sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
Традиции
Рецепта от Чили
 
sp
Новина от Турция

Флаг Турция    Турция

  Новата учебна година в Турция започва с бойкот на кюрдите
  Публикувана от tot11t0 на 03 октомври 2010 г.
  Тази новина е прочетена 336 пъти, рейтинг: 3.50

    В Турция днес започва новата учебна година. 14 милиона ученици и около 500 хиляди учители ще прекрачат прага на учебните заведения в Турция. Учебната година започва по-късно от обичайното заради байрама и референдума за конституционните промени. Жителите на Югоизточен Анадол, които в мнозинството си са от кюрдски произход обявиха, че няма да пускат децата на училище през първата седмица. Това е бойкот заради недопускането на редовно обучение по кюрдски език училище от властите. След бойкота, който наложиха на референдума, това е вторият бойкот, който кюрдите правят през последните 2 седмици.

В град Дирабекир, крепостта на кюрдите, са били окачени големи плакати с надписи на кюрдски и на заза - един от най-говоримите кюрдски диалекти, в които се приканват родители да не пускат децата си на училище. В кюрдските региони учениците надхвърлят 1 милион.

Кюрдите настояват за въвеждане на обучение по майчин език в кюрдските региони. Министърката на просветата Нимет Чубукчу заяви, че ще бъдат глобявани родителите,които не пускат децата на училище.

По нареждане на премиера Реджеп Тайип Ердоган в студентските общежития ще се дава предимство на девойките. Процентът на девойките в общежитията е повишен до 59 на сто. В Турция има 264 общежития, в които са настанени 138 980 девойки и 95 842 младежи. Учениците от средния курс, които са в отдалечените и бедни селища, където няма училища, ще се превозват безплатно до други по-големи селища. Около 50 хиляди ученици, главно девойки, ще бъдат обхванати в тази система.

Ниската степен на посещаемост на учебни занятия при момичетата е един от най-сериозните проблеми на Турция и институциите полагат грижи за неговото разрешаване. Този проблем е залегнал и в критериите за европейската интеграция. В стратегическия образователен план до 2014 г. е поставена целта процентът на учениците, обхванати в средния курс, да достигне 90 на сто. В Истанбул днес ще тръгнат на училище 1,5 милиона ученици.

Кметът на истанбулската голяма община Кадир Топбаш призова гражданите да ползват градския транспорт, за да се избягнат задръстванията. През първия учебен ден градският транспорт ще превозва безплатно, каза той. БТА

http://world.actualno.com/news_316106.html

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp