sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Новина от Турция

Флаг Турция    Турция

  Турция ще копае канал, успореден на Босфора
  Публикувана от yonyo на 29 април 2011 г.
  Тази новина е прочетена 542 пъти, рейтинг: 3.50

    АНКАРА - Турция ще строи нов плавателен канал, който ще е алтернатива на Босфора и ще облекчи значително корабоплаването между Черно и Мраморно море, съобщи АФП.

Амбициозният план бе обявен от премиера Реджеп Ердоган. Проучванията по проекта ще отнемат две години, като те трябва да започнат веднага след изборите на 12 юни. На тях Ердоган се надява неговата Партия на справедливостта и развитието да спечели победа и той да получи нов мандат като премиер.

Канал “Истанбул” ще се намира северозападно от Босфора, дължината му ще е 30-40 км, ширината - 150 метра, а дълбочината - 25 м. Точното му местоположение не е ясно, но ако всичко бъде осъществено, както се планира - до 2023 г., между двата канала ще се формира остров като Манхатън в Ню Йорк. При представянето на идеята Ердоган не даде никаква информация за финансовата част, но обяви, че след построяването на “Истанбул” през него ще могат да минават по 160 кораба дневно, включително супертанкери. Премиерът нарече бъдещото съоръжение “един от най-великите проекти на хилядолетието, който ще засенчи Панамския и Суецкия канал”.

Ердоган обяви амбиция и за строеж на трето летище край Истанбул, което ще е най-голямото в Турция. И за този проект не бяха представени финансови параметри, но премиерът заяви, че новото летище ще може да обслужва по 60 милиона пътници годишно.

Преди седмица Ердоган огласи и друга своя идея, която самият той включва в своите “луди проекти”. Става дума за желанието му Истанбул да бъде разделен на две части, които ще се управляват отделно. Те щели да бъдат свързани с трети мост над Босфора и с два подводни тунела за коли и влакове. В момента връзката между двете части на града става по мост и чрез фериботи. Ердоган е бивш кмет на Истанбул, а в момента градът има 17 млн. души население.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=870918

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp