sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Гватемала, Гватемала Forecast
 
sp
Рецепта от Гватемала

Флаг Гватемала    Гватемала

  Произход на чушките
  Публикувана от gogi99 на 06 декември 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 1501 пъти, рейтинг: 1.00

    Чушката е позната на човека още от древността. Приема се, че произхожда от Мексико и Гватемала, където местните индианци я отглеждали още преди 2000 години. След като векове по-късно била пренесена В Европа, днес чушката е един от най-използваните в кулинарията зеленчуци.
Сортовете чушки се делят на две основни групи: сладки и лютиви. Всеки от тях включва голямо разнообразие от видове, различаващи се по цвят - жълти, зелени, червени, оранжеви, по-големина (от 1 до 30 см дължина) и по форма. Всички те, в по-малка или в по-голяма степен, са полезни. Химичен състав Чушката заема едно от първите места сред зеленчуците по съдържание на витамин С. При нея то е 4 - 5 пъти по-голямо, отколкото в лимона. Много богата е също на каротин, на витамин Р и на витамини от В групата. В състава й влизат още калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, желязо и натрий, цинк, силиций и др. Когато узрее, плодът й е богат на захари, белтъчини и органични киселини, като лютите чушки държат първенството. Диетични и лечебни свойства Макар да има висохранителна стойност, чушката не е особено калорична. В 100 г зелени чушки има 20 калории, а в червените - 37, затова и едните, и другите се препоръчват като добавка към всяко лечебно диетично меню. Чушката стимулира отделянето на стомашен сок, подобрява храносмилането и възбужда апетита. Тя подпомага функционирането на стомашно-чревния тракт, тонизира организма и укрепва стените на кръвоносните съдове. Особено полезна е за болните от диабет. Червените чушки понижават кръвното налягане, а редовната им употреба предпазва от атеросклероза. При запек се препоръчва на гладно, 30 минути преди хранене, да се изядат 3-4 сладки чушки. Не се препоръчва на хора, страдащи от язва, стомашно-чревни, чернодробни и бъбречни заболявания. Лютите чушки са особено вредни при хемороиди.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Гватемала      Потърси и резервирай online самолетен полет до Гватемала      Екскурзии и почивки в Гватемала, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp