sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Пътепис за Египет

Флаг Египет    Египет

  Приключенията на един блогър в Египет
  Публикуван от nansi_g на 12 април 2011 г.
  Този пътепис е прочетен 535 пъти, рейтинг: 3.50

    Сега се настанете удобно, за да ви разкажа моите впечатления от Египет.

Спечелих награда от Pipe и Алма тур - едноседмична почивка за двама в Египет. След кратки колебания грабнахме куфарите с жената и - Здравей Африка.

След тричасовия полет кацнахме в Кайро, уаууууу. Кайро официално е 22 милиона жители, нищо че в Уикипедия пише, че през 2006 населението там е било 6 758 581 души. Неофициално всички казват, че в този мегаполис има поне още 2-3 милиона души. Само за миналата година оттам са минали 7 милиона туристи.

Летището в Кайро прилича доста на централната гара в София - мръсно и голямо. Има нова част, която я довършват и изглежда доста добре. Първото нещо, което ми направи впечатление в Египет, е, че е много светло вечер. Още в самолета, когато прелитахме над Кайро, имах чувството, че е ден. За сравнение ще кажа, че когато се прибирахме в България, летейки над София, имах чувството, че летим над тяхната пустиня. Тези хора и по магистралата в пустинята имаха участъци с улични лампи! Казвам ви, много е светло. Има причина да е така, токът им е супер евтин. Боян (нашият екскурзовод) каза, че на месец тока му излиза до 10 долара и то, ако ползва климатик. Но това е "много".

Принципно ток в квартира около 80 квадрата е около 5 долара. Водата също е евтина, на месец излиза около 2-3 долара, но не става за пиене. Пие се само минерална вода. Сега след като ви шокирах с тези цени, нека да продължа по темата. Литър дизел излиза около 20 наши стотинки. А бензинът е около 40 стотинки. Говорим за бензин 98-99. Бензин 95 те нямат. Но не бързайте да се радвате. Колите в Египет са по-скъпи. Чисто нова кола е около два пъти по-скъпа от България, а за втора употреба цената скача до пет пъти. Целта е да не могат всички да си купят коли, защото ще настане хаос. И без това там карат като луди. Мога да кажа, че ако някой египтянин дойде в България и се качи на кола, или ще катастрофира, или ще го пребият някъде. Почти “същото” се отнася и за нас. Ако някой се опита да кара там, или сам ще се откаже или ще катастрофира до 5 минути максимум. Принципно първите 30 минути си мислих, че няма да завършим пътуването живи. Пътищата обаче са перфектни. Такова нещо като дупка на пътя, там няма. Няма да видите кръпка на асфалта дори. Същото се отнася за до светофарите - липсват такива, с малки изключения.

Сега за шофирането. Тези хора си имат свои правила на шофиране. Например, как става задминаване на кола вечер. Настигате въпросния автомобил, който ще разминавате. Светвате му няколко пъти дълги. После с клаксона му подсвирвате. Това всичкото явно цели предупреждение, че наближавате и ще предприемете маневра. След това изчаквате автомобила пред вас да отбие в някоя от свободните ленти. Не е задължително това да е лявата лента. Така, след като автомобилът отпред е направил място, вие го настигате и малко преди да го задминете, си изключвате фаровете! После някъде около 20-30 метра пред него си ги включвате пак. Първият път, когато това стана, си помислих, че ни се прецакаха фаровете. После споделих с шофьора, че ако аз предприема такова изпреварване в България, рискувам да се случат следните неща:

1. Светвайки дълги на някой пред мен, рискувам живота си, както и неговия.

2. Клаксонът в България е средство за показване на надмощие и целта е изнервянето на някой, което автоматично води до евентуални резултати от точка 1.

3. Изгасяйки фаровете си, нощем рискувам:

- да уцеля някоя от милионите дупки и техните събратя, някъде пред мен;

- да изляза извън пътя;

- да изненадам шофьора пред мен и той да предприеме нещо, което ще се окаже фатално.

...Вариантите от действието изпреварване биха били много, но последствията щяха да се сведат до едно единствено - ние си го знаем.

Освен този пример за задминаване на автомобил, мога да кажа, че карат винаги по средата на осовата линия, независимо колко платна имат. Това е някакъв техен правилник. Предполагам, че ако нямат фарове, ще се оправят, но ако клаксонът не им работи, биха имали голям проблем. Всичко на пътя става с клаксон. Това е основата на шофирането там. Чрез него завиват, спират, задминават и каквото се сетите още. Предполагам, че ако изобщо имат изпит за кормуване, в него задължително има част, която касае бибиткането на пътя. Има много за разказване, но това е едно от нещата, които трабва да видите с очите си, за да повярвате.

Този знак е най-нарушаваният в Египет

Когато тръгнахме към Хургада, платихме 1 долар, за да влезем на магистралата. Тя свърши някъде след около 100 км. След около още 100 км пак влязохме в магистрала, но без да плащаме. И така, за около 250 км магистрала платихме долар. Цялата магистрала е направена така, че през около 3-4 км има отбивки за обръщане в насрещното. Така не ти се налага да караш 100 км, за да обърнеш и да се прибереш. Хубавото на пътя през пустинята е, че има много място. Срещуположната лента на магистралата им е на отстояние минимум 100 м. Така карането на дълги, което е принцип за тези хора, не е проблем. След общото впечатление за техните пътища искам да попитам нашите управници следното:

Нашият асфалт какво качество е – седмо осмо! И въобще има ли асфалт в асфалта ни?

Как е възможно този техен път да няма една кръпка, при условие че всекидневно е подложен на големи температурни амплитуди. Вечер температурата пада до минусови показатели, а денем на сянка беше около 32. А лятото не искам да знам какво е. Е как издържа този техен път, а нашият не може. Само докато ме нямаше през тази една седмица, по трасето , което се движа обичайно, вече се бяха образували няколко големи кратера. Да не говорим, че ние принципно нямаме магистрали, нямаме 100 метра РАВЕН път. Предлагам думата магистрала да я зачеркнем от речника. Тъй като няма да се оправим с дупките, ето едно предложение.

Думата спокойствие е знакова за египетските шофьори. Там няма да видите изнервен шофьор. Каквато и ситуация да изникне на пътя, всичко се разминава без никой да разбере. Както каза един приятел, те като катастрофират, излизат и се прегръщат, че са живи.

И така, пристигнахме много късно в Хургада и направо се хвърлихме в леглото. Сутринта ни очакваше невероятна гледка. Хотелът, плажът... изумително

Повече от пътеписа на http://zar.bg/view_article.php?article_id=3426

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp