sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Пътепис за Кения

Флаг Кения    Кения

  Кения - Изумителна фауна и природни контрасти (Kenya)
  Публикуван от tot11t0 на 28 март 2011 г.
  Този пътепис е прочетен 689 пъти, рейтинг: 3.50

    Когато споменем Кения, в съзнанието на всеки човек изниква представата за красива екзотика, за диви животни и сафари. Точно така - именно ловът, макар и не в буквален смисъл, и днес привлича многобройни туристи в далечната африканска страна. Традицията започва през 1909 г., когато Теди Рузвелт - 26-ият президент на САЩ, провежда ловна експедиция от хотел Норфолк. С негова помощ Наироби се установява като столица на сафарито за Черния континент, а името Кения и сафари се превръщат в синоними.

Това е и причината сафарито - най-голямата атракция в Кения, да съществува от началото на ХХ век. Впоследствие - през 1979 г., спортният лов е забранен, но сафарито не спира. Само пушката се заменя с камера.

Независимо че Кения е два пъти по-голяма от Уганда (нейната западна съседка), тази страна е като един свят, който метафорично може да бъде наречен миниатюра. Това е една държава с много интересни форми. Погледната от птичи поглед, отвсякъде тя е обкръжена с високи планини и глетчери.

Сърцето й е истинска пустиня, заобиколено и като че ли опаковано с причудливи растения. Там например се намират най-старите ерозирали равнини в цяла Африка. Причината за това са огромните вулканични планини и тектонични цепнатини.

Когато човек обхожда тази твърде контрастна в природно отношение страна, забелязва, че доминиращото в нея са няколко плата, където издигането става постепенно в серия от стъпки над морското равнище и налягането се променя, а ушите ти започват да пищят. Достигнеш ли до планината Кения, дъхът ти спира от вида на най-острия и висок връх - 5199 метра. Сякаш създаден от Бога и много впечатляващ. Отстрани той е обграден от обширни планински възвишения, които приличат по-скоро на поля, отколкото на планински местности.

В Кения има още около 20 планински върха, издигащи се на височина над 2000 метра. Там могат да се видят още пет огромни масива, които се извисяват над 3000 метра над морското равнище. В Кения обаче можеш и да видиш осем разкошни реки, чиято обща дължина е над 200 километра.

Когато човек достигне източната граница на Кения, пред него изниква Индийският океан, който се простира по протежение от 500 километра от територията на страната. Там цялото крайбрежие е изпъстрено с неописуемо красиви, многобройни коралови рифове.

Обходиш ли страната на кръст, разбираш, че четири отделни региона образуват Кения. Всеки по своему особен и причудлив. Стигайки до Голямата цепнатина, можеш да се огледаш в осем изящни езера, изпълнени с част от най-интересните птици на Земята. Именно там се намира и изключително красивото езеро Накуру, пълно с грациозни дългокраки фламинго, за които ще ви разкажа малко по-късно.

Вторият регион на Кения това са Централните високи земи. Те са обрасли с буйна растителност. Разстилат се по цялото протежение на планината Кения. Именно там се намират и двата природни феномена - Абердарес и Стръмната стена на Скалата-Мау. Другите два района - Северният и Южният, също са интересни. Те са сухи и неравни. Там можеш да видиш най-наситения див живот в Кения. Когато се докоснеш до него, ще откриеш перфектната адаптивност за оцеляване на животните по време на големите суши...

И така... отново пристигаме на плажната ивица на Индийския океан при грациозно полюшващите се, приказно красиви палми и просторните пясъчни ивици. Там, потънал почти в нирвана, човек може да посрещне изгрева, да остане насаме със себе си и, отдал се на безграничността на тази екзотична природа, може да мисли само за едно - любовта.

Но нали все пак Кения се е превърнала в синоним на сафарито. Под специална държавна и световна защита в страната са 26 национални парка, 31 национални резервата, всички горски и природни ресурси и най-впечатляващото - местата за развлечение, превърнали се почти в свещени олтари и място за поклонение.

В Кения дивият живот е уникален - над 100 вида от най-интересните бозайници на планетата, 1080 вида птици и над 800 вида пеперуди.
Когато посетихме тази екзотична страна, не пропуснахме да видим пет от най-добрите неща, характерни за нея. Вече всичко, уви, е само спомен, запечатан на камерата. Нека да надникнем обаче в него:
Миграцията на дивите зверове - в повечето случаи това може да се наблюдава по продължението на реките Мара и Телик в резервата Масай Мара в периода между август и октомври.
Фламингото - огромната концентрация от този вид птици става при Кенийските езера. Събират се най-вече при езерото Накуру, а воалът от розово фламинго покрива езерото Богориа. Човек сякаш попада в приказка и не иска да излиза оттам.
Големите котки - трудно е да ги откриеш понякога дори и в резервата Масай Мара, особено през април и май, когато тревата е доста висока. Въпреки всичко, ако се прояви огромно търпение, можеш да забележиш грациозните хищници поне за малко и да усетиш дъха им.
Слоновете - винаги фотогенични. Можеш да ги наблюдаваш как се къпят групово и весело по два пъти на ден в точно определен час в националните паркове и резервати - Тцвало, Самбури и Бъфало Спринг. Интересно е, че винаги имат по един водач, който се сменя на 6 часа, естествено мъжкар. Той не се къпе, когато пази. Само заплашително размахва уши и хобот около джипа, за да подсигури спокойствие на стадото. Първо влизат бебетата, а постепенно и всички останали. Настъпва пълна вакханалия от вода и кал и накрая всичко приключва с весела почивка.
Китовите акули - между септември и април тези внушителни океански гиганти могат да бъдат забелязани и снимани във водите на Индийския океан.

Страната се посещава от над 1 млн. туристи годишно
Кения е страна на безкрайната савана, родина на слонове, антилопи и жирафи, опасана е от най-високите планини в Африка. Тази необикновена страна е известна на целия свят с това, че тук прекрасно съжителстват дивата природа, древните цивилизации и развитата туристическа инфраструктура. На територията и по удивителен начин са съчетани море и планини, реки и езера, цветущи градини и безводни пустини. Малко са местата на планетата, където има такова огромно количество възможности за отдих и развлечения. Това е едно от най-подходящите места за сафари, което в превод от суахили означава "пътешествие".

Столицата Найроби е интересна за туристите със своята часовникова кула(башня), сградата на Парламента с мавзолея на първия президент на Кения Джомо Кенвяти. Градът е известен още с индийския си квартал и многото индуистки храмове. Друга туристическа дестинация е изложението на ретро автомобили в Кения (1 октомври). Това е едно от най-значимите събития за любителите на коли в Източна Африка.

Момбаса е вторият по големина град в Кения, който поглъща туристите с африканско-ориенталския дух на най-важното пристанище в Южна Африка. Идеално място за почивка и отдих е крайбрежието около Момбаса и Малинди - земята на племената Мийкенда. Момбаса също е известен с многобройните си плажове. Тук на брега на Индийския океан са построени много първокласни хотели и развлекателни комплекси. Най-известните плажове в района са Ламу, курортните зони - Кикамбала, Ватаму.

На 35 км. южно от Момбаса се намира Diani Beach. Плажната му ивица е известна с белия си ситен пясък и зелените палмови гори на самия бряг на океана. Той е напълно безопасен за плуване в тази част на Африка благодарение на кораловия риф. Има добри условия за водни спортове –гмуркане, шнорхелинг, риболов, уиндсърф и други.

Смарагдовото езеро е друга атрактивна туристическа дестинация в Кения. То е разположено на дъното на изгаснал вулкан и е обградено с буйна екзотична растителност. Там е разположен и хотелски комплекс - тип палатков лагер. Той е предназначен за наблюдение и фотографиране на езерото.
Кения се слави и с многобройните си национални паркове, като Цаво, Масаи Мара, Амбосели, Маунт Кения, Меру, Накуру.
Сред туристите най популярен е Масаи Мара. През територията му текат реките Мара и Талек. Тук живеят около 80 млекопитаещи 450 вида птици.
Накуру се намира в западната част на Кения. То е място за пеликани, фламинго. Близо до парка се издига Мененгай - огромен затихнал вулкан.
Други интересни атракции са кухнята на Кения, предлагаща филе от антилопа, месо от крокодил, салата от банани, както и сафаритo c различните му разновидности (морско, еър, джип- сафари и други).

www.hobyto.com

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Кения      Потърси и резервирай online самолетен полет до Кения      Екскурзии и почивки в Кения, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp