sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Тегусигалпа, Хондурас Forecast
 
sp
Пътепис за Хондурас

Флаг Хондурас    Хондурас

  Хондурас
  Публикуван от gogi99 на 14 декември 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 563 пъти, рейтинг: 3.50

    Намирам се на остров Утила в Карибско море. Почивам си след няколкодневна експедиция да се изкачи обраслия с първична джунгла връх Бонито (2600+ м) в едноименния централно-америкаснки резерват. Неочакваното за сезона дъждовно време не беше позволило, вдигайки нивото на реката с метри над разумно прекосяемто, екипирани само с раници, въжета и мачете.
На острова дъжд няма! На час път в морето с микроклиматът е съвсем различен. Чакам Р. да се присъедини и си прекарвам времето с гмуркане. Приятно, спокойно, фотогенично. Странен остров. От архипелага Бей. По-хипарският от двата големи. Оказал се е в държавата Хондурас, но кореняците говорят някаква креолска версия на английски с носовки, архаизми, невероятно произношение на гласни и меко казано компрометирана гараматика. Примерно: brasil's gaa win - Бразилия ще спечели (да, да, как не!). Почваш да схващаш детайлите чак сред третия джойнт / петата бира. Всички се имат за потомци на пиратската общност от златния век на класическото пиратство, като половината се казвали Морган, а другата - Купър. Проверка на гробищата показа, че има и други фамилии, но наистина - нито една епитафия на ужким официалния за страната език - испанския. Кръвосмешението сред туземците е от явно по-явно. Беловласите, беломустакати, розовотенести и розовотемести чичковци, които си седят по верандите или играят по цял ден домино на улицата, са като от калъп извадени, включително дебилите. Които не са малко.

Пътуваме за минерален извор - на около 22 километра на север през баирите: Басейнчета, неколцина къпещи се тузмеци, неколцина гринговци, неколцина мачкатори (в случая 'мачо, който бачка', да не се бърка с 'бачкатор с мачете' от други райони в Хондурас) , укрепващи алеята около самия извор отвъд потока по едно въжено мостче.

Що за място е Антигуа? Родее се със Сан Педро де Атакама в Чили и Куско в Перу. Пъстър свят от местни ладинос (бели или изживяващи се за бели гватемалци), индихенос (маи, попадащи и до ден днешен малко под чертата на расова и етническа обществена приемливост), туристи и пътешественици (радващи се на пълна приемвливост).
А руините от времето на маите? Отбиваме се, разбира се, и в царството на владетеля 18-Заек. За него сме дошли. Камъни, стели с барелефни портрети, камъни, йероглифи, камъни, стълби към небето, камъни, любопитни питомни червени ари, камъни, майски календар. Краят на света според маите се задава през 2012 (а според софтуерния продукт, с който се занимавам храни последните няколко години - Clarify - през 4712). Камъните са интересни, особено ако виждаш майско наследство за първи път. Всеки следващ владетел бил строил отгоре на предишното, по възможност засенчвайки славата и изтривайки името и образа на предшественика си. Така са израснали няколко пирамиди в дворцовия ареал една връз друга, а не една до друга. Най-'барокова' е била визията на въпросния 18-Заек, от чието време са успели да се съхранят големите стели. А от закопаните под следващите пластове барелефи е оцеляла някак си каменната пластика-маска Розалия. На поредния владетел или му е дожаляло, или го е дострашало да я затрие. На днешните власти нито им дожалява, нито ги дострашава да вземат по $12 от заинтересованите да я зърнат през запотено стъкло. Добре запазено е игрището с трибуните за майското съответствие на футбол, хокей, хазена, куидич и подобни. Пра-футбол? Подозирам, че играта е включвала някакви задължителни кръвнишки елементи, както при всички останали занимания за свободното време у предколумбовите американци. Просто им е била бедна фантазията колко кръв тепърва има да се пролива след пристигането на Колумб (по-точно - Алваро). Или на квалификаците за произволно футболно първенство на континента пет века по-късно. Най-много през 'футболната война' между Хондурас и Славадор от 1967 довела до четирицифрен брой жертви.

И Антигуа и Копан са чудесна илюстрация колко крехки (буквално) са центъралноамериканските цивилизации и колко подвластни са на стихиите, най-вече на земетресенията. Антигуа е съживил се от пепелта град-призрак. Но не и в предишното си величие. Имал е ранга на най-големите центрове на испанска власт като Мексико и Лима. До разрушителния трус от 1773 година. Когато е официално напуснат, но на практика - никога изоставен. Вегетирал е 200 години ... за добро. Опазил се се е от стихиен растеж, липсват повсеместните шумни циментови задимени предградия, фавели и бидонвили, задушаващи съвременните латиноамерикански градове.

Продължаваме към езерото Атитлан. Село Паначахел. Уф, тия маи. Колкото са могли да оциганят и обезобразят крайбрежието на 'омайващо красивото' според пътешествениците отпреди няколко века езеро - оциганили са го. Битаци и сергии със 'сувенири' и парцали закриват гледката във всички посоки. Язък за вулканите и суперлативите. Отказвам категорично да ми бъде показан Максимон. Някакъв местен дървен идол, навлечен като плашило с индиански одежди и 'пушещ' цигари, който ще да е единствената атракция на село Снатяго Атитлан. Да го видят се блъскат всчики туристи изсипани от междуселското катерче, вероятно поради липса на каквито и да било други атракции в целия район на езерото. От пристана всички дечурлига се надпреварват да ти предлагат завеждане пр Максимон. Срещу няколко кецала. Местната валута, кръстена на свещената птица кецал! Било екстремно евтино в Гватемала. Къде ти. Като обърнеш кетцалите излиза, че бирата е към 2 евро! Ама ... с малките буквички пише, че за да съм усетел екстремната евтиния, не било трябвало да припарвам край Атитлан, Антигуа и Тикал и не трябвало да пия бира. А защо са свещени точно кецалите? Малки горски пиленца с многократно по-дълга от тялото им перо на опашката. Предполагам, че поради липса на червени (и каквито и да било други) книги в двора на 18-Заек, това е бил начинът да бъдат опазени редките видове. А може би е просто добре измислено оправдвание на майксите ловци, които са се затруднявали да ги хванат.

Унасям се в тоя род дълбоки философски размисли, а разходката продължава към руините на град Тикал. Това всъщност е затънтено в джунглата чак на другия край на държавата и се достига с реактивен самолет. DC9. Тикал е много по-голям и по-внушителен от Копан майски полис. Съвсем малко е откопано от хилядолетната погълнала го джунгла. На практика само са поразчоплили около по-високите храмове. Всичко останало си седи погребано. Ужким имало спорове между археолози и еколози кое е по-ценното наследство - камъкът или гората. 'Ама нали вече разкопахте два-три храма и разнищихте маите. Какво повече ще научите, ако разкриете целия град? Всички пирамиди са еднакви'. Което е вярно, ама не съвсем. Приличат си! Но, например, не всички са строени връз по-ранни конструкции. А и писмените свидетелства за епохата на маите, съхранили се под формата на каменни йероглифи, са толкова малко, че някоя и друга новооткрита стела надали би навредила на науката с излишна информация. Попадаме на езическо богослужение под храм IV. Тук даже и не се преструват на християни. Очертават на земята окръжност със свещи. Чертаят перпендикулярни диаметри с бели, черни, сини и жълти свещи, нахвърлят отгоре жертвени животни (късове говеждо месо), мълвят нещо на черковно-майски (молитви? заклинания?), посвещават неофити в тайнството. Туристите не посвещават, не им разрешават и да снимат. Не, че ще те глобят, ама знаеш ли какви индиански духове те следят неодобрително из околността. Край храм I разрешават. Но отдалеч. Фаунта ни се представя с тукани, скорпиони, тарантули, маймуни-ревачи (трудно е да не ги чуеш!). Качваме се на храм IV, храм I, голямата пирамида и малката пирамида в астрономическата зона. Там храмовете са подредени така, че да се нареждат на курниз на лятно и зимно слънцестоене и равноденствие.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Хондурас      Потърси и резервирай online самолетен полет до Хондурас      Екскурзии и почивки в Хондурас, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp