sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Токио, Япония Forecast
 
sp
Рецепта от Япония

Флаг Япония    Япония

  Тофу – соево сирене
  Публикувана от tot11t0 на 18 октомври 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 292 пъти, рейтинг: 1.00

    на китайски даъ-фу, о-то-фу - на японски, ту-бу на корейски

Рецептата за приготвяне на тофу, соево сирене, е като към топло соево мляко се прибавят сгъстяващи вещества. Обикновено се използва нигари(състои се от калциев сулфат), може да бъде приготвено с помощта на лимонов сок или оцет. След пресичането соевото сирене се пресова.

Тофуто започва да се използва в Китай още през 200 г преди н. ера. Въпреки че историята за създаването на тофуто е изгубена през вековете, китайска легенда гласи, че за пръв път е приготвено случайно. Един китайски готвач добавил нигари в соево пюре за ароматизиране и случайно се получил продукта, който сега наричаме тофу.
Тофуто е един от най-използваните продукти в азиатската кухня и намира много широко приложение във вегатарианската кухня.

Тофуто е един от най-универсалните и икономични белтъчни продукти. Той е ниско калоричен и с ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестирол.
Може да бъде меко и твърдо.
Почти няма собствен аромат, но като гъба поема ароматите на останалите продукти и много добре се съчетава с тях.

Тофуто е пълноценен растителен белтък, който много лесно се усвоява от човешкия организъм и е превъзходен за хора страдащи от сърдечни и стомашни заболявание и такива с алергия към месо и яйца.

Рецепта за домашно приготвяне на тофу
500 г соя
2-3 с.л. лимонов сок

Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода. В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността (непрекъснато се бърка) огъня се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона.
Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля(тензух) и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд. С ръце претрийте добре за а се отцеди колкото може по-добре. Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди. След това покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо пресовайте с по-голяма тежест и запо-дълго време. Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около 1 седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.

http://gotvarstvo.georgievi.net/a/tofu

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Япония      Потърси и резервирай online самолетен полет до Япония      Екскурзии и почивки в Япония, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp