sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Пекин, Beijing Forecast
 
sp
Рецепта от Китай

Флаг Китай    Китай

  Трите празнични ястия в Китай – Юансяо, Дзундзъ и Юебин
  Публикувана от preciosa на 30 октомври 2010 г.
  Тази рецепта е прочетена 631 пъти, рейтинг: 4.33

    Традиционните ястия са най-характерната черта на традиционните празници в страната. Най-известните са Юансяо на Пролетния празник, Дзундзъ на празника Дуану, Юебин на Лунния празник.

Китайската Нова година е най-големият и важен празник за китайския народ. И в ястията за посрещане на Нова година също има традиционни особености. Според този обичай, яденето на Юансяо е последната част от празнуване на Новата година. На празника Юансяо всяко семейство приготвя Юансяо и го изяжда. Само хората от Южен Китай го наричат Танюан.

В Северен Китай за приготвяне на Юансяо са необходими сусам, фъстъци или боб и захар. Те се приготвят с вода под формата на топка, се слагат в съд с лепкав ориз. Съдът трябва да е затворен, по този начин лепкавия ориз покрива пълнежа и се оформя топката, по-малка от яйце. Така, Юансяо е готово. Сега по принцип, хората нямат време сами да приготвят Юансяо. Но е много лесно да го купят на пазара.

В сравнение със Северен Китай, хората от Южен Китай предпочитат сами да приготвят Юансяо. Най-известното е от град Нинбо, Източен Китай и град Чънду, провинция Съчуан, Югозападен Китай. В страната и Юансяо и Танюан символизират обединението на всички членове на семейството.

Пети май по китайския традиционен календар е празникът Дуану. Ястието Дзундзъ е най-важният обичай за прекарване на празника “Дуану”.

За произхода на този обичай има различни легенди. Най-популярността гласи, че този празник е в памет на известния патриотичен поет от древността Чю Юан. Чю Юан живял във Воюващото царство Цу през 3-и век преди н.е., след провала на родината си, На пети май той скочил в река Милуо и загинал. След това всяка година на този ден, в негова памет хората хвърлят ориз, сложен в бамбуков съд в реката. Постепенно оризът се оформя в Дзундзъ – опакован варен ориз.

На различни места в страната Дзундзъ има различни вкусови предпочитания. Градовете край река Янзъ Суджоу, Дзясин и Нинбо са представители на Дзундзъ в Южен Китай, където пълнежът е червен боб, кестени, месо и др. А в Северен Китай – главно са сухи плодове.

15-ти август по китайския традиционен календар се чества празника на луната. Вечерта на празника е необходимо да се яде Юебин и да се наблюдава на пълнолунието. Юебин от град Пекин, Суджоу, и район Гуандун и Чаоджоу е много известно ястие в страната.

Заедно с повишаването на жизнения стандарт на народа, се променя и пълнежът на Юебин. Освен традиционната захар, кестени, червен боб, мариновано месо, сега се прибавят и патешки яйца, плодове, сметана и др.

http://bulgarian.cri.cn/chinaabc/chapter18/chapter180305.htm

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази рецептаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Китай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Китай      Екскурзии и почивки в Китай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp