sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Лима, Перу Forecast
 
sp
Новина от Перу

Флаг Перу    Перу

  Перуанска билка действа като афродизиак
  Публикувана от nansi_g на 18 януари 2011 г.
  Тази новина е прочетена 207 пъти, рейтинг: 1.00

    Lepidium meyenii е латинското наименование на перуанската билка мака. Мака е многогодишно растение, което вирее нависоко в планинските гори на Перу и Боливия, по-точно в Андите.

По външен вид мака наподобява репичка, но по вкусови качества прилича на картоф. Растението е богато на въглехидрати, белтъчини, мазнини и фибри. Съдържа растителни стероли, които са добър източник на желязо, магнезий, селен и калций.

Неотдавна от мака е изолиран химикалът п-метоксибензил изотиоцианат, за който се установи, че има свойствата на афродизиак.

Още в древността мака е почитана от инките и е използвана за различни медицински цели. Според народните вярвания на инките, билката увеличава енергията и либидото.

От Мака могат да се произвеждат различни хранителни добавки, питиета, брашно и пиво.

Научните доказателства за лечебните свойства на мака все още не са известни, но се правят редица изследвания в тази насока.

Употребата на мака може да подобри качеството на спермата, да облекчи някои от симптомите при менопауза и да предотврати проблемите с простатата, споделят изследователите.

Мака може да действа като афродизиак при мъжете, но няма научни доказателства за подобряването на женската сексуалност, сочи научен доклад, публикуван в списание Current Sexual Health Reports.

Перуанската билка не лекува сексуалната дисфункция, а само засилва сексуалното желание, твърди д-р Адриане Фоу Берман, професор и автор на The Truth about Hormone Replacement Therapy. Най-силно действие мака има при стимулиране производството на сперма и подобряване фертилните възможности на мъжете, добавя Берман.

Мака се използва като помощна съставка в много лекарства срещу климаксен дискомфорт, безплодие и за сексуална възбуда. Учените са убедени, че мака помага, но все още не знаят как точно действа, споделя Крис Килхам, автор на Hot Plants.

В Перу мака присъства в хранителния режим на цялото население. Има различни начини на приготвяне на билката, чрез варене, чрез смачкване на каша, може да се смеси с прясно мляко или да се изсуши и смели на прах, след което да се използва за приготвянето на брашно, сладкиши или бисквити.

Жителите на Андите ядат около половин килограм мака дневно, твърди Килхам.

Няма докладвани случаи за появата на нежелани странични ефекти и неблагоприятни последици при употребата на мака, споделя д-р Берман. Въпреки това консултацията с лекар преди предприемане на лечение с мака е препоръчителна, добавя той.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Перу      Потърси и резервирай online самолетен полет до Перу      Екскурзии и почивки в Перу, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp