sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Пътепис за Турция

Флаг Турция    Турция

  Турция част V
  Публикуван от ir3ni7a на 04 юли 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 540 пъти, рейтинг: 5.42

    Пътуването от Измир до Истанбул ми отне близо един ден.Заради празниците трафикът беше адски и по пътя имаше множество катастрофи.Всяка една кола хвърчеше с безумна скорост,а в почти всяка имаше натъпкани по 6-7 човека.

Сутринта се събудих рано рано и айде на метрото.Който е ходил в Истанбул знае,че колата там може да му навлече само неприятности и загуба на време.

Кула галата

Малко поспорихме за височината,която на табелата отпред е указана като 68метра,а на листовката която ми дадоха-близо 70.Кулата е построена през 1348 – времето когато Истанбул е бил все още Константинопол.

Разбира се,взеха ми статива още на входа,както и 10 кинта за кефа да погледна Истанбул отвисоко.Горе на терасата е доста тясно,но се разкрива невероятна гледка към Босфора и Златния рог.След като прибавиме към височината на кулата и надморското равнище,на което е построена,се получават невероятните 140 метра,които осигуряват тази прекрасна панорама.На най-горният етаж има ресторант,който изглеждаше ултра скъп,а също и някакъв нощен клуб.Това с клуба малко не ми се побира в акъла предвид широчината на кулата – 9 метра в диаметър.

Капалъ чаршъ

Тъкмо стана дума за пазар и се оказах на Капалъ чаршъ,или както те му казват още Големият пазар.Първоначално се влиза в един малък закрит участък,след което се минава по мрежа от малки улички със сергии,и едва след това се навлиза в действителния огромен покрит пазар.За да разгледам една нищожна част от това място и да го прекося напряко ми отне близо два часа.Вътре е нечовешка лудница и има всичко-от бонбони и локум,до злато и телевизори.Туристическите сувенири и боклуци обаче бяха най-застъпената стока по сергиите.

Джамии…

Реших,че е време за малка обиколка по джамиите,все пак нали сме в Истамбул.Помолих моя гид да ми покаже нещо,което не се посещава от обикновен турист и той ме заведе в една закътана подземна джамия.Понеже той едва говореше английски,не можа да ми обясни какво точно представлява този саркофаг и тази стая…

Всичко наоколо беше надписано на арабски,на мястото цареше невероятна тишина.Джамията представляваше обширно подземие с интересна структура от много ниски арки.Отстрани имаше няколко стаи,едната от които беше тази със саркофага.

Наоколо имаше няколко човека които се молеха,други четяха книги.Никой не обърна и грам внимание на натрапника със статива,който нарушаваше тишината със щракането на фотоапарата.Въпреки това направих само тези 4 снимки,беше ми много гузно,че се натрапвам така.

След това отидох в една от големите туристически джамии – Султан Ахмед.Разликата беше фрапираща.Всичко наоколо беше все още заградено,заради току-що миналите празници,което направи снимането в двора на джамията невъзможно.Също така гъмжеше от туристи,които бяха невероятно нахални,но най-нахални от тях бяха японците.Имаше един японски пич с огромен Никон,който завря апарата на 20 сантиметра от лицето на един човек,който се молеше.Седях и гледах очаквайки онзи да му забърше един зад врата,но никой не каза нищо.Японеца направи цяла серия от снимки,след което отиде при друг и завря апарата в неговото лице.Представих си ситуацията в някоя българска църква,например тази на Рилския манастир,където първо,че щяха да го изгонят още щом извади апарата,а да не говориме какъв тупаник щеше да изяде,ако завре апарата в лицето на някой по този начин.Но това беше Турция,тук на туристите са позволява много повече,затова е и туристическа страна.

Цистерната на базиликата
Това беше мястото за което имах най-големи фото-мераци.Всички те бяха опустошени,когато на входа ми взеха статива.В България тази практика все още не се налага,но на посещаваните места по света,често е забранено снимането от статив.Може да снимате с монопод…ако си носите.Ядосан и нацупен се въртях наоколо в мрака,мъчейки се да изкарам поне една свястна снимка от ръка.Мястото беше невероятно тъмно,с една червена светлина, която допълнително усили шума от високото исо.

Million

На излизане от подводния резервоар,се натъкнах на този камък.Това е единственото останало от голяма арка,която е бележила началото на римските пътища към всички краища на империята.С други думи,това е нулевият километър.По този начин са били усреднени разстоянията,неясно ми стана само,защо носи името Million – Милион….

Българската желязна църква “Свети Стефан”
В края на моето пътуване за кратко се озовах на “българска земя”.Усещането да чуя родна реч след 10 дни престой в страната беше несравнимо.Тук беше втората ми среща с българи(първата беше на гроба на Дева Мария,преди седмица).Оказа се че в Турция българите сме рядкост,в Олюдениз навсякъде бях първия българин когото виждаха.Навсякъде питаха какъв е този “странен” език на който си говориме и какви сме.И така…влизайки в църквата,пазачът беше вторият човек за 10 дни,заговорил ме на български,било то и развален.Вътре се продаваха български книги и картички,а свещичките си бяха същите,като у нас.

Малко за църквата…

Аз съм доста религиозен човек,и смея да твърдя,че съм посетил доста православни църкви и манастири,но определено тази е една от най-впечатляващите,в които съм бил.Сама по себе си,тя е уникална,защото наистина е от желязо…Трудно е да си представите изцяло желязна сграда,и аз се чудех доста,обикалях наоколо и чуках по стените,изследвайки местата,на които беше избила ръжда.

Църквата тежи 500 тона.Тя е била изработена във Виена през 1896,след което с кораб по Дунав и Черно море е докарана до тук на части.Камбаните и иконостасът са изработени в Русия.

В двора на черквата имаше няколко саркофага с доста “готик” дизайн,какъвто не съм виждал в България до сега.Тук е погребан и Иларион Макариополски.

За съжаление,както всичко българско и тази църква е оставена на разрушението и произвола на съдбата.За разлика от другите църкви обаче,тази се руши по-бързо,тъй като не е от камък.На места цели парчета се бяха откъснали и паднали до сградата…седяха си там видимо от много време,захвърлени и забравени и никой не се сещаше,поне да ги вдигне и прибере на сухо.

Гледайки това,направо ми се доплака.Помислих си,колко тъпи сме българите и как един ден и ние ще изчезнем от този свят заедно с тази църква…

Един ден не е достатъчен да разгледате Истанбул,дори седмица не е…неусетно дойде залеза и времето да се прибирам в къщи.

Умозаключения

- Останах само с приятни впечатления.Единствената тесла са входовете по главните туробекти – 20 кинта на калпак си е бая, особено ако водите четиричленно семейство със себе си.
- Бензина и дизела са скъпи,но пътищата са много поддържани и тепърва се строят магистрали…Под “строят” имам предвид,че на година пускат нови участъци по 100тици километри,за разлика от нас…
- Пазарете се…,винаги се пазарете,когато се намирате в страна от Ориента.Така често може да минете на половин цена от предварително обявената.
- С властите шега не бива,но пък за разлика от българските те не ви закачат.Никой не ви цица за рушвети..
- Въпреки че пътищата са добри,500 километра от Измир до Истанбул се минават за един ден.От София до Варна се минават за няколко часа,имайте това предвид.За 3400 километра не видях една дупка.
- Разликата между източна и западна Турция е като разликата между Европа и Азия.
- Носете си монопод ако искате да снимате сериозно….
- Храненето по нормалните заведения е евтино,особено сравнено с Гърция.Цените като цяло са подобни на българските.
- Престоят в по-хубав и скъп хотел може да ви излезне по-евтино.Невероятно,но факт…
- Ако искате спокойна почивка,с посещение на забележителности, ориентирайте се към малък курорт
- Ако търсите мацки,дискотеки,пиене,киснене в басейна на хотела и фитнесзалите,тогава Анталия и Мармарис са вашите места.
- Избягвайте горещите месеци за посещение особено на места като Троя и Ефес.В края на Септември температурите там стабилно надминаваха 30 градуса.
- И не на последно място – избягвайте посещение по време на Байрамите.Тогава става лудница по пътищата и джамиите.

Източник : http://www.ivanmiladinov.com/

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp