sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Токио, Япония Forecast
 
sp
Рецепта от Япония

Флаг Япония    Япония

  Бенто-японското изкуство на красивата храна
  Публикувана от yonyo на 27 ноември 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 653 пъти, рейтинг: 3.50

    Кулинарното изкуство bento (бенто) води своето начало от Япония и най-простичко представлява единична порция обяд, опакована по индивидуален и много красив начин. Наименованието „бенто“ произлиза от японската дума obento, която значи „опакован обяд“. Най-честите съставки на бентото са: ориз или паста, моркови, краставички, спанак, водорасли, яйца, месо и риба, като основно правило при приготвянето е да се спазват пропорциите – 3 части въглехидрати, 2 части плодове и зеленчуци, 1 част белтъчини, без мазни храни и сладкиши.

Първите сведения за това кулинарно изкуство датират от V в. Многобройните ловци, войници и фермери по обяд много често били сварвани от задачите си на полето, и за да не губят време, си носели пакетирана храна от вкъщи, най-често оризови топки с гарнитура от водорасли, опаковани в кутия.

В днешно време в бенто кутията (bento-bako) има отделения за всяко ястие, а изобретателните японци са създали над 2000 вида бенто, някои от които са като творения на изящните изкуства. За по-лесното приготвяне на храната в специфичните форми по-долу, в Япония се продават специални помощни готварски комплекти с формички, подобни на тези, които ползваме когато правим курабийки.

Подобни форми на опаковка за обяд има също във Филипините (Baon), Корея (Dosirak), Тайван (Biandang) и Индия (Tiffin).

http://mysticolors.com/2010/04/14/bento-japanese-cuisine/#more-3065

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Япония      Потърси и резервирай online самолетен полет до Япония      Екскурзии и почивки в Япония, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp