sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Пътепис за Турция

Флаг Турция    Турция

  Един изумителен музей – на крачка от България
  Публикуван от Nety на 04 юли 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 3046 пъти, рейтинг: 4.64

    Идете и вижте „живата” първа психиатрична клиника в света

На крачка от границата на България – в турския град Одрин, съществува екзотичен уникален музей, обявен от Съвета на Европа през 2004 г за „Най-добър европейски музей” и носител на още ред други престижни награди. Обаче едва ли много от стотиците българи, които непрекъснато посещават този град, имат представа за него. Отдалечен на хвърлей място от центъра на града, Музеят на здравето не представлява интерес за туроператорите и те не считат за необходимо да го включат в своите туристически програми. Времето се пести за пазарене на турски баклави и локуми...
Само преди 10-тина години на това място се рушали група сгради с голяма, но отминала преди повече от век значимост. Близките реки излизали от коритата си и заливали периодично останките от един забележителен комплекс, който служил на Османската империя до края на 19-ти век. През 1993 г останките са предоставени на Одринския Тракийски университет, който се заема с възстановяването им. С помощта на Лондонския Музей на Мадам Тюсо пред 1997 г. тук буквално оживява един изключително впечатляващ разказ за неподозирани върхове на медицинската практика и неочаквано хуманно отношение на деветия османски султан към най-уязвимите членове на тогавашното общество.

Средновековието. Счита се, че в Западна Европа медицината е доста напреднала в частта й лечение на вътрешни болести и хирургия, например. Има много свидетелства за това. За едно от тях се приемат картините на анатомична тема, които през 1632 г. започва да рисува налагащият се тогава млад и още неизвестен нидерландски художник Рембранд Ван Рейн. Неговата "Урок по анатомия на д-р Тюлп" /1632 г/ е последвана от редица платна на същата тема. Те показват, че обществото се е интересувало и получавало знания за човешкото тяло, за неговите болести и тяхното лечение, защото регулярно професионални хирурзи са извършвали публична дисекция на човешки трупове.

Но европейската медицина дълго няма адекватно обяснение за така наречените „необичайни състояния на човешкото съзнание” или иначе казано – умствените и психически заболявания. Болните със странно, неадекватно поведение не са лекувани от никой. Те са връзвани принудително, пускани в кладенци със студена вода, затваряни в пещери, изгаряни като вещици и дори убивани, защото... „дяволът се е вселил в тялото им”. Едва в последното столетие учените започнаха постепенно да разбулват тайните на човешкия мозък и психика и да търсят способи за тяхното лечение.

През 15-ти век обаче, в тогавашната Османска империя, е създадена първата в света клиника за лечение на душевно и умствено заболелите. През 1484 г султан Баязид ІІ поръчва да му съградят в столицата Одрин джамия с цял комплекс здания около нея - духовно, медицинско, начално и музикално училища, кухня, столова за бедни, гостна, градска баня, пекарна, воденица, водохранилище... И именно болница за душевноболни. Сградите се оформят в известния османски стил и са захлупени със 100 купола. Изградени са само за 4 години под ръководството на известния за времето си архитект Хайредин.

Построен на крачка от мястото, където реките Тунджа и Арда събират своите води, за да ги влеят в Марица и да продължат към Егейско море като река Мерич, комплексът включва и живописен мост през техните води.
Може би поради натрупания многовековен негативизъм вследствие на историческото ни минало ние често приемаме, че Османската империя е символ на ориенталско мракобесие и вандализъм. Приемаме я едва ли не като най-глухата провинция на света – затънтената, пуста Анадола... Но това очевидно е изкривена и неточна представа. Иначе как да си обясним, че още в наистина мракобесния 15-ти век, точно в днешна Турция хора са лекувани от депресия, меланхолизъм, лунатизъм, наркотична зависимост?
В болницата работят един главен лекар, двама лекари, двама офталмолози, двама хирурзи.

Тук напълно безплатно, с безплатни лекарства, се лекуват богати одрински граждани. И най-странното е, че това са мъже, жени и деца, като равни – в държава, където дори днес на практика общественият статут на жената, стиснат в менгемето на исляма, в никакъв случай не е на едно ниво с мъжкия статут!

Методите за лечение изумяват съвременните медици. В допълнение на традиционната медицина, болните тук се подлагат на аромотерапия, музикално въздействие и успокояване с...ромон на вода. Три пъти в седмицата оркестър от 10 музиканти изпълнява специално подбрани мелодии за различни болести.

В редките случаи, когато аромотерапията, ромонът на водата и музиката не подобряват състоянието на болните, се стига до връзването им с вериги и по-твърда медицинска намеса.

Здравното заведение има аптека и щатен аптекар.

Лекарствата се приготвят на място от лабораторни специалисти в практично обзаведена лаборатория.

Болничното заведение се използва до 1878 г. – краят на Руско-турската война. Преди руската армия да завземе Одрин, болните се пренасят в столицата Истанбул и сградите се опразват. После за кратко са използвани за обществени цели, а след това – оставени на произвола на съдбата и разрухата. До 90-те години на миналия век, когато са предадени на Тракийския университет. Там се намират хора, които посочват правилното решение за бъдещето на този уникален комплекс, който в момента се посещава от над 130 хиляди посетители годишно. Както посочих в началото, минимален брой от тях са българи...А това е световно културно наследство, неподвластно на исторически събития и политика! И може би единственият музей в Турция, където предлагат прожекция за същността му на български език.

Автор: Нети / Атанаска Русева, Бургас/
Снимки: Маргарита Робева

      Добави във Facebook

Макет на част от комплексаМакет на част от комплексаМузеят днесМузеят днес
ДокторитеДокторитеМузикантите свирят специални мелодии за отделните групи болестиМузикантите свирят специални мелодии за отделните групи болести

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp