 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 639 пъти, рейтинг: 3.50

    Кулинарното изкуство bento (бенто) води своето начало от Япония и най-простичко представлява единична порция обяд, опакована по индивидуален и много красив начин. Наименованието „бенто“ произлиза от японската дума obento, която значи „опакован обяд“. Най-честите съставки на бентото са: ориз или паста, моркови, краставички, спанак, водорасли, яйца, месо и риба, като основно правило при приготвянето е да се спазват пропорциите – 3 части въглехидрати, 2 части плодове и зеленчуци, 1 част белтъчини, без мазни храни и сладкиши.

Първите сведения за това кулинарно изкуство датират от V в. Многобройните ловци, войници и фермери по обяд много често били сварвани от задачите си на полето, и за да не губят време, си носели пакетирана храна от вкъщи, най-често оризови топки с гарнитура от водорасли, опаковани в кутия.

В днешно време в бенто кутията (bento-bako) има отделения за всяко ястие, а изобретателните японци са създали над 2000 вида бенто, някои от които са като творения на изящните изкуства. За по-лесното приготвяне на храната в специфичните форми по-долу, в Япония се продават специални помощни готварски комплекти с формички, подобни на тези, които ползваме когато правим курабийки.

Подобни форми на опаковка за обяд има също във Филипините (Baon), Корея (Dosirak), Тайван (Biandang) и Индия (Tiffin).

http://mysticolors.com/2010/04/14/bento-japanese-cuisine/#more-3065

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Япония      Потърси и резервирай online самолетен полет до Япония      Екскурзии и почивки в Япония, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp