sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Вашингтон, District of Columbia Forecast
 
sp
Пътепис за САЩ

Флаг САЩ    САЩ

  Пътешествие до Point Reyes
  Публикуван от preciosa на 20 ноември 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 484 пъти, рейтинг: 4.00

    Вера ме разведе бързо из Сан Рафаел, показа ми къде живее и после отидохме на обяд в един китайски ресторант, в който имало dim sum. Aз досега не бях опитвал, но преди време бях чел някаква статия в едно списание и знаех какво да очаквам - малки хапки от различни меса и зеленчуци, увити в лист от тесто и поднесени в едни кошнички, в чието двойно дъно има гореща вода и това помага на ястието да не изстине толкова бързо.
След обяда минахме да си вземем по едно кафе от Starbucks в центъра на Сан Рафаел - термометърът на една от обществените сгради показваше 96 Фаренхайт (или 35.5 Целзий), но научен от резките граници между микроклиматичните зони в Сан Франциско и околностите, си взех и якенцето в колата.

Тръгнахме към Point Reyes - един издаден в Тихия океан нос на около 30 мили от Сан Рафаел. Зоната е обявена и за национален парк. Първата половина на пътя се вие завой след завой между едни борове и планински пейзажи, което ме накара да се почувствам все едно отивам на Доспат… а след това минахме до един дълбок залив и тръгнахме по крайбрежните хълмове. От тук ни подхвана мъглата - тихоокеанското крайбрежие на Калифорния е покрито с мъгли от океана през доста от летните дни. Не беше лесно да се кара по баирите когато нищо не се вижда. Минахме покрай няколко “исторически” кравеферми и най-накрая стигнахме до края на пътя. Оставихме колата на един малък паркинг и тръгнахме пеша към крайната точка на носа. Мъглата около нас все още беше много гъста.

Фарът е разположен на края на скалистия нос. Самата сграда не е много висока, но скалата, на която е кацнал, се намира на 90 метра над морското равнище. Самият фар вече не функционира - на една малка къщичка до него са инсталирани два съвременни светлинни елемента и една мощна сирена за мъгла, но старата сграда е запазена за туристите. До нея има и нещо като музей, в който са изложени някои от старите техники - генератори и прочее - които са помагали на стария фар да функционира преди години.

До самия фар се слиза по едно дълго стълбище с 310 стъпала (равностойно на 30-етажна сграда, според табелките с предупреждения в началото му). Всички стъпала са номерирани.

След като слязохме до фара на Point Reyes и се върнахме обратно - все още обгърнати в мъгла - решихме да минем и през едноименното село. Учудих се много когато спряхме там в 17:10 часа и почти всички магазини и кафенета бяха затворени. В 5 часа! Но селото имаше вид на хипи-комуна - а по улиците видяхме и няколко човека в традиционни индийски одежди… Трябваше да се върнем чак до цивилизацията (Сан Рафаел), за да намерим нещо отворено.

Досега си няма представа, че Point Reyes съществува. Мястото е приятно за посещения, има и плажове, и други места за посещаване - само че ще е много по-добре да се посети в ден без мъгла, а това ще означава да е зима. Въпреки че мястото е национален парк, не се събира входна такса. Паркингът над фара е обикновено доста пълен и имаше доста коли паркирани по банкета на пътя.

http://www.journey.bg/guide/guide.php?guide=5468&&country=184>ype=25&page=

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в САЩ      Потърси и резервирай online самолетен полет до САЩ      Екскурзии и почивки в САЩ, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp