sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Лима, Перу Forecast
 
sp
Новина от Перу

Флаг Перу    Перу

  Перу търси антики от сливенския геодезист Михаил Тенев
  Публикувана от nansi_g на 17 януари 2011 г.
  Тази новина е прочетена 227 пъти, рейтинг: 1.00

    “Предстои да бъде иззета незаконна колекция от древни предмети от Перу. Вече е конфискувана една находка от колекцията - индианска корона на принц, датираща отпреди 1700 години. Интерес към нея бе проявен чрез посолството на Перу в Атина. Ние имаме споразумение с Перу, което трябва да изпълняваме. Собственик на колекцията е учител от Сливен. Сега изясняваме произхода на ценните находки и начина, по който са купени и внесени в България.” Това обявиха неотдавна от ГДБОП и Върховната касационна прокуратура на работна среща в Пловдив, посветена на противодействието срещу трафика на културни ценности.

Нашите борци срещу иманярството наредиха “учителя от Сливен” редом до трафиканта с прякор Бузата и с недосегаемите 200-300 банди, които копаят могили с модерна техника и изнасят тайно уникални находки.

Опасният пенсионер по болест

Новината за опасния българин, търсен от Перу, стигнала и до Михаил Тенев от Сливен, който всъщност по професия е геодезист. Но пък е колоритен романтик и сред най-обичаните образи от артистичната бохема в града.

“Жалка история, че точно на мен оказват “честта” да обявят за престъпник!”, казва Мишо, както го знаят всички в Сливен. Приятелите и познатите му се чудят защо въобще властите са се прицелили в колекцията му от Южна Америка. 64-годишният мъж, който е пенсионер по болест, не е крил никога нищо от сбирките си.

Вратите на къщичката му в тих сливенски квартал са отворени от сутрин до вечер за приятели, за посетители, за гости на града. Макар да притежава нещо като музей, той не взима пари за входен билет. В дома му са подредени стотици вещи, събирани откъде ли не. Както едни обичат да се хвалят с новата си скъпата кола, така Мишо се прехласва да разказва за колекциите си.

Предмет, история, любов

По шкафовете и на пода са подредени купове от книги и вещи от градския бит от началото на миналия век, глинени стомни, тъкани престилки, автентични народни носии, камъчета, индиански бойни топчета, изработени от метеорит, ритуални фигурки от Южна Америка, върхове на индиански стрели, част от динозавърска кост... Всеки предмет си има своя история, която домакинът разказва с любов.

“Този изгорен кочан от царевица ви изглежда грозен? Не е така! Това е вкаменелост - царевица, може би на 1500 години?”, казва Мишо.

В Америка

Промените през 1989-а заварили Михаил като шеф на териториалния кадастър в Сливен. Тогава с жена си купили имот, но не получили нотариален акт. Собствениците им върнали обезценените пари и сделката пропаднала. Семейството решило да тръгне за Аржентина.

“В Южна Америка бяхме 11 години. Имахме много трудни моменти, но и чудесни мигове”, споделя Тенев.

Съпругата му реставрирала килими. Дъщеря им завършила училище там, записала архитектура в Буенос Айрес. Гледали сина си, който страдал от тежко заболяване. Михаил работел в различни компании като геодезист в Аржентина и Боливия, пътувал постоянно в командировки. Бил прехласнат от културата на тези земи.

Вместо да трупа спестявания, купувал интересни предмети. Апартаментът, в който живеели, превърнал в музей. Материал с такова заглавие за българина написал и популярен аржентински ежедневник.

Короната на принца

Михаил купил спорното древно украшение за глава от индианец - емигрант от Перу. Човекът, който му го донесъл, казал, че е от Сипан и принадлежи към културата на племето “мочика”. “Вероятно от 2-4 век от новата ера. Сигурно и било предназначено за сина на тогавашен владетел на Сипан”, смята колекционерът. Той платил 150 долара.

Предметът бил покрит целият със странен растителен клей и песъчинки. Два-три месеца Тенев си бол очите, докато го почисти с игла. Тогава лъснала сребърната му основа - фигурата на летящ човек. “Това е моята индианска корона. Никога не е била изследвана за автентичност. Може да струва 100 хиляди, 10 хиляди долара, а може да не струва дори 1 цент. Но за мен тя е безценна”, обяснява Мишо.

През 2001 година, когато кризата ударила Аржентина, семейството решило да се прибира, но нямало никакви спестявания. Тогава Михаил започнал да предлага по музеи колекцията си. Отказали му. Един ден в дома му дошъл известен художник, който огледал и купил част от предметите. “Плати ми 15 000 долара! Бях поразен, когато научих, че купувачът не е кой да е, а Николас Урибуру, внук на един от аржентинските президенти от края на 19-и век”, усмихва се Мишо.

У нас през 2005 г. сливенецът искал да направи частен музей, но нямал най-важното - пари. Предлагал на наши музеи, но те му отказвали откупки, пак по същите причини. В началото на т.г. писал до Националния музей на Перу, а оттам главният археолог му отговорил, че не се интересува от вещите му.

Междувременно прокуратурата в Сливен наредила проверка на колекцията му, която завършила с резултат: няма данни за престъпление.

“Изнесох предметите от Аржентина през много граници, без никой да ми каже нищо” казва колекционерът.

Един ден обаче дошли от полицията и с протокол за доброволно предаване му взели индианското украшение за глава. Мишо не знае каква е съдбата му. Казали му, че ще правят експертиза дали е уникат. И че от Върховна прокуратура върнали преписката обратно в Сливен за ново разследване. Наблюдаващият прокурор Атанас Попов отказа коментар с аргумента, че работата му не е приключила.

“Нищо не съм крал, нито скрил. Тежко и горко на такава държава, която стигна до мен, сякаш вече излови всички истински престъпници”, въздъхва Михаил Тенев.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Перу      Потърси и резервирай online самолетен полет до Перу      Екскурзии и почивки в Перу, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp