sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сеул, Южна Корея Forecast
 
sp
Пътепис за Южна Корея

Флаг Южна Корея    Южна Корея

  Бусан (Пусан), Южна Корея
  Публикуван от nansi_g на 13 октомври 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 564 пъти, рейтинг: 4.00

    Пиша следните редове от хотела в Бусан. Южна Корея е интересна страна и за последните 4 дни натрупах бая впечатления (сигурен съм, че половината от тях ще забравя да спомена, за което се извинявам прeдварително.

Полетът от Европа до Корея е сравнително дълъг — 9ч и 30 мин, самолетът беше Airbus A340 на Луфтханза, излетяхме от Франкфурт следобед. И така, нагъчкани като сардини в консерва в икономичната класа, къде спали, къде недоспали, кацнахме на международното летище Инчон в Сеул малко преди обед, от където с автобус се прехвърлих до летището за вътрешни полети — Гимпо. Разстоянието между тях се взема за около 30 мин в зависимост от трафика по пътя. От Гимпо с полет на Asiana Airline се добрах до Бусан.

Ето и накратко впечатленията:

Валута е корейски вон и 1000 KRW = ~ 1 лв

Мобилните мрежи ползват само 3G стандарта, 2 или 2.5G няма, така че ако телефонът ви не поддържа 3G просто няма да открие никаква мрежа, както стана с моя. Добре, че втория апарат, който нося поддържа 3G, че иначе щеше да стане голям майтап да съм без никаква комуникация в непозната страна на другия край на земното кълбо:)

Масово се използват мобилни телефони на фирмата Anycall. Това мисля, че е някаква марка на Samsung за местния пазар. Разбира се само 3G. На всичките има някакви цветни връзчици.

Корейците произвеждат 4—5 марки бири. В хотела, в който бях имаха най-разпространената — Hite.

Честно да кажа, това трудно може да се нарече бира, първо няма никакъв вкус на бира, много е лека (въпреки, че е 4.5% алкохол) и второ като е топла все едно пиеш п*кня. Не препоръчвам.

Ресторантите са друга интересна история — ресторантите са специализирани и съответно предлагат само едно. Примерно има ресторанти за свинско, за пилешко, за телешко, за кучешко може би:)

Корейският вариант на McDonalds се нарича Loteria. Отделно си има и McDonalds.

Едната вечер в хотела си поръчах традиционна корейска табла. Това представлява една огромна табла с много различни ястия — ориз, зеленчуци, риби, супа, напитка, яйце, месо, плодове и тн. Половината от храната ставаше, но другата половина беше прекалено пикантна за моя вкус.

Знаете ли, че докато ядат на маса, корейците не употребяват напитки. Майтап няма. Предполагам, че стомасите им са от стомана като знам колко е пикантна храната им.

От филмите бях останал с впечатлението, че източно-азиатските жени са дребнички и тънички. Е, може би западната култура ги е покварила, та се срещат и сравнително едри девойки и винаги се покланят и усмихват като те поздравяват.

Освен мобилните технологии, друга насока, в която корейците доста са дръпнали е телевизията. Голяма част от програмите се излъчват в HD формат.

По пътя в един от кварталите видях табели — „Кафе Русалка“ и „Супермаркет Юра“. Руската общност там явно е сериозно застъпена, защото и в хотела масово се чуваше руска реч.

Бусан има добре развито метро, с което може да достигнеш до най-важните точки в града. Билета в едната посока и за една линия (имат общо 3 линии към момента) струва 1100 вона. На метро гарите има машини за продажба на билети. Машините обаче не приемат банкноти по-големи от 1000 вона.

Обиколих около 4 машини мъчейки се да си купя билет с 10 000 вона преди един чичко да ми покаже машината за разваляне на пари, пъхаш банкнотата и ти връща банкноти само по 1000. Хитро. Има и доста банкомати в случай, че нямате кеш.

Таксиметровите шофьори карат с ръкавици, почти всички имат gps в колите си. Изключително любезни са, но не винаги могат да ти дадат касова бележка. Английски рядко говорят или четат, така че носете си карта или визитка на мястото, към което отивате, или помолете някой английско говорещ кореец да обясни на шофьора крайната ви точка. Тарифата е около 1100 вона / км.

Като стана дума за автомобили, в Южна Корея масово се карат Хюндай, Деу и Киа. Рядко може да се види друг модел.

Черната техника в магазина е почти изцяло само на Сони или Самсунг. Е, видях и един щанд с продукти на Епъл, ама това сигурно е било изключение:)
Ако решите да си купувате дрехи в Корея имайте предвид, че техния размер XL (100—105) съответства на европейски M или L.

Автор: Илиян Дарганов

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Южна Корея      Потърси и резервирай online самолетен полет до Южна Корея      Екскурзии и почивки в Южна Корея, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp