sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Пътепис за Словения

Флаг Словения    Словения

  Словения
  Публикуван от gogi99 на 20 юни 2011 г.
  Този пътепис е прочетен 480 пъти, рейтинг: 1.00

    Словения – тази малка страна, сгушила се между Централна и Южна Европа, включва в своите граници невероятно разнообразна и красива природа – от Юлийските Алпи до Адриатическо море. Древната й история, повлияна от множество култури, но запазила своята самобитност, ни предлага архитектурни забележителности и неповторима атмосфера на спокойни градчета. Словенците пък ще ви покажат своето гостоприемство, ще ви въведат в традициите си и ще ви нагостят богато с национални ястия.

Прекрасната природата и създадената база в тази малка страна - едва 20.256 км2, с население от 2 млн. души, предлага богати възможности за практикуване на най-разнообразни спортове и туристически дестинации.

Ако сте любител на природосъобразния живот, може да почивате в един от петнайсетте балнеологични курорта, обединени под общото мото „С природата за здраве”. В тях ще откриете балнеоложки и спа центрове, където основно място в процедурите е използването на термални води с различно съдържание и качество, с температури от 32 до 73 градуса Целзий. Може да отседнете в Терми Олимпия и Уелнес центъра Орхиделия, да пиете минерална вода от световно известните извори Раденска Три сърца и Донат Мг, да използвате лечебните кални бани. В тези центрове ви осигуряват възможност да играете голф и тенис, боулинг, да яздите кон, да карате велосипед.

Ако ви привличат екстремните преживявания, ви предлагам слънчевите Алпи.

Естествено на първо място е връх Триглав - 2863 м, символ на Словения и част от герба й. Националният природен парк Триглав заема по-голяма част от планината. В началото на парка може да отседнете в известния курорт Блед, където ще намерите многобройни възможности за развлечения и спорт.

Езерото Боинж и река Боинжска и техните околности ви предлагат невероятни условия за ски, спортно катерене, планинско колоездене, параглайдинг, кану-каяк, рафтинг.

Кранинската гора привлича и зиме и лете туристи със своите примамливи склонове. В наблизо намиращата се Планиница, обгърната от всички страни с двухилядни планински върхове, всяка година може да наблюдавате традиционните състезания по ски скокове.

Градовете в долината на изумрудената река Соча предлагат на любителите на адреналина - делтапланеризъм, колоездене, парапланеризъм и множество водни спортове.

В иглолистните гори на Похорие, разположено на 1000 кв.км, са построени модерни спа центрове – Аре, Рогла, Копе. Освен тези центрове има прокарани туристически пътеки за ходене, колоездене и конна езда. От балон, делтапланер или от парашут може да се любувате отгоре на дивата красота, на чистите води и гори на Похорие.

Водата и варовикът в своята борба за надмощие са създали живописните природни надземни и подземни форми на Карста. Словенският Карст е най-пленителната част от подземния свят на нашата планета. Любителите на пещери обезателно трябва да посетят вписаните в листата за световно културно и историческо наследство на ЮНЕСКО пещери Постойна и Скоциянска. Освен тях, в Словения ще се любувате на повече от 20 природни феномена – Планинското и Цекрнишкото полета, пещерите Пивка, Црна яма, Крижна яма, Виленица и др. А в селцето Липица от четири века отглеждат благородната порода, предимно бели, коне - Липизанер. Една от легендите разказва, че летящият кон Пегас е създал чудотворен минерален извор, който съществува и до днес. За любителите на конния спорт тук има школа по езда и се провеждат международни конни състезания.

А сега да посетим Адриатическия бряг. Естествено тук ни чакат морски забавления и спортове. Макар, че крайбрежието на Словения е само 46.6 километъра, то ни предлага богати възможности за развлечения. Разхождайки се по уличките на градовете Пиран и Копер, бивши колонии на Венеция, ще усетим повея на италианската култура. Копер, разположен в северния край на полуостров Истрия, и неговата крепост ни разкриват живописни и незабравими кътчета. Град Пиран е защитен културен и исторически паметник. Гледайки панорамата му от морето, виждаме нагъсто накацалите по възвишенията къщи, надничащи един през друг средновековни покриви, а на преден план акустиралите кораби на присанището. Град Изола е известен със своите риболовни традиции, а в Симеоновския залив днес се разполага курортния център с хотели, ресторанти и басейни. Пристанището на розите или Порторож е с най- дълги традиции в туризма в Словения. Освен модерни хотели и заведения той разполага и с конферентен център, яхт клуб, казино и възможност за много спортни състезания.

Словения гледа и в бъдещето. За да увеличат крайбрежната си ивица, словенците се канят в близко бъдеще да построят три изкуствени острова в залива Вилижан с около 9 хектара площ и бряг от 11.8 км.

За малко щях да забравя. Словения предлага условия и за друг вид спорт – лова.

В близост до прохода Лойблпас е разположено добре поддържано ловно стопанство. Тук могат да ви предложат високопланински екстремен лов или по-спокоен лов на по-ниски места. Тук на ловците се предоставят за обстрел диви кози с капитални трофеи, сръндак, благороден елен, дива свиня, козирог и муфлон. Наслука!

Ако търсите тренировка за ума, Словения ще ви предложи впечатляващи условия за това. Още през 1821 година с Конгреса на Свещения съюз, който се провежда в Любляна, започва традицията да се организират конференции. В момента Словения заема все по-важно място в международния конгресен туризъм. Градовете Любляна, Блед и Порторож, Конгресния център Хабакук осигуряват перфектни условия за професионални, научни, междуведомствени и международни форуми и други бизнес събития от икономически и бизнес характер.

Условията за друг вид спорт – ходенето по исторически и архитектурни обекти са подобаващи.

Столицата Любляна е разположена от двете страни на река Любляница. На единият бряг е новата част, а на другият - историческият център и градският замък. Четири моста свързват бреговете. Три от тях, наредени един до друг са дело на известния словенски архитект Йозе Плечник. Четвъртият мост, със своите четири змея, е известен като Змейският. В историческата част на града има чудесно реставрирани барокови къщи, религиозни храмове. Обезателно трябва да се видят римските руини, площада на Републиката, Музея на архитектурата, Националния музей, Галерията Тиволи, Природонаучния музей.

В Долна Карниола ще посетите романтични замъци и древни манастири, а в Ново Место, който е най-големият град на областта - францисканската църква, главният площад, Двореца Оточица, живописните къщи на брега на реката, които служат за символ на града.

В района Посавье, който е най-големият спа район и курорт на Словения, се е приютил малкият средновековен град Брежице.

В единственото търговско пристанище - град Копер, ще намерите интересна катедрала и дворец от 15 век.

Помурье, освен безброй минерални извори и водни комплекси, има и интересни исторически забележителности като ренесансовия замък Собота в най-големия град на района Мурска Собота и един от най-големите замъци в Словения, разположен в град Град.

Сред историческите и архитектурни забележителности на град Марибор са Замъкът Марибор, Водната Кула от 16 век, Културният Център, Синагога, катедралата.

А Марибор ни подканя за почивка и веселие. В Марибор се намира най-старата лоза на света, която се отглежда на бреговете на река Драва. Безбрежни лозя се простират по хълмовете в продължение на 50 километъра. Словения се слави със своите вина. Приморският регион е прочут с оригиналните си червени и бели вина. В региона Посавие се отглежда словенският специалитет – “цвичек”. Регионът Подравие е родината на Ренски Ризлинг, Совиньон и Руландек, както и на изключителните пенливи вина Траминек и Пенина. Замезваме с “потика” и ви казваме наздраве и приятна почивка.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Словения      Потърси и резервирай online самолетен полет до Словения      Екскурзии и почивки в Словения, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp