sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Пътепис за Турция

Флаг Турция    Турция

  Одрин и лалетата - една легенда
  Публикуван от sonikaa на 05 юли 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 1970 пъти, рейтинг: 4.30

    Повярвайте ми, ще запомня Одрин с лалетата. Имах възможността да видя града през два сезона - есен и пролет. И макар да съм почитателка на есента, пролетният Одрин ми допадна повече.
Още с влизането в града видях зеленина, градинки осеяни с лалета и красиви фонтани. Всеки град си има легенди - героични или романтични. Не очаквах да чуя обаче, че има легенда за лалето, което наред със Селимие джамия, е станало символът на Одрин.
В центъра на града и днес се извисява великолепното произведение на Мимар Синан, строителят на джамии, придворният архитект на няколко султана.
Селимие джамия е поръчана от Султан Селим ІІ. Храмът впечатлява с четирите си минарета и диаметъра на купола, издигнат върху осем колони. Самият архитект определя творението си като "произведение на майсторски умения".
И тук започва легендата.
За строежа на джамията архитектът избира централната градска част. За да се разчисти теренът, е трябвало да се разрушат къщи, да се изкупят дворни места. Работата напредвала бързо, защото султанът не жалел средства.
Само една старица не искала да продаде имота си. Предложи ли й двойна, тройна сума, тя отказвала. Пратениците на султана я попитали какво още иска и защо упорства. Тогава тя ги завела в двора си и пред погледите на всички тях се открила невероятна гледка - килим от хиляди лалета, пъстри и многоцветни, които жената години наред отглеждала. Това била причината да не продава имота си.
След продължителни преговори старицата все пак се съгласила да жертва едната красота заради другата, но поискала в замяна в джамията да има едно каменно лале, както и много рисунки на лалета.
Архитектът и строителите изпълнили желанието й. Сега в джамията има нарисувано лале, но обърнато надолу с цвета, за да напомня за упоритостта на жената. Казват, че оттогава започнали да наричат Одрин Градът на лалетата.
Видях и паметник на лалето насред оживена улица. Поток от коли минаваше край него и погледът на пътуващите неволно се отклоняваше към червените цветове. Казвайки им като че ли - в забързания свят не забравяйте цветята и красотата.
Научих, че първите сведения за лалето са свързани с древна Персия. За персите лалето се е превърнало в символ на любовно признание и съвършена любов. Красели са градините на Багдад, възпети са даже и в приказките от 1001 нощ и в стиховете на Хафез.
По-късно лалето е пренесено в Турция. Там се отглежда масово. Всяка година се провежда празник на лалето, като доказателство за любовта на султана към неговите жени. "Tulipa" - латинското наименования на лалето - идва именно от думата "дулбаш" - турска чалма, а по-късно "тюрбан".
С лалето художниците са изразявали своята любов към Всевишния Аллах (в ислямската култура лалето е символ на Аллах).
Знам, че Турция е родина и на изкуството Ебру- техника за рисуване върху вода, която съм наблюдавала и аз. Майсторите на това изкуство рисуват животни и цветя. Най-често срещаните фрагменти са лалето и розата. След това нарисуваната картина я "прехвърлят" на хартия, за да се използва по предназначение.
На финала на обиколката из Одрин, не пропуснах да пия от традиционния чай. Беше ми сервиран в стъклена прозрачна чашка с форма... на лале.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
николай
Нерегистриран
2010-07-13 19:40:29
  Ей, ей, и аз имам лалета...
 
kemi932abv.bg
Нерегистриран
2010-07-13 20:54:00
  Уникален пътепис! благодаря на автора - несъмнено ще посетя Одрин и съм сигурна, че ще го погледна с други очи!
 
iv4o_73
iv4o_73

2010-07-15 16:05:56
  Страхотен стил! Браво! Искам и аз да видя Одрин след прочетеното.
 
АТАНАСОВА
Нерегистриран
2010-07-16 14:49:04
  СТРАХОТНО
 
Svetla Yordanova
Нерегистриран
2010-08-04 02:32:25
  Dopadna mi- prenesoh se v drug sviat! Bravo!
 
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp