sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Новина от Словения

Флаг Словения    Словения

  Словения въвежда банков данък
  Публикувана от yonyo на 07 юни 2011 г.
  Тази новина е прочетена 174 пъти, рейтинг: 1.00

    Финансовите институции, които не предоставят кредити на бизнеса, ще подлежат на облагане

Ако банките не откликват на молбите за кредитиране, ще бъдат облагани с новия данък.

Словенското правителство обмисля доходоносна за държавата данъчна промяна, която се очаква да принуди банките да отпускат повече кредити на бизнеса. Нов закон, който ще влезе в сила от 1-и май, предвижда въвеждане на специален банков данък от 0,1% от балансовия резултат.

Според финансовото министерство новият данък няма за цел да пълни хазната, а да надвие свиването на кредитирането, което вреди на бизнеса, пише Wirtschaftsblatt. Според финансовия министър Франци Кризанич новият данък ще вкара в бюджета около 5 млн. евро.

Няма да се облагат банки, които отпускат поне 60% от кредитите си на реалния икономически сектор и на малки и средни предприятия. „Пощадени“ от данъка ще бъдат и тези финансови институции, които в рамките на една година повишат поне с 5% обема на кредитите си за бизнеса, както и за държавната Банка за развитие и за банките, които отпускат потребителски кредити.

За разлика от останалите реформи, за този нов данък не е предвидено свикване на референдум, но все пак предложението ще трябва да бъде одобрено през следващите дни и от парламента.

Следващият референдум, който ще се състои в Словения, ще бъде на 5-и юни и се отнася до пенсионната реформа. Правителството предлага да повиши пенсионната възраст до 65 години и за двата пола от 57 за жените и 58 за мъжете. Синдикатите обаче поискаха референдум по въпроса с аргумента, че увеличението е прекалено голямо. Социологическите агенции предвиждат отрицателен вот.

Именно неразбирателството по този законопроект доведе до това, че партията на пенсионерите (Desus) напусна четирипартийното правителство на социалдемократа Борут Пахор, а управляващата коалиция загуби мнозинство и в парламента. Изходът от референдума ще реши и съдбата на кабинета. Засега Пахор не е съгласен на оставка и предсрочни избори година и половина преди редовните, въпреки че и президентът Данило Тюрк смята за „разумно“ парламентът да бъде разпуснат още сега и да се проведат нови избори.

В началото на април Пахор вече понесе силно поражение, след като словенците казаха „Не“ на нов трудов закон, известен като „Закона Mini-Job“. Той бе приет от парламента през ноември и предвиждаше да бъдат увеличени данъците на работещите студенти и да бъде ограничено правото им на полагане на труд. Освен това се очакваше той да направи по-лесно за фирмите да разкриват работни места на непълен работен ден - мярка, която според левоцентристкото правителство би направила трудовия пазар по-гъвкав.

Словения е член на еврозоната и е силно зависима от износа. Страната беше тежко засегната от световната икономическа криза. Брутният вътрешен продукт се сви с 8,1% през 2009 г. Миналата година Словения регистрира икономически растеж от 1,2%, а правителството очаква тази година ръстът да е 2,2%.

http://www.investor.bg/news/article/116027/335.html

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Словения      Потърси и резервирай online самолетен полет до Словения      Екскурзии и почивки в Словения, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp