sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Buenos Aires, Argentina Forecast
 
sp
Пътепис за Аржентина

Флаг Аржентина    Аржентина

  Латиноамериканският Париж
  Публикуван от nansi_g на 08 февруари 2011 г.
  Този пътепис е прочетен 656 пъти, рейтинг: 2.50

    От София до Буенос Айрес са 25 часа път със самолет. След такъв въздушен маратон едва ли първото нещо, което човек забелязва, е хубавият въздух на най-голямата латиноамериканска столица. След крепък сън вече си даваш сметка, че когато в Европа е зима, тук плажният сезон е в разгара си, че Аржентина е Европа на Латинска Америка и че истинският аржентинец можеш да го познаеш по страстта му към чая, тангото и телешките пържоли.

Един от най-ярките символи на Аржентина без съмнение е тангото. То идва в Европа през Франция, поради което ударението му се премества на последната сричка. По далечния път губи своята простодушност, чувственост и шумния колорит на Буенос Айрес и столицата на Уругвай Монтевидео. Двете столици се гледат от срещуположните брегове на Рио де ла Плата (Сребърната река). Днес ние познаваме не толкова аржентинското танго, колкото неговия експортен вариант, тиражиран най-агресивно напоследък от Мадона в образа и на Евита Перон от едноименния филм.

Самите аржентинци също се губят в догадки относно самите себе си. Историята на страната е кратка - испанските конкистадори стъпват тук през първата половина на XVI век. Аржентинците в по-голямата си част се чувстват европейци в изгнание несвързани с никакви местни традиции, което ги отличава от останалите латиноамерикански държави. Някъде от миналото идва почти митичният образ на пастира гаучо, самотник, който няма нужда от държава и опека, а само от свободата да бъде себе си. В действителност 86% от хората на тази страна живеят в градовете. 13 млн. от общо 39-милионното население е концентрирано в Буенос Айрес, наречен още латиноамериканския Париж заради колорита си. Тук има не само много испанци и италианци, но така също и ирландци, французи, украинци и българи. Чернокож трудно можеш да срещнеш, а от местните индианци са останали едва неколкостотин хиляди. В Буенос Айрес можеш да видиш и монументи, напомнящи за напуснатата родина - мини Биг-Бен, паметник на Дон Кихот и дори на Червената шапчица.

Аржентина, разбира се, е много повече от Буенос Айрес. Съвсем различна е тя в района на разделящите я от Чили величествени Анди, в северните равнини, в безкрайните пампаси (степи), населявани от гаучос, и в глетчерите на Патагония.

Самият Буенос Айрес се появява на бял свят два пъти - най-напред през 1536 г., когато враждебността на индианските племена и липсата на продоволствия накарали испанските завоеватели бързо да го напуснат. Втория път градът бил основан през 1580 г. Според легендата един от първите жители в него възкликнал: "Какъв хубав въздух." Така и бил наречен градът - "Хубав въздух". Но това е само легенда.

Ядро на разрастващия се град става площадът, наречен Майски - Пласа де Майо, където на 25 май 1810 г. започва въстание против колонизаторите. Днес най-забележителната сграда на него е Президентският дворец, известен като Каса Росада - Розовата къща.

Пред парадния вход на двореца стоят гренадири, а пред тях се извисява паметникът на националния герой генерал Мануел Белграно. На срещуположния край пък е градската управа Кабилдо. Подобно на нея многократно реконструирана е и катедралата на площада. Там се намира мавзолеят на Хосе Марти. Край бронзовия саркофаг са разположени три фигури, символизиращи Аржентина, Перу и Чили - трите страни, освободени от Хосе де Сан-Марти от испанското владичество. Аржентинците са убедени, че най-широкият булевард в света е "Нуеве де Хулио" - "Девети юли", наречен така в чест на Деня на независимостта на страната. Има две платна с по 10 ленти, проснати на почти 150 м ширина. Сред него се извисява и Обелискът на свободата, висок 97 м. Забележителност в района е и оперният театър "Колон", където са гостували много величия като Анна Павлова и Шаляпин... От площада започва Авенида де Майо, улицата, свързваща двете сгради на изпълнителната и законодателната власт. Тук властва испанската атмосфера и наоколо има доста испански ресторанти, където можете да си поръчате паеля съвсем като във Валенсия или да наминете край паметника на Дон Кихот.

Културният живот в Буенос Айрес е впечатляващ.

По улица "Кориентес", нещо като местния "Бродуей", господстват огромни реклами на шоупрограми с красавици и комици, има и много книжарници. Най-необикновена е разположената в бивш театър. Тя е от веригата "Ел Атенео".

Неизменна туристическа атракция е кварталът Ла Бока. Смята се, че точно там е родено тангото и със сигурност - Марадона.

Пъстро оцветените къщи по прочутата улица "Каминито" са сред любимите места за снимки на чужденците. За да прикрият нищетата и бедността си, местните граждани оцветявали ярко къщите си, лепели шарени текии и дървени плоскости, за да скрият зейналите ниши. Именно тук, може би за утеха и като контрапункт на мизерията, се ражда страстният, еротичен ритъм.

Заведението "Сеньор Танго" е със сигурност нещо, без което туристите не минават. Някога е било запустял склад, който предприемчив търговец купил. За да влезеш, трябва да се бръкнеш стотина долара. Билетът включва освен програмата - музика, танцьорки, блясък, още и вечеря: салата, огромна пържола и вино на корем.

Освен по тангото и символа на Аржентина - Евита Перон, местните са луди по футбола. Не можеш да преброиш различните по ранг и вид игрища. Тук Марадона е бог.

Ваня Овчарова

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2

Дайте Вашата оценка за този пътеписКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Аржентина      Потърси и резервирай online самолетен полет до Аржентина      Екскурзии и почивки в Аржентина, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp