sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Пътепис за Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

  Пътуване до Белград
  Публикуван от nansi_g на 23 юни 2011 г.
  Този пътепис е прочетен 780 пъти, рейтинг: 3.50

    Най-удобен транспорт е автомобилът. Може да не повярвате, но между две съседни столици е почти невъзможно да се намери директен обществен транспорт! Не съществува директен полет София - Белград.

Лети се през Виена или Атина – полетът е около 8 часа. Теоретично съществува автобусна линия (на МАТПУ), но тя е с прекачване в Ниш. От фирмата твърдят, че следят пътникопотока и ако се появят повече пътници ще пуснат директен автобус. Автобусът тръгва всяка сутрин (вкл. събота и неделя) от автогарата (международната) пред Централна гара в 7:30, а билети се купуват на място. Няма смисъл да ги купувате предварително, тъй като за Белград пътуват не повече от 2-3 човека, а процедурата с връщане на билетите е неприятна. Ако сте към 7 сутринта на гарата – няма да имате никакви проблеми. Пътуването е около 7-8 часа (по-малко отколкото със самолет!). Както казах има прекачване в Ниш. Цената е 32 лв в едната посока.
С влак нямам опит, но има два влака дневно от и за Белград и там по разписание са около 8-10 часа.
Затова: само автомобил – необходима ви е зелена карта и ако колата не е ваша – пълномощно. За пълномощното си приготвте едно ксерокопие, което се оставя на нашите граничари. Оригинала също носете със себе си – граничните власти искат да го видят, а и в Сърбия може да ви се наложи да го покажете. Зелената карта трябва да си я купите в България – иначе няма да ви пуснат да излезете от страната. Зелена карта, издадена в чужбина може да ви свърши работа само ако вече сте там и българската ви карта е изтекла. Казвам го, защото в Сърбия има и по-евтини зелени карти (за по-малко от 15 дена). Границата сутрин обикновено се минава бързо - имало е случай да се мине за 20 мин. Нормално е за около 30 мин. Това се отнася за сутринта естествено. В петък след обяд и вечерта се извиват сериозни опашки – не само от ТИР-ове, но и от леки коли. Сутрин българските митничари се сменят между 7:30 и 8 часа – т.е. там трябва да сте преди 7:30 или след 8 - ако има някаква опашка тя бързо се стопява.
Не сме имали проблеми и със сръбските митничари, с изключение на един път когато една млада митничарка поиска от колегата, който караше колата да я почерпи, ама не й мина номера.
Визи за български граждани не са необходими, но винаги питат къде отивате. Сърбия е с центаралноевропейско време.
След границата следват около 100 км до Ниш по един много живописен, тесен и натоварен път.
Внимавайте със знаците за ограничение на скоростта! Има неприятно често пътни полицаи, които глобяват и за 5 км надвишение на ограничението. Отмяната на ограничението на скоростта става винаги с друг знак! Т.е. трябва да изчакате знак "Край на ограниченията, поставени от други знаци" или "Край на ограничението на скоростта"!
В Сърбия изглежда не важи правилото, че ограниченията, поставени с пътни знаци важат до следващото кръстовище! Затова – внимателно и умната! Глобата за чужденци е 1000 до 1500 динара (1 EUR е около 65 динара или 1 лев е около 33 динара – сами си правете изводите). Глобата я искат в динари и отказват евро – ако нямаш динари те карат да се върнеш я до границата, я до Пирот, за да обмените. Ако карате със скорост малко по-ниска от ограничението – няма да имате никакви проблеми. В селата ограничението обикновено е 60 км/ч, като винаги има знаци.
След като подминете Ниш, се качвате на магистралата. Тя е платена и на "патарината" ще ви дадат винетка, която пазите до края на магистралата, където плащате. Ниш – Белград по магистралата струва 790 динара (около 13 EUR), ако плашате в динари или 16 EUR, ако плащате в евро – разликата идва от 20% комисиона, която събира патарината в качеството й на чейндж (менячница на сръбски). Затова още на границата може да смените около 15 евро, за да не ви е яд после. От друга страна на патарината приемат и евро-монети, които извън еврозоната, както знаете, не се ценят много.
На магистралата ограничението е 120 км/ч (60км/ч при сняг). За пореден път да кажа – спазвайте го! Но още по-важно е да следите за цивилни леки автомобили, спрели на страничното платно. Твърде вероятно е там да има полицай с радар, насочен по посока на движението, така че те "стрелят" в гръб! Два километра по-нататък вече си има истинска полицейска кола, на която по радиото й докладват за миналите с висока скорост. Мисля, че в България подобна система може лесно да се обжалва в съда, защото никой не ти показва доказателство за това, че си нарушил правилника. Но пък като си помислиш, че у нас втори свидетел при съставяне на акт обикновено е другият полицай – същата работа...
Ако се разправяш с полицаите, винаги ще ти предложат на другия ден да идете "на суд". Не съм чул отзиви от съда, не искам и да ми се налага... Местните жители карат по шосетата като българите в България (стига да не карат Застави, разбира се), но не се подлъгвайте и карайте кротко – по-бързо се стига.
За почивка по магистралата сме спирали на две-три места – първото е на около 60 км след Ниш – има няколко ресторанта с тоалетна и т.н. Второто е бензиностанцията на OMV 110 км пред Белград. Важно – тоалетната е като навсякъде в OMV, т.е. нормално чиста. Тази е единсвената OMV по пътя. ШЕЛ няма никъде. В Сърбия почти няма бензиностанции от световните вериги. Иначе по целия път има бензиностанции на Югопетрол, но не вдъхват доверие. Има и една на Лукойл, но и тя не изглежда добре, а и се намира малко преди Белград, така че няма да ви свърши работа, ако искате да си починете.
Друго подходящо място за спиране е Код Ивана (При Иван) – крайпътно заведение преди да стигнете Ниш, веднага след като излезетe от дефилето – чиста тоалетна и учтив персонал.
Бензин 95 безоловен струва 49.60 динара ( има места и за 48 динара, ама на ваш риск...), евродизелът е 43 динара, газ не съм виждал никъде. Твърдят, че газ може да се намери в Белград на едно място, но не го знам къде е точно. Така че, който е с газова уредба ще се наложи да кара с бензин – и без това е добре за двигателя... Имайте пред вид, че не навсякъде има безоловен – автопаркът в Сърбия е доста по-остарял и от българския (не се смейте – жива истина си е).
Пътят от София до Белград е малко под 400 км. и заедно с границата е между 4 и половина и 6 часа - според късмета и скоростта. Най-вероятна продължителност е 5 – 5 и половина часа.

Автор: Стойчо Димитров

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp