sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Мексико, Мексико Forecast
 
sp
Пътепис за Мексико

Флаг Мексико    Мексико

  Пътуване до Чичен-ица
  Публикуван от gogi99 на 22 ноември 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 863 пъти, рейтинг: 4.60

    Пътувам към Chicen Itza. Древно селище на маите, включено сред чудесата на света. Знаейки, че отивам в Мексико си купувам от България книга за страната, в която се представя цялата й история – от най-древните цивилизации, до 2006 г. ...

А след това, добросъвестно минавам през MET (Metropolitan Museum of Art) в Ню Йорк (където спирам за 3 дни преди Мексико), за да разгледам секцията за кореняците американци и по специално тази за ацтеките и маите.

Разбирам, че 8-те шестици по география от втория срок на 7-клас са си останали в ученическия бележник. Все пак, на място, в Chicen Itza обяснявам на един американец, че инките са живели на територията на днешно Перу, докато той си мисли, че са били някъде наоколо в Мексико. Дали пък социалистическата образователна система все пак няма известни предимства?

Древният Chicen Itza е страхотно място. Потомците на маите малко развалят впечатлението от внушителните руини. Навсякъде има жени, деца, мъже и се чува "Senior, best deal. Only one dolla…", "I’ll give you 2 for 1".

Спирам при един човек, който изглежда по-малко агресивен от останалите (или пък е по-изостанал с маркетинговите техники) и го заговарям. Има 13 деца, много от които правят маски на майски божества и всякакви сувенири. Една маска се прави за 2-3 дни. Продават я между $10 и $30. Зависи, колко ще им дадете. Хората обаче са видимо бедни и въпреки, искат да изкарат пари и го правят с доста труд.

С приятелката ми си купуваме маски и сувенири за около $80. Хубави са! не се пазарим много. Сваляме цената, колкото да не се чувстваме туристи излъгани от местните. Хората заслужават да вземат пари за направеното. Една такава маска струва в Европа средно от €150 до €500, а може и повече. Зависи от търговеца, големината и т.н.

Календарът на маите, който имам на една от маските е уникално изобретение. Той изостава само с 2 секунди от съвременните часовници използвани от НАСА, с които се отчита смяната на годишните времена.

Пирамиди! За живи или за мъртви хора

Впечатлен съм от египетската цивилизация, но между нея и тази на маите и другите цивилизации в Централна и Южна Америка има 2 много важни разлики.Първата е, че в Египет са строели пирамиди за мъртви фараони. В Мексико и в Южна Америка пирамидите са правени хората да разпознават годишните времена. Също така и като част от религията на местните хора.

Втората важна разлика е, че египтяните са използвали колелото и животни за превоз. Мексиканските народи са създали уникални материални цивилизации без да познават механизма на колелото в строителството и без да използват коне или други животни за превоз. Което поне според мен прави архитектурните им постижения забележителни… без разбира се да омаловажава тези на древен Египет.

Как 1000 испанци завладяват милионно население?

Една от най-важните причини е легендата за бог Кецалкоатъл. Той е ацтекски бог, който според легендата има светла кожа, носи брада и винаги е бил добър и щедър към хората. Мехиките (както са се наричали ацтеките) го харесват, защото е един от боговете, които според легендата са срещу човешките жертвоприношения.

Когато Ернан Кортес слиза в днешния Веракруз тогавашия император на ацтеките Монтесума II предприема стратегия на изчакване спрямо новодошлите. От една страна, защото начинът им на идване се припокрива с легендата за бог Кецалкоатъл, според която той заминава (изгонен от другите богове) на изток, отвъд морето с обещанието, че един ден ще се завърне при народа си. От друга страна, много от местните племена не са доволни от управлението на ацтеките, които са доста жестоки (в данъчната си политика и в това да си осигуряват пленници за жертвоприношения) спрямо покорените народи.

Така когато Кортес и испанците се появяват в Мексико точно в годината, в която според предсказанието трябва да се завърне бог Кецалкоатъл, те лесно получават подкрепа от недоволните от ацтекската империя племена.

Завладяването на Мексико се дължи повече на политика и по-малко на военната сила и уменията на испанците. Как си представяте иначе 1000 конкистадори (със само 100 коне и малко на брой не добре развити огнестрелни оръжия) да победят хилядните армии на ацтеките? Никак разбира се.

Нашата история, или поне това, което сме учили в училище казват друго. Как препускащите на коне испанци героично побеждават ацтекските орди… сюжет героично и неправилно преразказан в стила на битката за Термопилите и нашата си родна Шипка.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мексико      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мексико      Екскурзии и почивки в Мексико, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp