sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Рецепта от Индия

Флаг Индия    Индия

  Пиле тика масала
  Публикувана от preciosa на 10 октомври 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 485 пъти, рейтинг: 4.50

    Пиле тика масала – най-популярното ястие в индийските ресторанти по света и може би едно от първите с които всеки нов почитател на индийската кухня се сблъсква. Пиле тика масала е толкова популярно, че преди време след проведено национално проучване във Великобритания, британският външен министър го обявява за най-любимото национално ястие на острова.

Съществуват няколко теории относно произхода на пиле тика масала.

1. Според самите индийци ястието е много старо и се е приготвяло още по времето на империята на Муглаите и след завладяването на Индия от Великобритания е пренесено в Европа.

2. Според англичаните пиле тика масала е измислено не много отдавна в Гласгоу, Шотландия и след феноменалният си успех се пренася и в Индия.

Специално със втората версия е свръзана и историята, как точно е било създадено ястието, а именно – клиент на ресторант сяда и си поръчва пиле тика, което по принцип представлява пилешко филе мариновано в подправки и запечено на шиш в тандур. Самият клиент изглежда не бил много наясно с индийската кухня и когато му донесли яденето, той го погледнал странно и попитал – „а къде му е соса?“, мислейки си, че е поръчал къри ястие с пилешко месо и сос. Сервитьорът не по-малко учуден от него, се върнал при готвача и му казал, че клиентът иска ястието си със сос, при което готвача си казал – „уф, ей сега ще му забъркам нещо“ и забъркал масала сос, сложил пилето тика вътре и сервитьорът занесъл обратно поръчката на клиента, който бил меко казано възхитен от резултата и започнал всеки път да си поръчва от новосъздаденото ястие – пиле тика масала, което след време било включено официално в менюто и така лека-полеко започнало разпространението на новата рецепта.

В крайна сметка, може би никога няма да разберем откъде наистина произлиза пилето тика масала (макар, че случката покрай втората теория звучи много реалистина), но това не ни пречи да се наслаждавме отново и отново на невероятният му вкус! Важното е, че едва ли съществува индийски ресторант в света без това ястие в менюто си, а вече е нормално да го виждаме и в менютата и на не-индийски ресторанти, особенно във Великобритания.

Като става въпрос за вкус – всъщност една от най-големите заблуди в индийската кухня е относно вкуса на пиле тика масала. Съществуват поне 50 рецепти за неговото приготвяне, като общото между всичките е…. че съдържат пилешко месо, или по-точно пилешка тика, т.е. предварително мариновано и изпечено месо. До там свършват приликите. Всеки ресторант или любител на индйската кухня си има свое разбиране, какъв точно трябва да е неговият вкус, цвят и аромат. Като цяло най-често се приема, че пилето тика масала трябва да е леко пикантно и соса да има кафеникав или червеникав цвят. От там нататък всичко зависи от уменията на готвача да комбинира сосове и подправки, за да приготви това, което неговите клиенти харесват най-много.

http://blog.kohinoor.bg/2010/04/%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0/

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp